Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 25.02.1991

Delo, Šport: ... Novi sodniki za plezanje

Športno plezanje pri nas doseglo raven, ki terja številnejše sodnike - Na Fakulteti za telesno kulturo velika udeležba na seminarju
LJUBLJANA — Na Fakulteti za telesno kulturo v Ljubljani je bil pred dnevi drugi seminar za sodnike v športnem plezanju. Predavanj in praktičnih vaj se je udeležilo kar petindvajset kandidatov. Organizator odlično pripravljenega seminarja sta bili športnoplezalna komisija in komisija za alpinizem pri Planinski zvezi Slovenije, vodil pa ga je mednarodni sodnik
UIA A Ivica Piljič.
Športno plezanje je pri nas doseglo raven, na kateri je nujno povečanje sodniškega kadra. Kot je pokazala vrsta tekem v lanskem letu, je uspeh tekme v veliki meri odvisen od kvalitete sojenja. Jasno je, da na tekmi sodniških napak ne sme biti in predvsem v Sloveniji se je pokazala velika potreba po strokovno usposobljenih športno plezalnih sodnikih.
Seminar v Ljubljani so pripravili po kriterijih UIAA in v zelo kratkem času so morali kandidati osvojiti vrsto pomembnih informacij. Sobotna teoretična predavanja so trajala ves dan in celo tri ure več, kot je bilo predvideno, v nedeljo pa je bil praktični del izpeljan na umetni steni. Vsi kandidati so na improviziranem tekmovanju opravili sojenje na vseh sodniških mestih.
Izpit za sodnike pripravnike JUSPEK so uspešno opravili: Bojan Leskošek, Samo Gostič, Andrej Kokalj, Mojca Oblak, Franc Jenstrle, Sabina Sovinc, Peter Šubic, Mira Klemenčič, Metka Lukančič, Marko Fabčič, Uroš Peljhan, Feliks Strehar, Andrej Babič, Iztok Arnold, Miloš Šnut, Nataša Pristov, Blaž Jereb, Matjaž Ravhekar in Tomo Zbrizaj. Boštjan Kekec, Uroš Govc in Aleš Dolenc pa bodo status dobili po ponovno opravljenem praktičnem delu.
Glede na sojenje na letošnjih tekmovanjih pri nas bodo konec leta vsi uradno proglašeni za jugoslovanske športno plezalne sodnike. Odločitev o tem pa bo v rokah Egona Batiča - predsednika sodniške komisije JUSPEK.

NUŠA ROMIH

Deske za trening
Vsi, ki želijo popestriti plezalne treninge, imajo možnosti nakupa posebne deske za trening, ki jih izdeluje Dragan Todorovič. Deske so lesene, nanje pa je lahko nameščajo oprimki v različnih kombinacijah. Večja (100 x 40 cm) ima kombinacijo z desetih parov oprimkov, manjša (100 X 20 cm) pa pet. Vse informacije so na voljo po telefonu (061-267-172).

Iz AO Lj-Matica
Urban Golob je v Vipavi na pogled preplezal Sodomo, Gomoro in Modrega dirkača. Vse smeri imajo oceno VIII-. Ponovil je tudi nekaj slapov. Najprej je soliral Vikijevo svečo, z Janezom Golobom pa sta preplezala še dva slapova v Logarski dolini, in sicer Slap pod Sušico in Slap pod tunelom. V obeh sta naletela na zelo slabe razmere.

Solo v slapovih
Matjaž Pristavec (AO Vrhnika) je zadnji vikend v januarju ponovil Centralni slap v Tamarju, 29. januarja pa slapove v Peklu pri Borovnici (mestoma 90 st., 50-70 st.). Razmere so bile na splošno dobre, le na najbolj strmih mestih je bil led krhek in porozen. Drugi dan februarja je plezal v soteski Iške pri Logu, kjer se je zaradi daljšega obdobja mrzlega vremena naredilo veliko slapov primernih za plezanje. Po razpoložljivih podatkih je bil do sedaj preplezan le prvi slap, ki je na začetku soteske in je sestavljen iz več kratkih skokov, visokih okrog 20 m. Naklonina je mestoma 80, v glavnem pa okoli 60 st. Ime slapa je neznano. Poleg tega je Pristavec preplezal še dva zaledenela slapova, ki sta nekoliko bolj levo. Prvi ima dve sveči, visoki 15 in 5 metrov (90/60-80 st.)in je visok 70 m, v lažjih skokih pa se nadaljuje še 80 m. Drugi slap je lažji (60-80 st) in visok okrog 80 m ter se nadaljuje še 100 m. Ker do sedaj ni nobenih podatkov o plezanju teh dveh slapov, sta to verjetno prva vzpona. Avtor ju je poimenoval Janina sveča in Vrhniški tobogan.

Plezalni časopis
Italijanska revija ALP bo letošnjo pomlad pričela izdajati nov plezalni časopis. »Punto rosso« bo izhajal enkrat na dva meseca, tiskali pa ga bodo v črnobeli tehniki. Odgovorni urednik bo znani italjanski plezalec Andrea Gallo.

Kategorizacija v BiH
Na sestanku razširjene komisije za alpinizem BiH, ki je bil na Vlašiču, so med drugim sprejeli tudi kriterije za kategorizacijo in registracijo alpinistov. Po teh pravilih so kategorizirani: Muhamed Gafič, Dragan Ilič in Boris Kovačevič iz Sarajeva, Vlado Mičič iz Novega Travnika, Edin Durmo iz Zenice, Branko Simič iz Goražda in Zdenko Veljačič iz Zavidovičev.
Sredi marca bodo imeli na Vlašiču začetniški alpinistični tečaj, na katerem se bo zbralo - po informacijah načelnikov AO/S - menda kar 20-25 tečajnikov. Za inštruktorje bodo letos registrirani alpinisti in tisti, ki so vodili tudi lansko AŠ na Romaniji. Načelnik KA Edin Durmo obljublja sredi leta tudi nov alpinistični vodniček z zanimivim naslovom - Škorpion. V njem bo zajel svet nad Zaostrogom (ob jadranski obali, Viter in Rilič). To je manj znano območje, v katerem pa so zadnji čas (tudi že letos) opravili več zanimivih vzponov. I.D.

Višje takse
Indijska alpinistična fundacija je objavila nove takse za vrhove, ki veljajo od 1. januarja 1991. Taksa za vzpon na vrhove do 5500 m je sedaj 1000 USD, za vrhove med 5501 in 6500 m dvakrat toliko, vrhovi do 7000 m stanejo 3000 USD, nad 7000 m 4000 USD, vrhovi (mišljeni so verjetno le najvišji) v Vzhodnem Karakorumu pa 5000 USD. Podražitev je povprečno skoraj trikratna.
O podražitvah je že razpravljala tudi komisija za odprave UIAA. Večina se namreč boji, da se bo občutno zmanjšal obisk indijske Himalaje (kar bi bilo hudo narobe, ne le za Indijo, temveč tudi za alpinizem). V Nepalu so (zadnjih sedem let) bolj »previdni«, takse so povečali povprečno le za 10 odstotkov, trekerjem pa za 25.

V hribih se dela dan
Dokumentarni program TV Slovenije je Planinsko zvezo Slovenije obvestil, da je mogoče kupiti kasete s televizijsko nadaljevanko »V hribih se dela dan«. Serija je posneta na treh kasetah in kot komplet stane 450 din, posamezne kasete pa so dražje, po 250 din. Naročila sprejemajo na Moša Pijadejevi 10 v Ljubljani.

Zakon o društvih
V Poročevalcu Skupščine R Slovenije so bile že lani objavljene (20/ 1990) teze za izdajo Zakona o društvih, ki bo zelo pomemben tudi za planinsko organizacijo. Predstavniki PZS so zato že sodelovali na treh sestankih najpomembnejših republiških zvez in pojasnjevali teze, dajali pripombe in odgovarjali na vprašanja. Predsedstvo PZS je na osnovi teh pogovorov pripravilo predlog stališč, pripomb in spreminjevalnih predlogov k objavljenim tezam, kar bo vse objavljeno v Obvestilih PZS 3-91. Gradivo bo tudi za razpravo na naslednji seji UO PZS. Zakon o društvih bo sprejet po trifaznem postopku, zato ni še nič zamujenega - sporoča predsedstvo.

Telefon na Mrzlici
Tudi planinski dom na Mrzlici (1093 m) v Zasavju je že dosegljiv s telefonom; številka je (0601) 21-204. Društveni delavci PD Trbovlje celotno investicijo cenijo na 300.000 din (samo PTT podjetju so morali plačati 32.687 din) in jo kljub prostovoljnemu delu ter pomembnemu prispevku podjetja Elektro Trbovlje še niso v celoti pokrili.

Odprava Iskre v Mehiki
Osemnajst članov PD Iskra - Ljubljana se je pred dnevi vrnilo iz Mehike, kjer so se najprej za aklimatizacijo povzpeli na Nevado de Toluca (4577 m), nato pa na Popocatepetel (5452 m) in najvišji vrh Srednje Amerike Orizabo (5700m). V ugodnem vremenu so se na ta vrh povzpeli vsi člani odprave.

Reševalna skupina za Snežnik
Pri PD Snežnik iz Ilirske Bistrice so ustanovili posebno reševalno skupino, ki bo organizacijsko povezana s Postajo GRS Ljubljana, s svojim delovanjem pa naj bi zajemala celotno območje Snežnika. Obisk je vse večji in žal tudi nesreč ne manjka.

Najvišji vrh Patagonije San Valentino - že četrtič
Med udeleženci prvega pristopa tudi naša rojaka Dinko Bertoncelj in Tonček Pangerc, člana bariloške odprave
LJUBLJANA - Francoska odprava, v kateri je bil tudi Nepalec, za pomoč pa so pritegnili Argentince (Bariločane Nicolasa De la Cruza, Gabriela Rapoporta in Osvalda Gentileja ter dva iz Buenos Airesa - Marcosa Coucha in Roberta Pardinasa), je opravila četrti vzpon na najvišji vrh Južne Patagonije - San Valentin, poroča naš rojak Vojko Arko iz Barilocha v Argentini.
San Valentin je sicer (v času, ko se naši odpravljajo na tretjo najvišjo goro sveta Kangčendzengo, katere vrhovi se dvigajo 8500 in več metrov visoko) sorazmerno nizek, saj meri le 4058 m, po nekih meritvah, ki jih omenjata v svoji knjigi Buscainija, pa celo samo 3876 m, je pa kljub temu sorazmerno težko dosegljiv. Vrh pa je za nas še posebej zanimiv: ena izmed navez, ki je 18. decembra 1952 opravila prvi pristop na to goro je bila namreč takorekoč naša: Dinko Bertoncelj (živi v Argentini, pred nedavnim pa je bil spet na krajšem obisku v domovini) in njegov tovariš, sedaj že pokojni Tonček Pangerc; z njima pa Birger Lantschner. Odpravo je organiziral bariloški CAB, v katerem so bili naši tedaj med vodilnimi plezalci. (V kratkem bo v Planinskem vestniku začel izhajati podrobnejši prikaz dejavnosti »slovenskih andinistov«; Slovensko PD v Bariločah letos slavi 40-letnico).
Drugi vzpon je z ženo Nicole opravil šef letošnje francoske odprave Philippe Modere leta 1985, toda zanj praktično nihče ni vedel, tretjega (o njem smo poročali tudi v naših AN) pa pozimi 1989 Casimiro Ferrari.
Dostop do San Valentina je sedaj seveda mnogo bolj preprost, kot je bil v časih bariloške odprave. Francoska odprava je z letalom poletela kar v zaliv Ofqui. Naprej - izbrali so si enako pot kot bariloška odprava - pa ni šlo nič lažje. Začeli so 16. decembra 1990 in do začetka notranje ledne planote so postavili dva tabora. 28. decembra pa so začeli z vzponom, od 16 udeležencev pa jih je na vrh prišlo kar 14, med njimi vsi Argentinci in Nepalec. Krplje, ki so jih uporabljali med pohodom, pa se niti približno tako dobro niso obnesle, kot smuči leta 1952.

FRANCI SAVENC
 

  25.02.1991


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


 Vir: arhiv planID, Uredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.