Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 24.05.1982

Delo, Šport: ... Štiri odprave v Ande - Huandoy z dveh strani

Priprave posameznih skupin so premalo uglašene - Škofjeločani so odšli na pot v proslavo 75-letnice njihovega planinskega društva
LJUBLJANA - V petek je v Južno Ameriko poletela odprava škofjeloških alpinistov, ki so jo pripravili ob 75-letnici društva. Njihov cilj je pogorje Cordillera Blanca v Peruju, točneje stena Huandoya Norte, 6395 m. Vodja je Franc Vidic, z njim pa so odpotovali se Boštjan Kekec, Franc Langerholc, Stane Stanovnik in Damjan Vidmar, kot gosta pa še Tržičana Željko Perko in Igor Pretnar.
Dolina Paron, ki bo njihovo izhodišče, leži v vznožju številnih pet in šest tisočakov, med njimi na južni strani kraljuje mogočni Huandoy s štirimi (Z, J, V in S) vrhovi, severni (Huandoy Norte) pa je najvišji. Prvi vzpon nanj so opravili Avstrijci leta 1932 in sicer iz doline Llanganuco po JZ grebenu. Smer so prvi ponovili Američani šele leta 1954. Drugo smer sta izpeljala Švicarja leta 1958 - iz doline Paron prek SZ ledenika na sedli med Z in S vrhom ter po JZ grebenu. Iz leta 1971 je znan vzpon Američanov, ki so preplezali S steno Severnega Huandoya. Tri leta kasneje so Francozi plezali do sedla med S in V vrhom in dalje po V steni. Poljaki pa so leta 1976 preplezali smer v V steni. Za težke smeri in dobro pripravljene naveze je prostora v tem ostenju torej še dovolj, zanimivi pa so tudi drugi okoliški vrhovi: Piramide,Chacraraju, pa Artensonraju itd.
28. t.m. bo odpotovala še odprava PD Impol, katere pokrovitelj je Industrija metalnih polizdelkov v sodelovanju z OS Slovenska Bistrica. Vodja Ivan Šturm bo s seboj popeljal še sedem tovarišev: Marjana Frešerja, Frančka Kneza, Janka Korenta, Matjaža Pečovnika, Milana Romiha, Danija Tiča in zdravnika Antona Žuntarja. Tudi njihovi cilji bodo okoli Huandoya, le da bodo poskušali z druge strani, iz doline Llanganuco.
V začetku junija bo v Cordillero Blanco odpotovala tudi 15-članska odprava makedonskih alpinistov pod vodstvom Jovana Poposkoga. Njihov osnovni cilj je vzpon na najvišji vrh Peruja Huascaran (6768 m). 27. aprila pa je v Bolivijo in Peru odpotovala meddruštvena odprava: Rudi Kotnik, Janez Zupanc (oba Akademski AO), Andrej Šarc (AO Matica), Vilma Vrtačnik (AO Šmarna gora) in Brigita Viga (AO Železničar). Njihov cilj so Pisco, Chopiqualki, Huascaranin Illimani v Cordiljeri Real.
Andi torej privlačijo in obenem razmeroma veliko lahko tudi nudijo. Škoda le, da med našimi alpinisti še ni dozorelo spoznanje, da je le v slogi moč. Vse štiri skupine so namreč po svoje zbirale podatke, opremo in seveda denar. Tega pa bi bilo potrebno bistveno manj, če bi potovali skupaj.

FRANCI SAVENC

Nad Ospom
16. t. m. sta Janez Jeglič in Silvo Karo preplezala Magično gobo ne da bi uporabila lestvice ali zanke. Zato sta morala nekaj mest preplezati prosto (VI). Jože Sitar in Andrej Škofic (vsi AO Domžale) pa sta preplezala še eno novo smer (Viva: IV-V, 3 R) v Babni, desno od Peresa. Izplezala sta po Trzinki.

Še o »Paklenici 82«
Številno AO so poslali podatke o letošnjem srečanju v Paklenici z veliko zamudo, nekaj pa jih je izpadlo tudi zaradi tehničnih težav. Celjanov je bilo na srečanju 16, opravili pa so 72 vzponov. Iz AO Črna jih je bilo 5 in so opravili 40 vzponov. Iz AO Domžale 9, srečanje pa so končali kar z 121 vzponi. Nekaj med njimi jih je bilo zelo kvalitetnih. Jeglič in Karo sta npr. ponovila EI Condor passa, Albatros, Forma viva, Klin in Velebitaško (vse brez stremen), Kašnikova je s Cerarjem opravila 3. MP Forma vive itd. Iz Šaleškega AO so v Paklenici plezali štirje alpinisti in pet pripravnikov in opravili 52 vzponov. Iz Škofje Loke jih je bilo 15, opravili pa so 120 vzponov. Iz Bosne in Hercegovine jih je prišlo 11, največ iz Zenice itd.
Posebej je potrebno omeniti tudi številne vzpone, ki so jih opravile alpinistke v povsem ženskih navezah. Lidija Honzak je z Mažerjevo ponovila Velebitaško, Šaleško in Karabore, z Majo Dolenc Mosoraško in z Mojco Nemanič Centralne kamine, Ines Božič in Tamara Likar sta ponovili Kamasutro itd.

Veleslalom pod Raduho
V nedeljo je bilo pod Raduho zadnje letošnje tekmovanje za smučarsko prvenstvo slovenskih alpinistov. Pravijo, da je bilo dobro pripravljeno, največ po zaslugi načelnika AO Črna in članov SK, ki že vrsto let pripravljajo to tekmovanje. Udeležba pa je bila bolj skromna in področno obarvana.
Med alpinistkami sta zmagali Jezerjanki Irma Karničar (30,06 sek.) in Karmen Kern (34,72) pred Radovljičanko Diano Lavrih (39,15). Med alpinisti pa so člani AO Jezersko zasedli celo vsa tri prva mesta: Davo Karničar (27,56), Luka Karničar (27,97) in Milan Šenk (35,40). Ker je AO Jezersko osvojil prehodni pokal že tretjič zapored, ga je dobil v trajno last.
Med planinkami do 15 let je zmagala Vanja Napotnik (33,72) članica PD Mežica, med planinci do 15 let Gorazd Čarf (31,33) iz PD Črna in med planinci do 35 let Simon Jakopič (28,05), član PD Jezersko.

Doslej največ
Članek Staneta Belaka v 6. letošnji; številki revije Bergsteiger-Mountaineer, ki jo od letošnjega leta ureja Toni Hiebeler, obsega kar osem strani velikega formata, odlične barvne in črnobele posnetke in biografije vseh treh udeležencev vzpona prek J stene Daulagirija. Če k temu prištejemo še zajeten članek Aleša Kunaverja o Lotseju, ki je bil objavljen v januarski številki in pričakovanega o Aconcagui, bodo imeli prispevki prav gotovo izjemen odmev.

AO Rašica: Frantar in Roš sta 13. t. m. preplezala smer Kramar-Močnik v Vežici, dva dni za tem pa Marička Frantar in Alenka Jamnik Rumeno zajedo ter Šolar-Zajec v Koglu. Istega dne sta isti smeri ponovila tudi Štamcar in Roš, ki sta dan kasneje preplezala še Kamniško in v sestopu Virensovo. Kamniško sta preplezala tudi Mokotar in Vidmar.
AO Slovenj Gradec: Štalekar in Tamše sta 15. t. m. ponovila Kamniško, dan za tem pa še Zupanovo in Rumeno zajedo v Koglu.
AO TAM: Babic in Šuen sta 15. in 16. t. m. preplezala Rumeno zajedo, Šolar-Zajc in Virensovo v Koglu. Podrepšek, Žnidaršič in Grošelj (Kozjak) pa se prvi dan ponovili smer Z-Z, drugi dan pa Grošelj in Podrepšek Mickin steber (2. P, V/III, 200 m) v Raduhi.

Pasja v Vežici
Milenko Arnejšek, Sandi Marinčič in Janez Sabolek (vsi Akademski AO) so v petek 14. t. m. preplezali še spodnji del nove smeri (IV-V, A 2) v Vežici med Črno mačko in Perčičevim stebrom. Zgornji del (A 2e) sta preplezala Arnejšek in Sabolek že spomladi 1980, poteka pa med Zajedo usmiljenja in smerjo Kramar-Močnik. Prvenstveno so imenovali Pasja smer.

Postojnčani v Rzeniku
Rado Fabjan in Igor Škamperle sta 15. t. m. v 7 urah opravila 3. P. Zajede (Rjavi pas). Opozarjata na krušljivost. Istega dne sta Bogdan Biščak in Igor Mezgec opravila 1. PP sosednjega Centralnega stebra (Dular-Juvan). Kot najtežje mesto (VI) sta ocenila zajedo nad drevesom, raztežaj nad podstavkom (VI-) in prečko pod streho (V+). Zanimivo je še, da sta se tehnični poči v predzadnjem raztežaju elegantno izognila. Nekoliko desno sta namreč odkrila presenetljivo lahko (IV/I, 2 R) varianto po kaminu s preduhom. V nedeljo so vsi štirje ponovili Zajedo usmiljenja v Vežici, pri tem pa so prvi raztežaj obšli po Botrovi smeri. Biščak, Fabjan in Škamperle (vsi so člani AO Postojna) so 1. in 2. maja plezali tudi že v Rušici: Direktno in Zahodno smer ter pripravili sheme za vodnik.

Dejavnost v Mojstrani
Mojstranški alpinisti so imeti zadnji čas kar tri »triglavske« akcije. 24. aprila so z Jeseničani sodelovali na Triglavski štafeti. Potem so pomagali še pri Triglavskem turnem smuku, 4. t. m. pa so ob 6.45 na našem najvišjem vrhu razobesili zastavo - v spomin na tragični dogodek pred dvema letoma. V nedeljo 16. t. m. pa so reševalci pripravili še tradicionalni Koflerjev memorial. Zmagal je Rabič pred Kolencem in Manfredo, ekipno pa postaja GRS Mojstrana.

Viharnik in Belka
Lojze Cajzek (Celje), Franček Knez (Impol) in Painkiherjeva (AAO) so v soboto 15. t.m. preplezali dve novi smeri v Križevniku. Viharnik (IV+, A1) je smer, ki poteka v območju Ruške, Belka (III+) pa je v predostenju.

Zapeljivka
Tamara Likar in Pavel Podgornik, člana AO Nova Gorica, sta 15. t.m. »odprla sezono« v Možnici s prvenstveno v J steni Jerebice. Poteka po značilni zajedi desno od Centralne grape, imenuje se Zapeljivka, ocenila pa sta jo s V+, A0/IV-V.

Vstopna varianta v Novem vrhu
Brata Silvo in Niko Novak (AO Rašica) sta v nedeljo 16. t.m. preplezala novo vstopno varianto (IV, A l/I-II, 100 m) na Rehabilitacijsko smer v V steni Novega vrha.

Srečanje, na Madžarskem
Komisija za alpinizem PZS razpisuje možnost udeležbe ene naveze na alpinističnem srečanju, ki bo od 27. junija do 4. julija na Madžarskem. Če se bodo javili (seznam vzponov in osebni list) dovolj kvalitetni plezalci - organizatorji namreč obetajo vzpone do VIII stopnje - ki poznajo tudi problematiko našega dela s planinsko mladino, o tem bo posvetovanje zadnji dan v Budimpešti, bo KA plačala vse stroške. Rok za prijavo poteče 10. junija.

Steber v Stenarju
Darko Alič in Stane Belak, člana AO Matica, sta v soboto 15. t.m. preplezala steber, ki se dviga nad vstopom Leve zajede (240) v Stenarju. Ker v steni nista našla sledov plezalcev, sklepata, da je smer prvenstvena (V-/III-IV).

Nad planino Mangart
Korinčičeva in Peter Podgornik sta 15. t.m. preplezala novo smer (Pomladna: V+/III-IV, 180m) v Vršičih nad planino Mangart. Saksida in Velikonja pa sta opravila 1. P Velikonočne v istem ostenju.

Raztežaj za vajo
Lidija Honzak in Janez Marinčič, člana AO Matica, sta med pripravami na letošnjo sezono preplezala dve »miniaturi« v predelu levo od Žage nad Ospom. Eno sta imenovala Žagica (A 1-2, III-IV), drugo pa Ob žmuli (A1, IV-V), dolgi sta le po en raztežaj, preplezani pa sta bili verjetno šele prvič. Marinčič je ob tem prosto ponovil še Žago (V+/IV-V).

Šest smeri v Presanelli
Peter Jug in Mirko Pogačar, člana AO Radovljica, sta od 26. do 28. aprila plezala v Italiji, v skupini Adamelo - Presanella. Imela sta lepo vreme in odlične razmere v stenah, le do vstopov sta gazila kložast sneg. Ponovila sta Steinkötterjevo (50-70 st., 600 m) in Desno od kamina (podobne težave) v C. Verniglio ter Čez serake (55-80/40 st., 400 m) in Klasično (40-60 st., 550 m) v Presanelli. Pogačar pa sam še Detasijevo in Desno od serakov (obe 50-60 st., 550 m) v isti steni. V južni steni Tofane di Rozes pa je bil prehud mraz, čeprav je bila stena za razliko od drugih sosednjih že kopna.

  24.05.1982


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G. Š

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.