Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 24.06.1991

Delo, Šport: ... Bohinj: v svet vertikale - Aktivne počitnice za vsakogar

Prvič pri nas - po zaslugi Alpinuma in Montane - aktivne počitnice z bogatim športnim programom s poudarkom na športnem plezanju.
Turistična organizacija Alpinum iz Bohinja in Montana iz Škofje Loke, pod pokroviteljstvom Žita Gorenjka iz Lesc, letos prvič organizirata aktivne počitnice z bogatim športnim programom (kanu, gorska kolesa, hidrospeed, rafting ...) in s poudarkom predvsem na športnem plezanju.
Vodja programa in plezalne šole bo Srečo Rehberger, eden izmed naših najboljših športnih plezalcev. V hotelu pod Voglom, kjer bo središče tabora, pa bodo uvedli tudi program zdravega življenja s športno dietnim jedilnikom po dr. Hassu.
Ideja, ki se je porodila pred dvema letoma, je postala resničnost. Bohinjska turistična organizacija Alpinum se je prva odločila v svojo ponudbo vtkati športno plezanje. Janko Humar in Srečo Rehberger sta zaorala ledino na tem področju in sad njunega dela je program, ki vam ga predstavljamo danes. Namenjen je mladim plezalcem, tečajnikom, ki nimajo možnosti za plezanje in vsem, ki bi radi prvič, pod strokovnim vodstvom, stopili v svet vertikale. Plezalna šola bo obsegala teoretični in praktični del. Vsakodnevno plezanje na umetni steni, nasproti hotela in v bohinjskih naravnih stenah, bodo spremljala večerna predavanja o osnovni tehniki, vsak posameznik pa bo lahko na videoposnetkih spremljal svoj napredek. Za program se lahko odloči tudi le en član družine, drugi bodo svoj čas lahko zapolnili z raznovrstnimi športnimi dejavnostmi.
Novost pri nas bo tudi posebni jedilnik, prirejen športnikom pa tudi predavanja o zdravi športni prehrani. V hotelu sta na voljo tudi trimski ka-binet in bazen.
Sedemdnevni paket s plezalnim programom stane 2950 din. V to sta všteta penzion in plezalna šola. V hotelu pod Voglom so na voljo dvo in triposteljne sobe, program pa bo potekal od 14. julija do 14. avgusta. Prijave sprejema Alpinum Bohinj, Ribčev laz 50, tel: (064) 723-441, fax: (064) 723-446. Vabljeni!

N. R.

Iz programa MK PZS
Mladinska komisija vabi planince na tečaj gorništva, ki ga bodo organizirali v Bavšici (pri Bovcu) od 2. do 10. avgusta. Udeleženci morajo biti starejši od 16 let, namenjen pa je vsem, ki bi želeli v gore tudi po malo zahtevnejših poteh, zato bo glavna pozornost na tečaju namenjena turam, ki jih tod okoli ne primanjkuje. Razpisali so tudi republiški seminar za mentorje planinskih skupin, ki bo prav tako v Bavšici od 23. do 31. avgusta. Podrobnejše informacije o obeh akcijah posreduje Vilma Purkart, PZS, Dvoržakova 9, Ljubljana, tel. 061/312-553, prijave pa sprejemajo na ta naslov do 25. junija letos. Ob prijavi je potrebno za vsakega od tečajev vplačati 700 din akontacije.

Pred ZOI '92
V Savojskih Alpah bo prihodnje leto, med 23. in 31. januarjem, predolimpijska prireditev »Teden gorniških športov«. Pripravljajo različna tekmovanja v plezanju, v hoji s krpljami, tekme pasjih vpreg ipd. Generalni svet Savoje je odobril 500.000 FRF (od treh milijonov, kolikor je predračun) in imajo močno ekipo organizatorjev, tako da jih uresničitev načrta ne skrbi.
Umetno steno (s površino 180 kv. metrov) bodo postavili pri neki gimnaziji v Chamberyju. Posebno skrb posvečajo pripravi tekmovališča za plezanje v ledu. Pripraviti ga nameravajo v Maurienu in obetajo, da bo svetovna atrakcija. Za alpiniste-smučarje so izbrali tekmovanje »Južni križ«, ki ga organizirajo v okolici Tabora.

F. S.

Naravne sile
Petnajst metrov nemogočega, koncentrat vztrajnostne moči in tehnična težavnost, luknjica za en prst, ki se uporabi kot podprijem, en mikro kleščen prijem in podobno. Tako je Lombarde Danielle Pigoni predstavil prvo italijansko 8c - Spirit Walker, ki jo je preplezal pred skalnim podorom v Val Masino. Od smeri je ostal le njen opis. Tudi v nemškem plezalnem centru Metten je to zimo prišlo do skalnega podora. Po dolgotrajnem obdobju mraza je nekaj sto kubičnih metrov granita zgrmelo v vznožje. Celoten sektor »Climax« je uničen, stena, ki je na novo nastala pa je - v tolažbo tamkajšnjih plezalcev - odlična za postavitev novih smeri.

N. R.

Trgovina v Novem mestu
Privatna pobuda se pozna že na vseh področjih, izjema ni niti prodaja specifične športne opreme. Tako je Marko Belingar v Novem mestu v petek odprl trgovino s planinsko opremo Alpe šport. Ob klasični planinski ima na razpolago tudi veliko specialne alpinistične, saj je med drugim registriran tudi kot uvoznik. Prodaja skoraj vse iz asortimana italijanske firme CAMP, čevlje Trezeta, vrvi Beal in šotore škotske tovarne Vango. V kratkem računa, da bo dobil tudi pošiljko pasov TrolI, pogajanja za sodelovanje pa seveda še nadaljuje.
Trgovina je v Javnih skladiščih (vhod 4) ob cesti v Novo mesto. Ni velika, pa tudi z razkošno opremo se ne postavlja, saj jo je Belingar uredil večinoma le s pomočjo prijateljev. Ponaša pa se s umetno plezalno steno visoko tri in 2,30 m široko.
Čas poslovanja so priredili potrošnikom. Razen ob ponedeljkih, ko bo (zaradi nakupov, popravil ipd.) zaprto, bo trgovina odprta med 10. in 15. uro ter med 16. in 20. Ob sobotah pa le med 9. in 12. uro. Razumevanje obljubljajo tudi za tiste, ki bi se radi domenili za poseben, morda skupinski obisk. Telefonske številke (068) 26-024, 22-337 ter 25-991, interna 27 in fax 22-338.
In morda še zanimivost: tudi Novomeščani urejajo svoj plezalni vrtec, Luknjo ob cesti v Prečno (proti letališču). Poleti ne bo vročine in tudi dež ne bo motil! Informacije v Alp Športu, obljubljajo pa tudi organizacijo »spoznavnega« tabora.

ID

Tudi na Kamčatki
Polotok Kamčatka na severu SZ je še nedolgo tega spadal v »strateško območje«, kamor niso imeli dostop ne domači ne tuji turisti. Pa je prišlo do liberalizacije in samo lani so zabeležili 300% porast turizma. To pa je povzročilo tudi nenadejane ekološke probleme. Dežela vulkanov, med ka-terimi je veliko še vedno aktivnih, se je začela dušiti v smeteh. Da bi se jih rešili, je turistično društvo organiziralo posebno ekipo, dobilo helikopter in začelo z akcijo. Očistili so vulkan Ksudah, katerega kratersko jezero je prirodna redkost ter vulkan Mutnovskaja. Za letos pa imajo v načrtu znani Avahinski vulkan (2741 m). Vitalij Meniškov, ki vse skupaj vodi, pa priznava, da bo vzdrževanje reda najbrž še večji problem, kot je bilo čiščenje.

Ekološki izziv
Zveza organizacij za telesno kulturo Univerze v Sarajevu je izdala knjigo mr. Ševka Kadriča Pred ekološkim izazovom. Avtor, ki mu je to že četrta knjiga s planinsko tematiko, sicer pa je profesor na Pedagoški akademiji, je s tem delom lepo zaokrožil trud sarajevskih ekologov, ki je še posebej usmerjen v zaščito bosanskohercegovskih gozdov in visokogorja.
Zanimiv je dodatek s poglavjem »Lepota planinske prirode«, ki združujejo vrsto uspelih barvnih posnetkov (iz istih so tudi propagandne razglednice). V njem je natisnjen tudi prevod sporočila indijanskega poglavarja belemu človeku, Pa Deklaracija Dai Dong in - povzetek Ekološkega slovarja (Muso Dizdarevič, Sarajevo 1974). Eden izmed vzrokov za izdajo te edicije je počastitev 40-letnice Univerzitetnega PD Bukovnik.

Tabor mladih planincev AA
Letošnji Tabor Alpe-Adria bo v italijanski Forni Avoltri od 10. do 15. julija, udeleži se ga lahko 5 mladih planincev v starosti od 12 do 17 let. Tabor je brezplačen, vse informacije pa posreduje Janez Brojan, Veliki breg 14, Mojstrana, tel. doma (064) 89-068 in v službi (dopoldne) (064) 84-261, int. 20-43. Prijave je potrebno poslati MK PZS z imeni in priimki, točnimi naslovi in rojstnimi podatki otrok in spremljevalca, med prijavljenimi pa bo nato izveden izbor.

Vabilo na plezalno tekmo v Srbiji
Devetdesetletnica planinstva v tej republiki — Srečanje v Boru
Ob 90. letnici planinstva v Srbiji bo v Boru organizirano srečanje planincev in plezalcev iz vse Jugoslavije. Med 28. junijem in 7. julijem bo vrsta prireditev in aktivnosti v počastitev jubileja. Poleg planinskih tur, orientacijskih tekmovanj in predavanj pa bo tudi plezalna tekma za fante, na 14 m visoki umetni steni, ob odprtem bazenu.
Ob nastopajočih domačih prireditelji prisrčno vabijo tudi slovenske tekmovalce, da se udeležijo tekme, ki je vabljiva tudi zaradi nagrad. Za prva tri mesta je namenjenih 10, 6 oziroma 4 tisoč din, vsi pa bodo imeli plačane tudi potne stroške in stroške bivanja.
V okolici Bora je prav tako možnost plezanja v naravnih stenah. Na planini Stol imajo 100—200 m visoke stene, v njih pa kar nekaj lepih smeri.
3. julija bosta dve tekmi: zjutraj kvalifikacije, popoldne finale. Pismene prijave sprejema Srečo Rehberger (Podlubnik 72, Škofja Loka) in sicer do srede, 26. junija. Startnino v vsoti 150 din se plača v Boru, vse ostale informacije pa dobite popoldne na telefonu 064/622-432.

N. R.

Solo kljub poškodbi
Alain Robert, mladi plezalec iz Valencie že kako leto opravlja težke solo vzpone, kar je presenetljivo, saj ima po plezalni nesreči deloma otrdel sklep na roki. Na seznamu njegovih vzponov je veliko smeri z oceno 8a, med njimi: Au theatre ce soir v Cornasu in Reve de papillon v Bououxu. Alain je verjetno prvi po številu solo vzponov take težavnostne stopnje.

Vzponi v Ertu
Devetnajstletni Luca Zaradini Canon iz Cortine d'Ampezzo si je vzdevek Canoni pridobil z odličnimi vzponi v plezalnem centru Erto. V enem dnevu je preplezal Erto Express (8a) in v tretjem poskusu Mago gelato (8b). Za tretjo ponovitev Sogani di gloria (8b+/8c) pa je prav tako potreboval zelo malo časa.

V Pakistanu 53 odprav
Japonska revija Iwa To Yuki je objavila seznam odprav, katerim so pakistanske Oblasti odobrile obisk v letošnji poletni sezoni. Najbolj oblegan bo (spet) Gašerbrum 2, visok 8035 m, za katerega vrh se bo potegovalo kar 11 odprav; njegov »bližnji« sosed, Gašerbrum 1 (8068 m), pa bo gostil le eno odpravo. Broad Peak (8051 m) si je izbralo šest odprav, še ena več pa bi jih želelo na Nanga Parbat (8126 m). Drugo najvišjo goro sveta, K2 (8611 m), pa bodo poleti oblegale »le« štiri odprave. Zanimivi so tudi podatki o številu (prijavljenih) članov. Najmočnejši naj bi bili odprava Alfreda Thomasa na Broad Peak in - prav tako 25-članska - odprava, ki jo na Gašerbrum 2 vodi Bernard Muller.
Znova se povečuje tudi obisk Hindukuša, kar 11 sedemtisočakov je letos na seznamu. Spantik (7027 m) in Boiohaghuur Duanasir 2 (7388 M) sta celo cilj dveh odprav.

Izbor Pavleta Kozjeka
Čeprav je Pavle Kozjek v Argentini (oziroma južni steni Aconcague), priprave na izid njegovega vodnička normalno napredujejo. Če bo šlo vse tako, kot je obljubljeno, bodo prvi izvodi na voljo že sredi julija.
Vodniček ima naslov »39 in pol« in podnaslov Izbor prvenstvenih smeri. V njem Pavle Kozjek na njemu svojstven način predstavlja štirideset svojih najlepših prvenstvenih smeri, od Paklenice do Dauphineje. Tisti, ki so videli gradiva, pravijo, da bo to naš najbolj »luksuzen« vodniček doslej, tiskan na odličnem papirju, opremljen s kvalitetnimi shemami (skicami), ovitek bo barven...
Cena v prednaročilu (na naslov Branko Čibej, Mlinska pot 6, 61231 Lj-Črnuče) bo zato 190 din, toda le do 10. julija! V prosti prodaji bo precej višja. Vodničke bo mogoče prevzeti osebno, pošiljali pa jih bodo tudi po povzetju. Najbolje pa bi seveda bilo, da bi se člani AO/S domenili za skupno naročilo, še posebej, ker bo za večja prednaročila (nad 10 izvodov) poseben popust. ID

Himalajsko popotovanje
Planinska zveza Slovenije organizira v oktobru popotovanje (treking) v nepalsko Himalajo, točneje v okolico najvišjega vrha sveta Mount Everesta ali Sagarmate.
Prijave sprejemajo - do zasedbe mest - v pisarni PZS, Ljubljana, Dvoržakova 9, kjer je mogoče dobiti tudi podrobnejše informacije (312-553 ali 315-493). Okvirna cena je 1170 USD.

Dobre razmere
Po informacijah iz Peruja, so razmere letos odlične. Snega je bilo dovolj, tako da so razpoke dokaj zapolnjene. Hrana je res nekoliko draga, toda o koleri v Huarazu in okolici ni ne duha ne sluha. Alpinistov pa letos ni veliko.

ECOTREK drugič
Lani so v Katmanduju izdali prvo številko glasila ECOTREK. Z njim žele opozarjati na ekološke probleme (med katerimi so seveda tudi odprave in trekingi), obenem pa vedno znova pozivati k sodelovanju vse ki jim ni vseeno, kakšna bo prihodnost.
Gonilna sila časopisa je Wendy Brewer Lama, prek katere je tudi najlažje navezati stike — PO Box 1913, Kathmandu, Nepal.

Vsestranski vodnik
Švicarski gorski vodnik Kobi Reichem (30) ima za seboj bogato gorniško preteklost. Preplezal je osem smeri v S steni Eigerja; dve smeri v J steni Aconcague ... 30. maja 1990 pa je presmučal tisočmetrsko SZ steno Moncha (4099 m). Najprej je smučal vzdolž S grebena, potem pa po steni, točneje po kombiniranem (sneg/skala) ozebniku levo od Lauperjeve smeri in čisto spodaj po Hastonovi. Naklonina 53-55°, med prečenjem v Harlinovo celo 65.
Da ne bi šlo v pozabo je njegov trideset minutni smuk snemala TV.

ALPINISTIČNE NOVICE

V Stuttgartu Legrand in Hillova
Na tekmi Master v Stuttgartu, ki je bila 4. in 5. maja, torej teden dni za prvo letošnjo tekmo svetovnega pokala na Dunaju, sta zmagala Francois Legrand (F) v moški in Lynn Hill (ZDA) v ženski konkurenci. Legrandu so sledili Štefan Glowacz (ZRN), Jim Karr (ZDA), Yuri Hirajama (J), J. B. Tribout (F), Jirich Hudeček (ČSF) in na 8. mestu Carles Brasco (Š). Pri ženskah pa so se za Hillovo zvrstile Susi Good (CH), Robin Erbesfield (ZDA), Andrea Eisenhut (ZRN), Ingard Brown (ZRN), Isabelle Dorsimond (B) in Corine Labrune (F) na sedmem mestu.

T. Č.

Mednarodna plezalna tabora
Švicarski klub Alpin organizira od 11. do 17. avgusta mednarodni plezalni tabor mladih plezalcev, na katerega vabijo tudi naše udeležence. Plezali naj bi smeri IV. in V. težavnostne stopnje v stenah okoli prelaza Furka. Rok prijave poteče 15. julija in vsi zainteresiram (stroške tabora — 250 DEM in potne stroške — krije udeleženec sam) se lahko prijavijo na KA pri PZS. K prijavi je potrebno dopisati 10 najboljših vzponov.
Podobno srečanje prireja tudi španska planinska zveza, in sicer za plezalce od 18 do 22 let. Tabor bo v Pirenejih (Refuge Colomina 2395 m) od 30. t. m. do 7. julija. Stroške tabora (160 DEM) in potne stroške si vsak udeleženec plača sam, interesenti pa se lahko prijavijo na KA PZS, kjer bodo dobili tudi podrobnejše informacije o obeh taborih.

T. Č.

Z Aconcaquo ne bo nič
Kot smo poročali v začetku tega meseca, sta z namenom, da bi splezala novo smer v južni steni Aconcaquo, odšla v Južno Ameriko Peter Podgornik in Pavle Kozjek. Pred dnevi je Podgornik iz Argentine sporočil, da z južno steno Aconcaque ne bo nič. Vzrok je bolezen Pavleta Kozjeka, ki je dobil pljučnico in sedaj seveda leži v postelji. Podgornik gre sedaj v Patagonijo (ki jo je sicer imel v načrtu po Aconcaqui), Kozjek pa bo po okrevanju odšel v perujske Ande.

T. Č.

Seminar pred začetkom sezone
Podkomisija za gorske vodnike Planinske zveze Slovenije vabi na seminar pred poletno planinsko sezono. Zaradi aktualnosti teme (organiziranje in vodenje izletov v gore) vabijo nanj prav vse, od običajnih udeležencev in še posebej organizatorjev izletov, do gorskih planinskih in mladinskih vodnikov.
Seminar bo v soboto, 29. t. m., na območju Vršiča; zbor ob 7. uri pred Kočo na Gozdu. Seminar bodo vodili preskušeni gorski vodniki, udeleženci pa morajo sami prinesti s seboj popolno planinsko opremo. Prijave v pisarni PZS v Ljubljani, na Dvoržakovi 9 (312-553 ali 315-493) ali zbornem mestu.

V Rušici
Iztok Tomazin in Urban Golob sta 16. junija v južni steni Rušice ponovila smer Vzdih. Bila je to druga ponovitev in tudi druga prosta ponovitev (VII/+, 250 m).

T.Č.

Novice iz AO Impol
Iz ZDA so dobili novico, da je Dani Tič s soplezalcem ponovil znano smer Salathe v steni El Capitana. Za vzpon sta potrebovala 4 dni.
Drugi člani so plezali predvsem v Rotewandu v Avstriji. Med drugim so ponovili Kongoplatle (VI+, Al, 200 m, plezala Marjan Frešer in Rudi Lončarič ter Marjeta Lešnik in Mira Zorič). Ženska naveza je ponovila še smer Starkes (VI+, Al, 300 m).
Poročajo pa tudi, da so v športni dvorani v Slovenski Bistrici dokončali 11 metrov visoko in 5 metrov široko umetno steno, za katero je načrt naredil Ajo Slamič. Postavili so jo s prostovoljnim delom članov AO, precej pa so jim pomagali tudi Emmi Lesnina, LIP, Impol in ZTKO Slovenska Bistrica ter PD Impol.

T.Č.

Novosti iz plezališč
Člani Plezalnega kluba iz Škofje Loke veliko plezajo v njihovem plezališču pri Železnikih. Zaradi potrditve in uskladitve ocen si želijo obiska tudi drugih plezalcev. Sporočili so, da je Franci Jensterle v tem plezališču splezal novo smer Gož in ji dal oceno 8a +. Tomaž Rant in Matjaž Žagar sta ponovila Sence poletja (7c), Franc Langerholc pa Brezmadežno (7c) v isti steni in Disco vertical (7b+) v Dolžanovi soteski.

T.Č.
 

  24.06.1991


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID

 

1 komentarjev na članku "AN - 24.06.1991"

Boris Štupar,

Pripravil Genadij Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.