Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 25.05.1972

Delo, Šport: ... Argentinci in Everest

Iz Argentine se je oglasil naš rojak inž. Jurij Skvarča, ki se je udeležil lanske argentinske alpinistične odprave na Everest. Zapisal je, da je imel priložnost prebrati naš zapis o njihovi odpravi, ki je izšel v »Alpinističnih novicah« lansko leto 2. decembra in da se z njim ne more v celoti strinjati.
Ne strinja se, da bi bil individualizem vzrok neuspeha. »Odprava je sicer bila vojaško-civilna,« piše, »toda vse smo delali z vojaško disciplino in vsakdo je moral napraviti, kar mu je bilo naročeno. Vsi smo delali le za uspeh odprave kot celote!« »Tudi ni res,« piše dalje, »da bi člani in Šerpe dobili omrzline na rokah in nogah, še manj pa, da bi bili med seboj skregani.« Razen Fonrougea, ki so ga zaradi njegovega obnašanja soglasno izključili, so vsi drugi iskreni prijatelji, vezi med njimi so se celo utrdile. Zanimivo pa je pojasnilo o stroških, ker so nekateri trdili, da so z denarjem naravnost razmetavali. Od skupne vsote 200.000 dolarjev, kolikor so porabili, so namreč kar 100.000 dolarjev potrošili za nabavo opreme za argentinsko vojaško enoto, sicer pa je kar 90 odstotkov njihove opreme bilo argentinske! V Evropi so kupili le kisik, nahrbtnike in čevlje. Za zaključek pa sporoča, da so pred tedni zaprosili za novo dovoljenje, ker bi radi odpravo ponovili leta 1974.
Do takih napak in netočnosti kaj rado pride, če pri pripravi vesti ni na razpolago avtentičnih virov. Pri nas pa so bile dostopne le evropske agencijske vesti, ki kot vidimo, niso bile resnične, čeprav so v njih operirali celo s takimi imeni kot so lord Hunt in drugi. Veseli pa smo lahko, da smo tudi Slovenci imeli udeleženca tako velike odprave in da vesti naše rubrike sežejo tudi v Južno Ameriko.

Tone Svetina: Stena
V Ljubljanskem Dnevniku je pričel v nadaljevanjih izhajati izvirni slovenski roman »Stena«, ki ga je avtor Tone Svetina posvetil alpinistu, gorskemu vodniku in reševalcu Jožu Čopu in njegovim prijateljem ter dr. Klementu Jugu in vsem, ki so v Severni steni Triglava našli smrt.

AO Rastko Stojanovič
Alpinistični, odsek Beograd so pred dnevi preimenovali v AO »Rastko Stojanovič« v spomin na tragično preminulega nestorja srbskega alpinista, ki si je v 25 letih alpinističnega udejstvovanja nabral številne prijatelje med hribovci v vsej Jugoslaviji in tudi v tujini. Razen tega, da je bil kljub profesionalni preobremenjenosti še vedno eden najbolj aktivnih alpinistov v Srbiji ima ogromne zasluge, da je tamkajšnji alpinizem vsaj poskušal hoditi v korak z drugimi, čeprav težav ni manjkalo. Odločili so se tudi, da bodo v njegov spomin zgradili, v Veliki Karlici na Durmitorju bivak, pri gradnji katerega bodo skušali angažirati vse njegove hribovske tovariše.

Odnehali pred ciljem
KATMANDU, 24. maja - Mednarodna alpinistična odprava, ki se je nameravala povzpeti na vrh Everesta je zaradi slabega vremena odnehala 600 m pred vrhom. Odprava, ki se je vzpenjala po jugozahodni strani, je prišla do višine 8250 m.

  25.05.1972


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, za G-L priredil: Genadij Štupar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.