Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 24.01.1983

Delo, Šport: ... Nov uspeh J. Jegliča in S. Kara

DOMŽALE - Janez Jeglič in Silvo Karo sta že lansko leto dokazovala, da prihaja »mladi val« in da sta ena njegovih prvih navez. Odlikovala sta se tako po aktivnosti (163 oz. 107 tur) kot po odličnih vzponih v Coloradu - ZDA in težkih prostih ponovitvah v domačih stenah. Ob tem pa je pomembno, da sta zelo aktivna tudi pri vzgoji naraščaja in v organizacijskem delu: prvi je namestnik, drugi pa načelnik AO Domžale.
V torek (11. t. m.) sta zvečer odšla v Planico in noč predremala pri domu v Tamarju. Pred svitom pa sta že korakala pod povsem zasneženo in zaledenelo steno Šit. Kje poteka smer JLA, sta lahko le slutila, sneg pa tudi ni bil najboljši.
Že prvi raztežaj, ki sta ga morala preplezati kar brez varovalnega klina, ker ga nista mogla nikamor zabiti, je najlepše dokazoval, zakaj ta priljubljena smer še nima zimske ponovitve. Višje gori pa tudi ni bilo mnogo bolje, tako da sta si morala že po petem raztežaju urediti prvi bivak. V snežišču z naklonino okoli 60 stopinj sta izkopala poličko in potem ju je vso noč zasipal sneg, ki ga je nosil veter.
Drugi dan pa sta pred nočjo kljub vsem težavam izplezala in si drugi bivak uredila že na položnejših vesinah Smeri Jesihove. Toda - oprema je bila že povsem premočena, poslabšalo se je vreme, izgubila sta kladivo-cepin (znamke Inter Camp, priporočata se za vrnitev!) in - po raztežaju, ki sta ga 14. t. m. še preplezala, sta se odločila za vrnitev. Zaradi nevarnosti plazov pa sta morala plezati navzdol, zelo previdno in le zadnjih nekaj metrov sta se spustila z vrvjo. Za 1. ZP smeri JLA v Šitah sta Jeglič in Karo porabila 17 ur, za sestop po Smeri Jesihove pa štiri.

FRANCI SAVENC

Zgledna aktivnost tudi v BiH
Plezajo predvsem v Prenju, Treskavici in Romaniji - Mukrim Šišič sam

SARAJEVO - Čeprav so se tudi alpinisti aktivno vključili v dela za ZOI 84, najdejo še dovolj časa za svojo dejavnost. Leto so začeli s ponovitvijo SZ raza Osobca (III-IV, 450 m), ki jo je opravila naveza Dragan Ilič (AS Bukovnik, SA) - Neven Petrovič (Zagreb-matica). Naslednji dan pa sta Željko Rudan in Tin Ilakovac (Zagreb-matica) preplezala Jeko v Z steni Otiša. Mukrim Šišič (AO Zenica) pa je 2. in 3. t. m. sam opravil 2. ZP smeri Mihaljevič-Šefer v S steni Otiša - vse te smeri so na Prenju. Zehrudin Isakovič je s Šišičem 8. t. m. opravil 1. ZP Direktne smeri v S steni Oblika na Treskavici. Tri dni kasneje sta Ilič in Slobodan Simič opravila 1. ZP smeri Tajan v Velikim stijenama na Romaniji. Najpomembnejši vzpon v tej sezoni pa je vsekakor spet Šišičev. V steni Izgorjele Grude na Prenju je v 24 urah sam opravil 1. ZP Kavkaške smeri, ki spada z oceno vi, A2-3/V-VI, III-IV, 480 m) med njihove najtežje. V steni je imel dva bivaka, plezal pa od 12. do 14. t. m.
Predzadnjega decembra lani pa so iz Sarajeva odpotovali tudi na Kilimandžaro. Skupaj s planinci iz Varaždina imajo v načrtu, da se razen na najvišji vrh Afrike povzpnejo še na Meru in Mavenzi.

F. S.

ALPINISTIČNE NOVICE

Iz zapisnika KA PZS
Komisija za alpinizem PZS je na zadnji seji minulo sredo največ nalog poverila podkomisiji za kvalitetni alpinizem. Dogovorili so se, da podaljšajo rok za sprejem predloga komu podeliti priznanje za lansko leto. Kot je že običaj, bodo pohvale ločene za kvalitetne dosežke, za organizacijsko delo in najboljše med perspektivnimi alpinisti. Podkomisija tudi že pripravlja predlog nove kategorizacije, ki naj bi veljala od leta 1985 dalje. Upajmo, da bodo osnovna izhodišča prišla kmalu v javno razpravo, saj je sedanji sistem resnično preveč tog in zapleten.
Nadalje se je KA PZS odločila, da pošlje na 3. mednarodno srečanje alpinistov, ki bo tokrat v Rudolfshütte v Visokih Turah dva predstavnika. Razpravljali bodo o nevarnostih pri turnem smučanju, zbrali pa se bodo že 27. februarja letos. Skupaj s Komisije za odprave v tuja gorstva pa bo KA PZS pripravila tudi pogoje za izmenjavo z alpinisti sovjetske Gruzije.
Po zaključeni zimski sezoni bo podkomisija za gorske vodnike pripravila seminar za GV in kandidate ter zbor vodnikov, podkomisija za vzgojo in izobraževanje pa načrtuje seminar 22 inštruktorje alpinizma (in kandidate), ki bo verjetno vzporedno.
Gorski vodniki, ki se žele registrirati za letošnje leto bodo morali izpolni ti posebno vprašalno polo, da bo mogoče njih podatke posredovati vsem zainteresiranim. Obrazec je na voljo 1 pisarni PZS, prejeli pa ga bodo tud vsi AO in AS.

Iz aktivnosti članov AO Novo mesto
Letošnjo sezono v zimskih razmerah so člani AO Novo mesto začeli s skupno turo na Velo polje. Zaradi slabega vremena pa so lahko opravili le nekaj pristopov na Vernar in Tosc. Decembra so nadaljevali s pristopi na Košuto in Veliko Babo ter smukom s Košute, med novoletnimi prazniki pa so bili na Lanževici ter opravili turni smuk Komna-Vogel. 9. t. m. je Jevšek preplezal Meniskusov žleb. In še obvestilo: Tisti, ki je pod Bogatinom izgubil ledno kladivo naj se javi Janezu Železniku, Koštlalova 25 - 68000 Novo mesto.

Kot v Lotsejevi steni
Lojze Cajzek (AO Celje) in Franček Knez (AO Impol) sta v soboto, 15. t. m., vsak za sebe preplezala Poševno (IV/II-III) v Mrzli gori in sestopila po Nemški grapi. Knez pa je potem - med sneženjem - opravil še 1. ZP smeri po SZ razu Križa in sestopil po Samotni smeri. V nedeljo sta spet, ravno tako nenavezana, preplezala še Centralno grapo v Mrzli gori in sestopila po Vzhodni. Za zaključek je Knez v vzponu in sestopu sam preplezal še Diehlov žleb. Ves čas je močno snežilo in zaradi megle ter vetra je bila vidljivost minimalna. Novozapadli sneg (30 cm) pa se je sproti prožil. »Bilo je kot v južni steni Lotseja,« je komentiral Knez. Nekajkrat tega dne sta morala pod seboj sprožiti (celo kložaste) plazove, da sta lahko kolikor toliko varno napredovala.

Kalška gora in Grintovec
V soboto, 15. t. m., sta Dare Božič in Edo Pavlič preplezala »Najlon kratko« v Kalški gori. Naslednji dan pa so se udeleženci AŠ in pripravniki pod vodstvom Bojana Pollaka (vsi AO Kamnik) povzpeli po grebenu na Grintovec.

Akcije za mlade
Mladinska komisija UIAA vabi dva mladinska vodnika na seminar, ki bo povezan s turnim smučanjem. Akcija bo med 10. in 16. aprilom v Rudolfshütte. Na plezalni tabor, ki bo od 15. do 30. julija v Chamonixu, pa vabijo 2-3 mlade (18 do 25 let) alpiniste. Sredi avgusta letos pa bo v ZRN srečanje pionirjev-planincev (10-16 let). Prijave zbira PZS za vso Jugoslavijo.

Pričenjajo z AŠ
V četrtek, 27. t. m., ob 19. uri se bo v Radovljici (Graščina) začela alpinistična šola, ki jo tokrat Radovljičani pripravljajo skupaj z AO Gorje.
Od vzponov pa poročajo, da sta Blaž Jereb in Tanja Kocjan 9. t, m. ponovila Domžalsko grapo v Brani, Borut Kersnik in Bojana Stegnar pa dva dni kasneje Slovensko v Steni.

V Frdamanih policah
Davorin Podrepšek in Joka Tučič, oba člana AO TAM, sta 15. t. m. v nekaj več kot 5 urah preplezala Zahodno grapo (III, 1300 m, VJA 402) v Frdamanih policah. Pri sestopu (nazaj v Krnico) pa sta jo ubrala - kot kaže - po svoje, in sicer z vrha naravnost navzdol po JZ steni, če se bo pokazalo, da je smer prvenstvena, predlagata ime »Štajerska sestopna«, ocena: 80/30-45°, 350 m, 2 h.

Sporočilo iz Železnikov
Lansko leto je bilo za alpinizem v Železnikih prelomno. Ob pomoči AO Kranj so (15. 9. 1982) ustanovili sekcijo in - do konca leta se jih je zbralo že 20 aktivnih! Med pripravnike so sprejeli Martina Bernarda, Staneta Čufarja, Francija Kokalja in Dorico Pogačnik.
Tudi letošnji program so že predstavili. Skupne zimske ture skupaj s Kranjčani, pristopi za tečajnike, pomoč PŠ, ki jo imajo na OŠ, nadaljevalna alpinistična šola itd. Nekoliko »v zraku« pa je obisk Ararata, ki ga načrtujejo, ker so vzponi nanj redko dovoljeni.
Zimsko sezono 82/83 so začeli z vzponi v Ratitovcu, ki je zelo primeren za privajanje na težje ture. Preplezali so šest novih smeri v tem predelu. 3. t. m. sta Miha Prevc in Franci Šubic preplezala novo smer tudi na Donerskem Koglu. Poteka po izrazitem, toda tudi izredno krušljivem stebru sredi stene (V, AO). Dan prej so Marko in Stane Čufar ter Franci Jensterle v šestih urah opravili 1. (Z)P Golcarske smeri v isti steni.

Ljubiteljem turne smuke
Da bi približali gore širšemu krogu planincev tudi v zimskem času, predvsem pa, da bi v večji meri omogočili tudi daljše visokogorske smučarske ture, bodo letos (namensko) odprte štiri postojanke:
Koča pri Triglavski jezerih (115 ležišč), Vodnikov dom na Velem polju (63 ležišč), Dom Valentina Staniča (70 ležišč), Kocbekov dom na Korošici 87 ležišč).
Vse te postojanke bodo odprte od 15. do 17. in 22. do 24. aprila ter od 26. aprila do 8. maja, vsakokrat od 14. ure prvega dne do 14. ure zadnjega. V postojankah pa bo v glavnem mogoče le prespati in dobiti topel čaj, ostalo bo potrebno prinesti s seboj. Postojanke žal tudi ne bodo ogrevane.
PZS poziva vse, da (zaradi koordinacije) do konca meseca sporoče načrtovane akcije in rezervirajo ležišča. Prednost bodo imele pravočasno najavljene skupine.

AS Prevalje in AO Ravne
Na letni konferenci AO Ravne in AS Prevalje so ugotovili, da je bilo tudi lansko leto uspešno. 17 aktivnih alpinistov, med njimi so tudi tri dekleta, 6 pripravnikov in prav toliko tečajnikov je lansko leto opravilo 541 tur, od tega 471 poletnih plezalnih (15 na tujem), ostale so zimske ali pristopi. Tisto, kar daje njihovemu delu pose-ben pečat so plezalni tabori - kar sedem so jih imeli lani, dva (Chamonix in pod Eigerjem) celo na tujem.
Udeleženci konference so posebno pozornost posvetili načrtom za prihodnje delo. Za pripravnike bodo organizirali zimsko AŠ na Uršlji, čez vse leto pa bo še reden program. Planirajo seveda spet tudi tabore, posebno pozornost pa bodo še naprej posvečali delovnim akcijam, s katerimi oplemenitujejo dobljena (sicer skromna) sredstva. Doslej zbrana so namenili za nakup opreme, uredili pa si bodo dokončno tudi sobo za sestanke. Nekaj sredstev pa upajo, da bo še ostalo za izmenjavo s sovjetskimi alpinisti. Akacija za postavitev umetnega plezalnega vrtca, dokončanje plezalnega vodnika za Raduho in raziskovalna naloga o razvoju alpinizma na Koroškem, pa proslava ob 30-letnici AO... vse so jih ponovno zapisali v svoje načrte.

JV raz Kukove špice
Idrijski alpinisti so organizirano začeli z zimsko sezono na zadnji dan lanskega leta. Bili so na Krnu in dva sta z njega celo smučala, kljub trdemu snegu. 13. t. m. pa je naveza Leopold Svetličič - Emil Tratnik preplezala (8 h) (redko ponavljani) JV raz Kukove špice. Ker sta pristop opravila prek Vrtaške planine, štirje raztežaji pa so bili zelo zahtevni, sta izplezala šele z nočjo in sestopala (skozi Gulce) ponoči.

Angleži o Paklenici
Revija HIGH, angleški dvomesečnik, ki ima tako kot Mountain prostore v Sheffieldu, je v zadnji številki posvetil precej prostora tudi naši Paklenici. Članek je napisal Jon de Montjeye, njegov partner mednarodnega srečanja pod Aniča kukom Ian Parsons pa je v isti številki predstavljen z odlično barvno (celostransko) fotografijo z ekstremnega vzpona v Pembroke. Omeniti pa velja še eno, zelo ilustrativno: kako Tim Freeman solira prek strehe, katere težave oni ocenjujejo s 6c, Amerikanci s 5. 12, za nas pa bi bilo to nekako IX.

Zadnja lanska številka NP
Te dni je izšla zadnja (11-12 lanska številka revije Naše planine, ki je izdaja PZ Hrvatske. Med številnimi članki in noticami v tradicionalnih rubrikah velja omeniti (z zgodovinskega vidika) zanimivost: že pred 120 leti je prvi Hrvat opisoval Himalajo. Bil je to Angelik Bedenik iz Koprivnice, bil pa je apostolski vikar v Indiji.

Predavali bolgarskim alpinistom
V soboto dopoldan je prepolna dvorana sredi Sofije zaman čakala naše alpiniste. Odpovedani leti in zamuden prevoz z vlakom so bili vzrok, da so Aleša Kunaverja, Toneta Škarjo in Nejca Zaplotnika pričakali šele zvečer. Toda v ponedeljek zvečer dvorana ni bila zato nič manj polna, 700-800 ljubiteljev gora se je zbralo na predavanju o »jugoslovanskem Everestu«. In ko je uradni prevajalec hotel tolmačiti srbohrvaščino, so ga alpinisti tako rekoč enoglasno prepričali, da to ni potrebno. In res so se ves čas dobro razumeli.
V ožjem krogu so naši bolgarskim alpinistom predstavili tudi vzpon preko J stene Lotseja in povedali marsikatero podrobnost o Zahodnem grebenu Everesta, ki bo prihodnje leto cilj bolgarske odprave. Sicer pa o tem, kako je potekal vzpon sedaj v njihovem tedniku Eho izhaja tudi podlistek, ki ga je posebej za njih pripravil Tone Škarja.

Bilten »Andi ’82«
AO planinskega društva IMPOL je pred dnevi izdal bilten o »Slovenjebistriški alpinistični odpravi Andi ’82«. Stena Pisca na naslovni strani in več ilustracij med tekstom, podatki o udeležencih, kronologija odprave in ne-kaj opisov doživetij, pa seveda reklamni oglasi tistih, ki so odpravo podprli.

Nova koča že skoraj nared
Otvoritev na Kamniškem sedlu bo 23. julija - Tudi po 1000 udarniških ur
KAMNIK - Prvo planinsko postojanko na Kamniškem sedlu (1885 m), ki se je prvotno imenoval Jermanova vrata, so postavili leta 1906. Največjo prenovo in razširitev pa je postojanka doživela 1955. Potem so za boljšo oskrbo zgradili še tovorno žičnico, toda vse večjega obiska vendarle niso mogli povsem zadovoljiti. Morali so se odločiti za ponovno prenovo, bolje rečeno - novogradnjo.

POMEMBEN OBJEKT - Koča na Kamniškem sedlu (1885 m) preden jo je pokril sneg. (Foto: Stane Simšič).

Na mestu, kjer je stal leseni objekt, raste nova sodobna planinska postojanka, v kateri bo lahko hkrati prenočilo 100 in več planincev. V izgradnjo so vložili že veliko sredstev in še posebno truda. Planinski delavci iz Kamnika in okolice so marsikateri prosti dan preživeli na udarniškem delu; tudi po več sto in celo tisoč prostovoljnih delovnih ur so posamezniki opravili pri teh delih. In nova koča, pravzaprav že bolj zasluži ime dom, je že skoraj končana. Če bo šlo vse tako, kot računajo, jo bodo izročili namenu že 23. julija letos, torej tako rekoč ob začetku poletne planinske sezone.
Z otvoritvijo prenovljene in razširjene postojanke na Kamniškem sedlu bodo člani PD Kamnik počastili visok jubilej, 90-letnico uspešnega delovanja.

S. S.

  24.01.1983


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredila: I. K.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.