Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 24.04.1974

Delo, Šport: ... Memorial Z. Koflerja

PD Dovje-Mojstrana sporoča, da bo smučarsko tekmovanje za memorial Zvoneta Koflerja v nedeljo, 5. maja. Tekmovanje, ki bo verjetno letos celo z mednarodno udeležbo, bo sicer po načrtu na plazu pod Luknjo, če bo primanjkovalo snega, pa imajo tudi rezervno progo - smuk s Križa s ciljem pri češki plošči.

Ponovitve v Kotovi Špici
V soboto sta plezala Direktno smer v Kotovi špici (2 uri) Viki Grošelj in Slavko Švegelj (oba AO Matica), naslednji dan pa jo je ponovila še medvoška naveza (Kalan s soplezalcem). V nedeljo so Franci Gselman (AO Kranj) ter Ivan Šturm in Vlado Jurič (AO Impol) v treh urah ponovili smer Šteblaj - Juvan. Po plezanju pa je seveda sledila prijetna smuka v dolino.

Prvenstva v Vratnem vrhu
V soboto so Janez Gradišar, Drago Peršl (AAO), Bernard Cuder (SAAS) in Franci Šter (AO Kranj) preplezali novo smer v Vratnem vrhu nad Bovcem. Višina stene je 280 metrov, ocena pa V-/III-IV, A1, 4 ure. Smer so preplezali ob priložnosti, ko so se zbrali na fantovščini Gregorja Rupnika, ime pa so ji dali »Adijo ledig stan«.

Prvenstvena v Planjavi
V nedeljo sta Kamničana Janez Škofic in Emil Tratnik v zahodni steni Planjave preplezala novo smer, »Univerzalna smer«, sta ocenila s III-IV, 350 metrov. Smer poteka po grebenčku levo od »Pripravniške«.

Ponovitve v Kamniških
V soboto sta Stane Klemenc in Bojan Pollak (AO Kamnik) ponovila »Direktno smer« v Štruci. Razmere so bile še povsem zimske (klini so bili ponekod še povsem pokriti s snegom). V nedeljo pa sta Janez Ažman in Cene Kramar (AO Kamnik) ter Dušan Srečnik s tovarišem (AO Tržič) ponovila (drugič in tretjič) smer »Geršak - Grčar« v Vežici.

Plezalne vaje na Turncu
AO Ljubljana-matica ima redne tedenske vaje alpinistične šole vsako sredo in četrtek od 15. ure do mraka na Turncu pod Grmado. Akademski AO pa ob torkih od 16. ure dalje. Vse informacije lahko dobite v njihovih društvenih pisarnah.

Smuk z Ozebnika
V nedeljo so Viki Grošelj, Rado Šerjak in Slavko Švegelj (AO Matica) presmučali vzhodno steno Ozebnika (2483 m). Prvotno so hoteli sicer smučati z Jalovca, toda ker je bila »Streha« že skoraj povsem kopna, so se raje odločili za vzhodno steno Ozebnika, ki tudi še ni bila presmučana. Stena Ozebnika sicer ni visoka, je pa zelo strma - po njihovi oceni ima kar okoli 55 stopinj. V zgornjem delu, ki grezi proti Trenti, so se varovali, nato pa smučali proti levi in spustili v kotel pod Jalovcem ter nato še skozi Jalovčev ozebnik. V zgornjem delu je bil Ozebnik precej leden, od sredine dalje do Tamarja pa je bil sneg skoraj idealen. Za smuk so uporabili Elanove smuči GLM, dolge 120 centimetrov.

Planinske postojanke
Vodnikov dom na Velem polju bo odprt in oskrbovan od 25. t. m do 10., morda celo 15. maja. Dom na Uskovnici bo od 25. t. m. dalje redno oskrbovan. Redno je oskrbovana tudi koča pod Bogatinom. Opozarjamo pa da bo koča na Dobrči tudi med prazniki zaprta. PD Nova Gorica obvešča, da bo Stjenkova koča na Trstelju odprta od 30. t. m. dalje vsako soboto in nedeljo, na dan državnih praznikov in tudi že popoldne pred njimi. Druge dneve so pripravljeni postojanko odpreti za večje skupine (pisati na naslov: Radivoj Masten, Novele 16 - 65296 Kostanjevica na Krasu). Ob sobotah in nedeljah bo v prihodnje odprt tudi dom na Poklonu pod Učko, toda le deloma oskrbovan.

Zimski tečaj končan
Ker letošnji zimski tečaj zaradi poslabšanja vremena ni bil izveden po načrtu, je bil konec preteklega tedna posebej organiziran zaključek. Žal pa se ga je zaradi slabega obveščanja udeležila le polovica tečajnikov, ki jih je vodstvo tečaja razdelilo v dve skupini. Prva je šla že v petek na B IV, kjer je v soboto pod vodstvom Borisa Erjavca preplezala JV raz Dolkove špice (za vzpon so potrebovali praktično ves dan, saj so bile razmere povsem zimske). V nedeljo pa so se prek Križa povzpeli še na Stenar ta sestopili v Vrata. Druga skupina, ki jo je vodil Tone Sazonov, pa je šla v petek le na oglede do Luknje, se v soboto po poti prek Plemenic povzpela na Triglav, v nedeljo pa nadaljevala s Kredarice na Rjavino in sestopila za Cmirom.

Zbiranje denarja
Komisija za odprave v tuja gorstva je pred časom razposlala številnim podjetjem »odprto pismo« s prošnjo za pomoč pri finansiranju V. jugoslovanske alpinistične odprave v Himalajo, katere cilj je Kangbačen (7902 m). V pismu je bilo označeno, da bodo propagandno brošuro tiskali že maja, sedaj pa so tisk premaknili v junij, tako da še vedno zbirajo oglase.

Plezanje v Paklenici
Tudi letos je za prvomajski zbor jugoslovanskih alpinistov v Paklenici veliko zanimanje. Udeležbo so poleg slovenskih in hrvatskih alpinistov napovedali tudi Sarajevčani, Avstrijci in verjetno pridejo tudi srbski alpinisti. Zanimivo je, da so letos Rečani v Mali Paklenici (kjer je še veliko možnosti) 6. aprila že preplezali prvenstveno smer, največje zanimanje pa velja »Razu Klina«. Letos bodo v Paklenici prvič predvajali tudi planinske diapozitive in filme.

Začetek proslav 100-letnice
1.maja bo na Kleku slovesen začetek jubilarnih proslav 100-letnice HPD in organiziranega planinstva v Jugoslaviji. Zbor udeležencev bo v Ogulinu, od koder bodo vozili posebni avtobusi do vznožja Kleka (dom pod Klekom je v celoti rezerviran). Po proslavi bo skupaj vzpon na Klek.

XXII. festival v Trentu
Letošnji festival planinskega in raziskovalnega filma bo od 28. t. m. do 4. maja v Trentu (Italija) Poleg projekcij izbranih filmov bodo priredili tudi »okroglo mizo«, bo pa tudi tradicionalno srečanje alpinistov. Letos na, festivalu žal ne bo več sodeloval Vittorio Varale popularni italijanski planinski publicist, ki je umrl na začetku letošnjega leta v 83. letu starosti.

Smuk z Mt. Blanca
Turno smučarski odsek APD pripravlja za letošnje prvomajske praznike izlet v Chamonix (individualen prevoz) s smučanjem na pobočjih Mont Blanca. Poseben mik tega izleta - seveda, če bodo primerne vremenske prilik - bo smuk z Mt. Blanca.

  24.04.1974


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.