Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 25.06.1970

Delo, Šport: ... Plezalni vodnik

Končno so prišle priprave za plezalni vodnik po Julijskih Alpah tako daleč, da ga bodo začeli tiskati. Vodnik »Plezalni vzponi - Vzhodne Julijske Alpe« bodo tiskali v PTT tiskarni v Ljubljani na finem papirju, fotografije pa na umetniškem. Opisanih bo 440 smeri in večje število variant, na koncu pa bodo smeri vrisane na 56 fotografij (dvostranskih, enostranskih in polstranskih). Cena vodnika v subskripciji (znesek je potrebno nakazati na žiro račun Planinske zveze Slovenije - 501-8-5/1 do 31. julija 1970 s pripombo »plezalni vodnik«, (na hrbtni strani položnice pa je potrebno čitljivo napisati naslov in število vodnikov) bo 36 dinarjev, v prosti prodaji pa predvidoma 50 dinarjev. Alpinistični odseki in planinska društva, ki bodo naročila več kot 20 izvodov, bodo imeli še poseben popust. Vodnik bo izšel predvidoma v drugi polovici avgusta.

Tudi na Okrešlju je že živahno
Igličevo smer so že predzadnjo nedeljo preplezale tri naveze. Direktno smer v Štajerski Rinki so plezali (14. junija) Prelog - Cverli - Kavnik in Jošt - Plausteiner ter Gselman - Bajde (14. jun.). Zadnjo nedeljo so z vzponi nadaljevali. Plezali so predvsem Szalay - Gerinov greben, Vzhodno in Igličevo smer.

Zaključek alpinistične šole AO Kranj
Letošnji zaključek alpinistične šole v Kranju je bil od vseh do sedaj najbolj pester. Predzadnjo nedeljo so se podali v Kogel, kjer sta po dva in dva pripravnika v navezi s članom preplezala Virensovo smer. Zadnjo soboto pa so opravili še preizkušnjo v snegu in ledu. Tečajnike so inštruktorji (vseh je bilo 18) popeljali na Grossglockner v Visokih Turah (Avstrija) po normalni poti.
V soboto so Grossglockner obiskali tudi Kamničani. Trije so se na vrh povzpeli po Lammerjevi smeri.

Podpora za odprave v tuje gore
Komisija za alpinizem je obvestila vse načelnike AO, da naj najkasneje do 30. t. m. prijavijo naveze, za katere predlagajo podporo. Prijava mora vsebovati seznam vzponov zadnjih dveh let, ter okvirne načrte, potrditi pa jo mora načelnik. Komisija bo podprla predvidoma le navez, priporoča pa stene v Rosengarten, Kanwendl, Dauphine, Gren Paradiso in podobno, ki jih slovenske naveze doslej še niso obiskale ali vsaj ne spoznale v tisti smeri kot bi zaslužile.

Letni alpinistični tabor v Trenti
Komisija za alpinizem PZS bo od 28. junija do 12. julija v Trenti organizirala letni alpinistični tabor. K stroškom bo komisija prispevala izdatke za vodjo in ekonoma ter dnevno po 15.- din za hrano na vsakega udeleženca. Pravico do udeležbe imajo le aktivni alpinisti, vodja pa bo imel pravico prepovedati vzpon navezi, če bo domneval da presega njene zmožnosti.

Vzpon na Čomolhari
Odprava alpinistov Indije in Butana je opravila vzpon na 7320 m visoki Čomolhari. Pri poskusu ponovitve pa je prišlo do težke nesreče. Kakor je povedal vodja odprave polk. Kumara, direktor himalajskega inštituta v Darjeelingu, je naveza sestavljena iz kapetanov Kanga in Poliaha ter šerpe Nima verjetno padla z vrha preko 2400 m visoke stene. Vse iskanje, tudi s helikopterji, je bilo doslej zaman.

Japonci na Everestu
Kakor je znano, so letos Japonci hoteli opraviti vzpon na najvišji vrh sveta po dveh smereh - po normalni in po direttissimi prek južne stene. Posrečil pa se je le dvojni vzpon po normalni smeri, medtem ko sta dva nadaljnja zaradi slabega vremena propadla. Bazni tabor so postavili na višini 5350 m, višinske pa na 6100 m, 6450 m, 6930 m, 7450 m (dosegla ga je tudi ena od alpinistk) in na 8500 m.
Vzpon po južni steni se ni posrečil (preplezali so le okoli petino stene), kljub temu da so uporabljali opremo, ki jo doslej v Himalaji še niso. Imeli so posebne aluminijaste šotore za štiri osebe, cevovod za kisik s 30 m dolgo cevjo, specialne čelade z radijskimi postajami in drugo.

Novice o češkoslovaški tragediji
Češkoslovaška odprava pod vodstvom dr. Černika je 11. maja odpotovala iz Lime z namenom, da prepleza steno Huan Day v Cordilleri Blanci, kar so doslej brez uspeha poskušali že Angleži in Francozi. Kasneje so se jim na tem področju pridružili še Japonci in Novozelandci. 18. maja je ena skupina postavila tabor pod steno. Pri povratku pa je inž. Ivan Bortel (24), ki je imel za seboj že Walker in druge izredno težke vzpone v lahkem terenu zdrsnil 30 m globoko in se smrtno ponesrečil. Njegovo truplo so prepeljali v Prago, kjer so ga 3. junija pokopali.
Po nesreči so se preostali člani odprave odpravili pod Huascaran, kjer so najbrž vsi našli smrt pod ogromnim odlomom. Prva vest je bila sicer še optimistična. Potres naj bi skupaj s Francozi preživeli v eni od podzemeljskih jam, toda nikoli je niso potrdili. Druga, ki jo je 9. junija posredovalo argentinsko ministrstvo, je poročala, da so na mesto nesreče odšle dve peruanske in ena čilenska skupina. Toda nejasnosti o nesreči so razpršili Japonci, ki so imeli bazni tabor nedaleč od češkoslovaškega. Povedali so, da je bilo taborišče zatrpano s skalami več kot 3 km dolgega odloma in da niso našli nikakršnih sledov preživelih članov češkoslovaške odprave.

 25.06.1970


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, za G-L priredil: Genadij Štupar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.