Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 25.04.2000

Tomaž Jakofčič: Spominsko srečanje

AO Trzič vabi alpinistke in alpiniste v nedeljo, 7. maja, od 9. ure dalje na spominsko plezalno srečanje pod Belo Pečjo. Srečanje organizirajo kot vsako leto v spomin na tržiškega alpinista Jožeta Rozmana, ki se je smrtno ponesrečil na Kančendzengi. Bela peč je v zadnjih letih ponovno postala priljubljen plezalni cilj, s številnimi varno opremljenimi smermi in dobro skalo. Tržiški alpinisti obljubljajo zelo lepo plezarijo in bodo na voljo za vse informacije.

T.J.

Odprava išče zdravnika
V jeseni se odpravlja v Himalajo alpinistična odprava, ki bo pretežno sestavljena iz članov obeh mariborskih odsekov - AO TAM in AAO Kozjak. Njen cilj je 7555 metrov visoka Anapurna 3. Odprava bo poskušala preplezati novo smer v 2500 m visokem južnem ostenju. Trenutno odprava še nima zdravnika in prosi vse zainteresirane, da se javijo na telefona 041/767-171 (Samo) ali 031/592-437 (Boris).

T.J.

Kuželj: nova smer
Viktor in Suzana Relja (AO Kranj) sta v Kužlju v Beli Krajini preplezala novo smer z imenom Lizard. Smer poteka po kompaktnih ploščah in je v celoti opremljena s svedrovci in klini. Ocena smeri je VI+/V, 130 m, spust je možen ob vrvi levo od smeri.

T.J.

Na Škotskem pozimi
Nivo težavnosti zimskih smeri na Škotskem se vsako leto dviguje. V začetku minule sezone sta plezalni svet šokirala najprej Alan Mullin in Steve Paget z zimskim vzponom v 350 m visoki The Steeple v Cairngromsu. Klasična poletna smer sedme stopnje je bila že dolgo aktualen škotski zimski problem. Mullin in Paget sta plezala cel dan in ponoči in s smerjo z škotsko oceno (IX, 9) opravila v 24 urah. Moullin je kmalu zatem opravil še prvo solo ponovitev smeri Rolling Thunder (VIII, 8). Kljub slabem varovanju z bakrenimi glavicami in mikro zatiči si je »privoščil« pet padcev.

Po izdatnih padavinah in hudi ohladitvi ob koncu sezone, sta Andy Nisbet in Brian Davison prva pozimi preplezala smer Mort (IX, 9). Smer sta v zadnjih petnajstih letih že velikokrat poskusila preplezati, letos pa jima je ob dobrih razmerah to uspelo. Smer »odlikuje« možnost padca na tla, še iz drugega raztežaja, verjetno pa gre za trenutno najtežjo zimsko smer na Škotskem.

T.J.
 

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav o: alpinizmu
odpravah ipd. | prvenstvenih

   

 

 


preneseno iz arhiva

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.