Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 24.09.1970

Delo, Šport: ... Zamuda vodnika

Plezalni vodnik - Vzhodne Julijske Alpe bi moral iziti že konec preteklega meseca, žal pa ga še vedno ni v prodaji. Zamuda je nastala predvsem pri korekturah in metiranju. Oboje je bilo zelo zahtevno, popraviti pa je bilo treba tudi številne klišeje. Sedaj je tekstovni del vodnika pripravljen za tiskanje, pripravljajo tudi že polivinilasti ovitek in če bo šlo vse po sreči, ga bodo prvi naročniki dobili v prvi polovici oktobra. V prosti prodaji bo najbrž šele konec oktobra.

Poročilo odprave na Norveško
Konec avgusta se je v Šoštanj vrnila devetčlanska alpinistična odprava pod vodstvom Dušana Kukovca. V Norveških gorah so preživeli 40 dni in kot prva slovenska alpinistična odprava v ta predel so nadvse dostojno zastopali naš alpinizem. V severni steni Trolltinda so opravili peto ponovitev angleške smeri, v Romsdalshornu pa so preplezali novo smer imenovano »Slovenska«, ki je terjala 45 ur najtežjega plezanja.
Pobudo za to odpravo je dal Šaleški AO, ki deluje v okviru PD Šoštanj, v njej pa so sodelovali: Stane Plavštajner, Dušan Glažar (AO Celje), Edo Drofenik, Karl Geršak (Koroški AO), Ivo Kotnik, Franc Verko, Dani Kopušar (Šaleški AO) in Vaclav Broman (Koroška kino klub), ki je posnel okoli 500 m 16 mm filma o odpravi. Vodja odprave Dušan Kukovec je sodeloval tudi v naši prvi navezi, ki je preplezala severno steno Eigerja.
Finančno so odpravo podprli: Planinska zveza Slovenije, PD Šoštanj in Velenje, razne gospodarske organizacije iz Velenja, Šoštanja ter družbeno politične organizacije Velenja. Odprava je s kombijem prevozila okoli 7000 km, na Norveškem pa je bila deležna velike pozornosti tiska, radia in televizije. Stike pa so navezali tudi z norveškimi alpinisti in jih povabili v naše gore.

Železarji na Triglavu
V soboto in nedeljo so izvedli člani združenega podjetja slovenskih železarn in njih svojci uspešen pohod na Triglav. Pod skrbnim vodstvom 35 izkušenih gorskih vodnikov so se povzpeli z Rudnega polja, Krme in Vrat na Vodnikov dom, Planiko, Kredarico in Staničev dom, kjer so prespali. V nedeljo so se po različnih smereh povzpeli na Triglav, in sicer v rekordnem številu 360! Na vrhu sta jih pozdravila generalni direktor Gregor Klančnik in predsednik PZS dr. Miha Potočnik. Pevski zbor združenih železarn pa je zapel nekaj planinskih pesmi.
Vsi udeleženci so dobili na vrhu Triglava spominske značke.

Odprava KAO »Ararat 70«
Tudi odprava Koroškega AO je že nekaj časa doma. Do Ararata so potovali normalno in v višini 1900 m postavili tabor. Že naslednji dan je prva skupina odšla proti vrhu. Na višini 3960 m so postavili drugi tabor, s spodnjo skupino pa so vsake dve uri vzdrževali radijsko zvezo. Naslednjega dne je bila prva skupina v dobrih razmerah hitro na vrhu. Takoj so se spustili v bazni tabor, toda o njem ni bilo sledu. Odšli so dalje proti Ganikalu, sredi poti pa jih je čakalo neprijetno presenečenje. Nasproti so se jim v njihovem kombiju pripeljali turški vojaki. Vzeli so jim fonograf, ker se ga v Turčiji brez posebnega dovoljenja ne sme uporabljati (kazen je strogi zapor do treh let) in jih odpeljali v Dagubayazit, kjer so jih pridržali za dva dni.
Po prestani kazni so jim dovolili, da so se še drugi povzpeli na vrh. Uspeli so v komaj 23 urah, ker se jim je mudilo, da čim preje zapuste področje. Med povratkom so se povzpeli še na ugasel ognjenik Nemrut (3096 m) in se pozanimali, kako je z možnostjo vzpona na druge vrhove. Na Mali Ararat je vzpon zaradi bližine iranske meje prepovedan, še strožje pa je zaprta severna stena Ararata. Skupina Cilo-Sat, ki bi bila zanimiva za kako novo odpravo, sicer ni prepovedana, toda dovoljenje je kljub temu težko dobiti.

 24.09.1970


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, za G-L priredil: Genadij Štupar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.