Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 24.02.1972

Delo, Šport: ... Z akia čolni

V nedeljo bo pri zgornji postaji Pohorske žičnice tekmovanje gorskih reševalcev v vožnji z reševalnimi »akia« čolni. Sodelovale bodo dvočlanske ekipe skoraj vseh postaj GRS iz Slovenije. Udeleženci bodo morali razen spretnosti v vožnji z akia čolni pokazati tudi znanje iz prve pomoči in reševanja na smučiščih. Tekmovanje organizira GRS postaja Maribor.

Vpisovanje načrtov
Kljub stalnim opozorilom se vedno znova dogaja, da alpinisti pa tudi planinci odhajajo na težje vzpone, ne da bi oskrbniku povedali, kam gredo ali svoj načrt vpisali vsaj v knjigo vzponov (obiskovalcev). Če se potem ne vrnejo ob pravem času, mora gorska reševalna služba preiskati široko območje, predno ugotovi, kaj je s pogrešanimi. Verjetno prav zaradi tega še vedno iščejo tri planince, ki so lansko leto odšli v Kamniške oziroma Julijske Alpe in niso točno sporočali svojih načrtov. Ne samo to. Marsikatera akcija GRS se izkaže nepotrebna, med tem ko je včasih zopet sprožena prepozno.
Komisija za GRS pri PZS zato ponovno opozarja vse obiskovalce gora, da morajo v vsakem primeru vpisati svoje načrte v knjigo, ki jo ima vsaka planinska postojanka ali jih zaupati oskrbniku oziroma tovarišem, ki bodo ostali pod steno do njihovega povratka. Kot zanimivost lahko tudi omenimo, da poljska GRS, ki rešuje prav tako kot naša brezplačno, zaračuna najmanj 1/3 stroškov reševanja tistim, ki niso na primeren način javili svojih načrtov.

Smuk prek Pohorja
AO TAM Maribor prireja 4. in 5. marca turni smuk prek Pohorja od Maribora do Slovenjgradca. Zbor udeležencev bo v petek, 3. marca zvečer v Ruški koči (dostop z žičnico - zadnja vožnja ob 20.30 - in še uro in pol peš), iz katere bodo odšli v soboto navsezgodaj. Razhod bo v nedeljo popoldan v Slovenjgradcu. Organizator bo poskrbel le za vodstvo, stroške prehrane in prenočišča pa bodo krili udeleženci sami.

Republiški lavinski tečaj
Podkomisija za lavinsko službo pri komisiji za GRS PZS bo od 2. do 5. marca v Tamarju organizirala republiški lavinski tečaj. Vodniki z mladimi psi se morajo zbrati že v četrtek, drugi pa v petek v Planinskem domu Tamar. Vodja tečaja bo Zvone Ažman, organizacijo pa je prevzela postaja GRS z Jesenic. Na koncu tečaja bodo izpiti pred komisijo, ki jo sestavljajo: dr. Andrej Robič, Stane Koblar in Jože Makovec.

Makalu - največji uspeh
Bolgarski tednik EHO je izvedel mednarodno anketo, s katero so želeli ugotoviti kateri lanski uspeh je med alpinisti vzbudil največ pozornosti. Vsi anketiranci, katerih mnenje so objavili, so na prvo mesto postavili vzpon francoske ekipe po zahodnem rebru na Makalu (8470 m). Vzponi, ki so jih omenili na drugem mestu: prvenstvo Japoncev na Manaslu (8126 m), poljski prvi vzpon na Kišmi Khan (7852 m), prvenstveni vzpon prek južne stene Mc Kinleya (6193 m) na Aljaski in direttissima v severni steni Grand Pilier d'Angle v Alpah, solo vzpon po Ameriški smeri v zahodni steni Petit Druja in prvenstveni vzpon prek ledene vzhodne stene Huascarana (6768 m) v Peruju.

V gorah groze plazovi
V tem mesecu je bilo v Alpah že več težkih lavinskih nesreč. Znana je nesreča, ki je doletela italijansko alpinistično skupino ob švicarski meji, v kateri je izgubilo življenje sedem vojakov, velik plaz ob avstrijski meji je od doline odrezal večjo skupino turistov itd. Tudi pri nas so že opazili večje plazove, računati pa moramo, da bodo prihodnji tedni še nevarnejši, zato je potrebna velika previdnost.

Poljska imena v Pamirju
Vrhovni sovjet Tadžikistanske SSR je sprejel predlog poljskih alpinistov, da nekatere vrhove, na katere so prvi stopili, poimenujejo po njihovih predlogih. Odslej bodo trije šesttisočaki v Pamiru nosili imena: Varšava, Tatre in Poronin.

Prvi ženski vzpon
Lani septembra je tudi centralni steber Freney doživel prvo žensko ponovitev. Opravila jo je Simone Badier v navezi s Lucienom Seligom.

Ceneje na Grönland
Če bodo uspešno končam pogovori med danskim alpinističnim klubom (v njegovem vodstvu je sedaj tudi naš rojak Dolfi Rotovnik) in letalsko družbo
SAS, bo potovanje na Grönland za skupine nad 15 ljudi odslej cenejše. Lani je hrvaška odprava plačala še 1234 Dkr (1 Dkr = 2,445 din) in članarino za klub (42 Dkr). letos pa bo prevoz samo 842 Dkr. Na to pocenitev že čaka okoli 50 kandidatov, ki so se prijavili danskemu alpinističnemu klubu za letošnje poletje, saj je to mnogo bolj godno kot potovati z agencijo Malcolm Slesser, ki prav tako organizira čarterske polete. Torej nova možnost za cenene alpinistične odprave, s katero bi morali računati tudi naši alpinisti, ki se Grönlandu še niso odrekli.

Poljaki so že tu
Med tujimi alpinisti so letos prvi prišli k nam Poljaki, ki so se utaborili v Martuljku. Napovedani so še Vzhodni Nemci iz Dresdena, izbrana ekipa iz Madžarske in nekaj alpinistov iz ČSSR. Čeprav slabo vreme onemogoča vsako prognoziranje, vse kaže da so tudi letos v središču pozornosti stene Martuljka, Vrat in Tamarja.

Tabor v Kamniški Bistrici
Letošnji zimski republiški tabor v Kamniški Bistrici, ki ga vodi Danilo Cedilnik je potrdil, da je dovolj zanimanja za tovrstne akcije, samo če so pravočasno najavljene in na primernem mestu. Že na samem začetku se je namreč zbralo 27 udeležencev, kar je nekajkrat več kot na vsem lanskem taboru, ko je bilo prav tako slabo vreme. Udeleženci tako rekoč v vsakem vremenu že navsezgodaj odhajajo na ture pa čeprav samo do Kogla ali na Kamniško sedlo. O vzponih bomo poročali konec tedna, ko bo izdelan pregled.

  24.02.1972


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: Genadij Štupar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.