Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 25.03.1971

Delo, Šport: ... Nova komisija za alpinizem

Na sestanku načelnikov AO, ki je bil v petek, so izvolili tudi novo komisijo za alpinizem PZS. Novi načelnik bo (ko ga potrdi skupščina PZS) Lojze Golob, člani pa so: Edo Bedenik, Stane Belak, Ciril Debeljak, Peter Janežič, Stane Koflar, Boris Krivic, Aleš Kunaver, Janez Kunstelj, France Malešič, Matija Maležič, Ludvik Rožič in Uroš Župančič. Zaradi povečanega števila članov bodo med seboj izbrali še ožji odbor, ki bo izvrševal sklepe v obdobju med sestanki celotne komisije.

Pregled zimske sezone
Zimska alpinistična sezona, ki se uradno konča z nastopom koledarske pomladi, je za nami. Zato se že lahko vprašujemo, kako smo zadovoljni z dosežki?
Sezono po številu in težavnosti prvenstvenih vzponov prav gotovo lahko uvrstimo med zelo uspešne. Malo manj razveseljiv je le podatek, da so bili aktivni le člani šestih AO izmed 22, kolikor jih je v Sloveniji. Korošci so (21. februarja: Lačen, Parotat) prvič pozimi preplezali »Koroško smer« v Kordeževi glavi, Kamničani (14. februarja: Malešič, Volkar, Jerman, Balut, Osolnik) Pripravniški steber v zahodni steni Planjave, člani TAM (7. februarja: Prelog, Kavnik, Cverlin) steber Raduhe in Tržičani (5.-6. februarja: Anderle, Rožič, Srečnik, Škerjanc) Smer čez ploščo v Skuti. Le dva odseka pa imata več kot en prvenstveni vzpon. Akademiki so najprej (6.-8. februarja: Rupar, Jeromen, Simončič) preplezali greben Goličica-Kanceljni-Planja, na koncu sezone (13.-15. marca: Rupar, Jeromen, Kunstelj, Rajner) pa še Lovsko smer v Loški steni. Krivic je preplezal kar tri zimske prvenstvene vzpone - 6. februarja s Komacem Grapo v Zadnjem Prisojniku, 10. in 11. februarja s Cedilnikom Direktno smer v Špiku in 12.-14. marca še Cizljevo smer po razu Špika. Deseti prvenstveni zimski vzpon so (11.-14. februarja) opravili Belak, Manfreda in Košir po Krušičevi smeri v Špiku.

Ljubljanska postaja GRS
Ljubljanska postaja GRS bo v soboto in nedeljo organizirala na Komni izpopolnjevalni tečaj. Stane Jurca, ki je letos januarja sodeloval na lavinskem tečaju v Davosu, bo z diapozitivi ilustriral poročilo o najnovejših izkušnjah tujih reševalcev. Tone Sazonov pa bo z diapozitivi prikazal stensko reševanje.
Kot zanimivost lahko omenimo, da postaja organizirano preskuša uporabo kratkih smuči (110 cm), ki bodo po predvidevanjih lahko najboljši pripomoček reševalcem in alpinistom za gibanje v gorah.

Kamniški reševalci
Tudi kamniški reševalci dobro skrbe za izpopolnjevanje. Predzadnjo nedeljo so imeli kondicijsko turo na Skuto, zadnjo soboto pa so se zopet sestali v Kamniški Bistrici. V vrste reševalcev so sprejeli štiri nove člane in si ogledali filme o prvenstvenem vzponu v Vežici, vajah GRS in Dolomitih, ki jih je posnel Janez Kosec.

Alpinistična smučarska tekmovanja
V nedeljo bo na plazu pod Storžičem Kramarjev smuk, ki ga organizira AO Tržič. Prijave sprejemajo še v soboto do 20. ure v domu pod Storžičem, ki bo redno oskrbovan. Alpinisti (registrirani pri KA PZS) bodo tekmovali ekipno in posamično. Najboljša ekipa bo prejela prehodni pokal, prvi trije v vsaki skupini (tekmujejo tudi planinci) pa spominske diplome.
Veleslalom za memorial Alberta Štuparja, ki ga vsako leto organizira AO Kamnik bo 18. aprila na Kamniškem sedlu. Poimenske prijave bo treba oddati pred žrebanjem štartnih številk, ki bo dan pred tekmovanjem ob 19. uri v koči na Kamniškem sedlu. Tekmovanje bo prav tako za planince in alpiniste ločeno.
Zadnje tekmovanje v okviru smučarskega prvenstva alpinistov bo 30. maja na plazu pod Jalovcem. Veleslalom za VTK memorial organizira Akademsko PD po enakih propozicijah kot veljajo za drugi dve tekmovanji. Najboljše smučarje in ekipe bo določila komisija za alpinizem po pregledu rezultatov z vseh treh tekmovanj.

Posvet načelnikov MO
Posvet načelnikov mladinskih odsekov, ki bo v soboto in nedeljo, ne bo v domu na Kalu kakor je bilo prvotno določeno, temveč v domu na Mrzlici. Posvet se bo pričel v soboto ob 19. uri.

GRS organizator evropske konference o plazovih
Naša komisija za gorsko reševalno službo bo od 22. do 24. oktobra letos organizator pete evropske konference o plazovih. Z referati bodo sodelovale vse države, ki so imele v zadnjem obdobju nesreče s plazovi, poročali pa bodo tudi o organizaciji lavinske napovedovalne službe.

Spet arheološko presenečenje
Amba Wahni se imenuje okoli 500 m visok skalnat stolp, ki se dviga v nebo dobrih 300 km severno od Adis Abebe. Lansko leto so se ga lotili poljski alpinisti. Toda na vrhu, težave med vzponom so ocenili s V do VI tež. stopnjo, jih je čakalo podobno presenečenje, kot so ga pred dvema letoma prav tako v Afriki doživeli Čehoslovaki. Našli so namreč glinast vrč za vodo, ki izvira najbrž iz XII. Stoletja.

Grandes Jorasses
Že jeseni smo mimogrede zabeležili, da so poljski alpinisti preplezali novo smer v Grandes Jorassu. Bili so to Hrobek, Wroz in Poreba, ki so za severno steno desno od Pointe Croz (na Pointe Heleno) potrebovali le dva dni.

Aiguille Noire du Peuterey
Dva francoska plezalca, Audebert in Jaly, sta lansko leto po vsej verjetnosti prvič ponovila Bocalatte Route v zahodni steni Aiguille Noire du Peuterey. Omembe vreden vzpon, saj je bil prvenstveni opravljen pred 25 leti!

Istor-o-Nal
Pripravljalni odbor III. Jugoslovanske alpinistične odprave v Hindukuš je sporočil, da lahko tisti, ki žele dobiti iz Pakistana razglednico s pozdravi udeležencev odprave, že vplačajo prispevek din 10.- in sicer v društveni pisarni PD Kranj med uradnimi urami.

  25.03.1971


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, za G-L priredil: Genadij Štupar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.