Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 24.07.2000

Tomaž Jakofčič: V Andih

V južni steni Palcaraja sur je Aleš Žagar (AO Ribnica) preplezal po vsej verjetnosti prvenstveno smer. Smer je pretežno ledna z nekaj strmimi odstavki. Najtežji del je predstavljala vršna stena (50 m) in krajna zev pred vršno steno. Tu se je bilo potrebno spustiti v zev in nato plezati iz nje s pomočjo tehnike. Zaradi težavnih opasti pod vrhom je Žager smer zaključil v Španski smeri, po kateri je plezaje in s spusti ob vrvi tudi sestopil. Novo smer se imenuje Inmortal Beloved in je ocenjena ED-, 600 m.
Iz perujskih Andov so se oglasili tudi člani AAO in poročali o njihovih dosedanjih vzponih. Primož in Nejc Lajevec, Blanka Markovič, Eva Stojan, Anže Čokl in Primož Vrhovnik so se najprej povzpeli na »običajni« in zato zelo obljudeni aklimatizacijski vrh, Pisco (5763 m). Po krajšem poslabšanju so se odpravili v sosednjo dolino in se tam povzpeli na Quitaraju (6040 m). Vzpon so opravili po severni steni z oceno (D, 700 m). Vrhovnik se je z vrha spustil s smučmi po desnem delu stene s povprečno naklonino 50 st.

T.J.

Treking vrhovi v Nepalu
Nepalska gorniška organizacija (NMA) je podala cene treking vrhov za leto 2001. V Nepalu je 18 vrhov visokih do ok. 6500 m, ki spadajo v kategorijo treking vrhov. Za vrhove Imja Tse (Island Peak), Mera Chuli (Mera Peak), Lobuche in Phortse Peak, bo potrebno odšteti 350 ameriških dolarjev za skupino do štirih ljudi, za vsakega dodatnega človeka pa znaša cena še 125 dolarjev.
Za vrhove Hiunchuli, Singhu Chuli, Kusum Kanguru, Kwondge, Chulu West, Chulu East, Ramdung, Pisang, Tharpu Chuli, Merha Peak, Naya Kanga, Pokalde, Mardi Himal, Paldor Peak, znaša cena 300 dolarjev in 100 dolarjev za dodatne ljudi.
Cene so mnogo nižje v primerjavi z ostalimi vrhovi v nepalski Himalaji in zato primerne za nizko proračunske odprave; posebej, ker imajo tudi nekateri treking vrhovi spoštovanja vredne stene.

T.J.

Uspešno na K2
Korejski alpinisti Yeon Ryong, Jung Hyna, Woo Pyoung in Jung Hun (brez dodatnega kisika) so se konec junija uspešno povzpeli na vrh druge najvišje gore sveta K2 (8611 m). V bazni tabor so prišli že konec marca in začeli opremljati smer po južnem rebru, ki jo je prvi leta 1986 preplezal Tomo Česen. Vzpon sam po sebi niti ne bi bil kaj posebnega, če ne bi bil to prvi vzpon po juniju 1997. Od takrat naprej je K2 zavračal vsak poiskus osvojitve vrha.

T.J.

Publikacija o Valentinu Staniču
V Regensburgu je pred kratkim v nemščini in slovenščini izšla publikacija Valentin Stanič - gornik, pisec, dobrotnik, ki jo je napisal dr. Peter Zimmermann, univ. prof. iz Münchna, pomagala pa mu je soproga Mija Pečovnik-Zimmermann, ki je slovenskega rodu. Valentin Stanič (1774-1847) velja na Bavarskem za drznega gornika in pionirja alpinizma, pri nas pa visoko cenimo njegov prispevek k preporodu slovenskega knjižnega jezika. Staničev najpomembnejsi alpinistični podvig je bil vzpon na Watzmann leta 1800.

M. J.

Sedem vrhov
Pravkar je izšla knjiga Seven summits (Sedem vrhov) avtorja Mitchella Beazleyja in urednika Steva Bella. Obravnava zgodivino vzponov na najvipje vrhove vseh celin. Ker je tudi pri teh nekaj dvourmnosti, se ob avstralskem Kosciuszku pojavlja še Carstensz Pyramid v Oceaniji, začuda pa je izpuščen Mt. Blanc in je krona najvipjega "Evropejca" nataknjena kavkaškemu dvoglavemu Elbrusu. med 18 soavtorji je tudi naš Viki grošelj s člankom o vzponu na Vinson, najvišji vrh Antarktike. Med petinšezdesetiomi, ki so jim doslej vzponi priznani, zaseda 46. mesto. Ob najprestižnejši lestvici "14 x 8000" je druiga po popularnosti "Sedem celin - sedem vrhov" in tudi tod imamo Slovenci dobro uvrstitev. Bogato ilustrirana in zanimivo napisana knjiga velikega formata je že takoj po izidu na voljo tudi pri nas - v knjigarni Konzorcij Mladinske knjige.

T. Š.

Balvansko plezanje
V sklopu MLADIFESTA bo 29.7. v Sežani tekma v balvanskem plezanju. Udeležili se je bodo plezalci iz Italije, Hrvaške in Slovenije. Začetek tekme je ob 10. uri (kvalifikacije), ob 21. uri pa bo na sporedu finalna preizkušnja. Po podelitvi nagrad najboljšim so vsi gledalci in tekmovalci vabljeni na zabavo s skupino Zmelkoow.

T.J.

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav o: alpinizmu
odpravah ipd. | prvenstvenih

   

 

 


preneseno iz arhiva

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.