Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 24.01.2000

Novi slapovi

Urban Ažman (On Line, AO Radovljica ) in Robert Kuhar (AO Mojstrana) sta preplezala nov slap v dolini Krme. Leži v neizraziti grapi na levi strani doline, pred Debelo Pečjo. Dolg je dva raztežaja (85 m), težavnost ledu sta ocenila s peto stopnjo imenovala pa sta ga Kukisan.
Še težji slap so v Krmi preplezali Jernej Bevk, Domen Komac in Uroš Samec (vsi AO Matica). Turni slap kakor so ga imenovali, leži višje v dolini, na južni strani nad ravnico Pleša in je od tam tudi viden. Dolg je dva raztežaja (60 m); v prvem gre za nepretežko kombinirano plezanje, drugi pa poteka po navpični sveči. Težave so prvi plezalci ocenili s 6-.
Filip Bence in Peter Podgornik sta v Travniku nad Mangartskimi jezeri preplezala novo smer Parkel; med smerema Baubau in Damoklejev meč. Ocena IV/5, 250 m, razmere pa dobre.

T. J.

Ice extrem Solčava
Minuli vikend so se slovenski plezalci pomerili na odprtem prvenstvu v lednem plezanju v Solčavi. Tekmovanje je potekalo v težavnostnem plezanju na mestoma previsnem lednem poligonu, dimenzij 9 m x 8 m x 9 m. Po nedeljskem finalu je bil vrstni red naslednji: moški : 1. Jernej Grudnik (PK Planika), 2. Bojan Leskošek (AO Matica), 3. Rok Zalokar (AO Radovljica), ženske. 1. Jasna Pečjak, 2 Romana Savič (AO Matica)

T. J.

Kombinirane smeri
Tržačan Mauro Bole-Bubu je znova potrdil, da je trenutno najboljši plezalec kombiniranih smeri na svetu. Nedavni dobitnik Zlatega cepina Lionel Daudet je v francoski dolini Freissinicres po dolgem obleganju preplezal smer Quartier Nors in jo ocenil z M10. Samo uro po tem se je pod smerjo navezal Bubu in smer preplezal na pogled (prvi poiskus, brez poznavanja gibov) in potrdil oceno. Vsekakor gre za najboljši vzpon na pogled na svetu do sedaj. Nekaj dni pred tem vzponom je Bubu v dolini Cogne »obračunal« tudi s smerjo X-files (M10), v kateri je lansko leto po preplezanem najtežjem delu padel zaradi odlomljene sveče. Ob teh bliskovitih vzponih v najtežjih kombiniranih smereh na svetu je pričakovati skorajšnji dvig težavnostne lestvice, M11, »krivec« za to pa bo verjetno Mauro Bole-Bubu.
Tudi pri nas se stvari premikajo. Matevž Gradišek In Grega Kresal sta v Logarski dolini , opremila, naštudirala in preplezala novo 40 m visoko smer, ki sta jo imenovala Game Ower in ocenila z M8+.

T. J.

Vzponi v gorah in slapovih
Urban Ažman (On Line, AO Radovljica) je pred dnevi sam ponovil Zimsko smer v Prednji glavi Prisojnika (led 4-5, skala 5, A0, 350 m). Smer sta za njim ponovila tudi Jernej Bevk in Uroš Samec, prvo žensko ponovitev pa sta opravili Tina Di Batista (Dumo) in Mojca Žerjav (vsi AO Matica).
Matic Klanjšček in Borut Mežnarič (Soški AO Tolmin) sta v Turski gori opravila tretjo ponovitev Turskega slapu (V-VI, 420 m), Klanjšček je skupaj z Andrejem Mesnerjem preplezal oba Ledinska slapova, sam pa še Luciferja.

T. J.

Iz plezališč
Matjaž Jeran (AO Matica, Citywall) je v zadnjem času opravil nekaj dobrih vzponov. V Vipavski Beli je preplezal smeri Hči naslade (8b), Čaj ob petih (8a+) in Mašo sprave (8a), v Ospu pa smer Fantastic Voyage (8a+). V Paklenici je v drugem poiskusu uspel v kratki smeri Funky shit (7c+), opravil pa je tudi z nekaj daljšimi smermi. V Anića Kuku je preplezal Velebitaško in Kaurismakis Mistake (7a+/6c, 350 m, NP). Na turneji po španskih plezališčih je uspel v Selli in Gandiji na pogled preplezati smer Sugar Glass (7c+) in še tri smeri z oceno 7c.

T. J.

Obvestila
V soboto 29.01.2000 bo na Jezerskem 5. turnosmučarski rally oz 3. memorial Luke Karničarja in Rada Markiča. Prijave do 26.01.2000 na GRS Jezersko, tel./fax: (064) 441-314.

V četrtek 27.01. bo na Škofijski klasični gimnaziji potekalo srednješolsko prvenstvo v športnem plezanju s pričetkom ob 10. uri. Prijave srednjih šol so možne do 24.01. Informacije na ŠKG, oz. pri Andreju Kokalju, (061) 182-22-20.

Med 31.01.in 09.02. bodo v Sloveniji na obisku britanski alpinisti. Bivali bodo v Kranjski Gori, plezali pa bodo predvsem ledne in snežne smeri. Prvi večer bo v gostišču Martin družabno srečanje ob diapozitivih. Kogar zanima sodelovanje lahko dobi informacije pri organizatorju AO Kamnik in Marku Prezlju (061) 812-828.

T. J.
 

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav o: alpinizmu
odpravah ipd. | prvenstvenih

   

 

 


Vir: arhiv planID, preneseno iz arhiva

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.