Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 25.06.1979

Delo, Šport: ... Novosti na Turncu

V skalah Malega Turnca, kjer alpinisti največ vadijo, je sedaj zabitih že okoli 70 novih (ekspanzijskih) klinov, ki bodo prav gotovo prispevali k večji varnosti, še posebno ker so tudi dobro označeni.
Odbor, ki vodi urejanje šmarnogorskega Turnca v demonstracijski center, za jesen načrtuje nova dela, čeprav odziva na prošnjo za pomoč ni bil najboljši. Odzvali so se predvsem AO Rašica, Šmarna gora, Kamnik in seveda Ljubljana-matica, v okviru katerega je dejavnost tudi najbolj razvita, kline pa so prispevali tudi nekateri posamezniki.
V soboto 16. t. m. naj bi bila v okviru proslave v Tacnu tudi že prva demonstracija na Turncu. Prikaz plezalnih veščin in razstava plezalne opreme. Žal pa je nevihta, ki je se je začela malo pred pričetkom, preprečila načrte.

Malo vzponov
Fabjan in Mezgec sta 10. t. m. preplezala Centralni steber (smer Dular - Juvan) v Rzeniku, dan pred tem pa sta Krivic in Lenassi (vsi so člani AO Postojna) ponovila Levo smer v Šitah, kar je verjetno šele četrta ponovitev.
Člani AO Železničar so imeli (9. in 10 t. m.) zaključek plezalne šole v Belih vodah. Čeprav jih je bilo le sedem, so opravili kar 43 vzponov III in IV težavnostne stopnje.
Iz celjskega AO so nam sporočili, da sta Borenšek in Stopar 3. t. m. ponovila Direktno v Mrzli gori, 9. pa Črepinšek in Glažar Vzhodno v Mali Rinki. Franček Knez pa je s celo serijo solo vzponov (in to v neverjetno kratkih časih) proslavil vrnitev izpod Everesta. 9. t. m. je ponovil Szalay - Gerinov greben, Vzhodno, Debeljakovo in Zupančičevo - vse v Mali Rinki. Dan kasneje Raz Štajerske Rinke, Igličevo in Dušanov steber v Mali Rinki ter še Drofenikovo (1200 m, 3 ure) v S steni Planjave. Tretji dan »maratona« pa Levo v Dedcu ter Mimo votline, Preložnikovo ter Lukmanovo v Vršičih. V soboto 16. t. m. pa je z Gračnerjem ponovil Smer skozi okno v Križu in dan kasneje preplezal z istim tovarišem še Steber Križa.
Kamničani pa so plezali v glavnem v Vršičih. 17. t. m. sta Plevel in Potočarjeva preplezala Kamniško smer, s tečajniki pa so ponovili Neznano, Preložnikovo in Rekrutsko. Benkovič je sam ponovil Bolostajo, Lukmanovo in Neznano.

Tri vzgojne akcije KA
V sredo ob 18. uri bo v prostorih PZS na Dvoržakovi 9 sestanek vseh, ki se nameravajo (ali pa se žele) udeležiti letošnjega ledeniškega tečaja pod Grossglocknerjem (od 30. t. m. do 2. julija). Cena bo predvidoma 1500 din; tretjino stroškov bo krila KA, tretjino priporočajo naj bi dodala PD, preostanek pa udeleženci sami.
Od 19. do 26. avgusta bo v Vratih republiški začetniški alpinistični tečaj, za katerega komisija za alpinizem tudi že sprejema prijave tečajnikov pa tudi inštruktorjev. Ob koncu tečaja je v načrtu srečanje z alpinisti starejših generacij.
Sredi julija je na programu tudi pohod po poti P-P (Planica-Pokljuka), vodil pa ga bo starosta slovenskih alpinistov Uroš Župančič, ki je pot skupaj z Dušanom Vodebom tudi poiskal. Pohod bo trajal dva dni in ga posebej priporočamo mladim pripravnikom, ki še ne poznajo dovolj naših gora in prehodov v njih. Ker pa so ponekod tudi težja mesta in pot ni markirana, bo obvezna osnovna plezalna oprema (vrv, kladivo, nekaj vponk in klinov).

V steni Križevnika
V soboto 9. t. m. sta Ivo Avberšek in Silvo Cerjak opravila 1. ponovitev Smeri sončnega zahoda v SZ steni Križevnika, ki sta jo lani preplezala Knez in Šrot in ocenila s IV+, A1. Ponavljalca, ki sta jo plezala sedem ur, menita, da zasluži višjo oceno. Dan kasneje pa so Avberšek, Cerjak, Čulk in Vovk (vsi Šaleški AO) preplezali prvenstveno smer (Smer štirih) v Križevniku. Ocena
V-, poteka pa levo od Šaleške smeri in je večinoma prosto preplezljiva.

Prevaljčani ne počivajo
Že na srečanju v Paklenici so se dobro odrezali in opravili prek 140 vzponov. 2. in 3. t. m. sta bila Rok Kolar in Matjaž Veselko (Domžale) v Kleku, kjer sta med drugim ponovila tudi Železničarsko 20 in Tajinstveno smer. Kolar je teden dni kasneje (10. t. m.) z Markom Krivogradom (Ravne) opravil 1. ponovitev Žive (V+) v Raduhi. Drugi člani so ta čas plezali nad Okrešljem. 14. t. m. pa je Kolar med drugimi solo vzponi opravil tudi 1. ponovitev Zgrešene smeri v Raduhi (V+/II.) Tone Maklin (Ravne) in Milan Kolar (Mežica) pa sta v Peci preplezala novo - Direktno smer.

Alpinista zapustila bolnišnico
Viki Grošelj in Marjan Manfreda bosta morala še hoditi na preglede

LJUBLJANA - Zdravljenje naših dveh alpinistov Vikija Grošlja in Marjana Manfrede, ki sta dobila precejšnje ozebline in pomrznitve pri reševanju enega ključnih problemov na Zahodnem grebenu Everesta, zadovoljivo napreduje. Medtem ko je Viki Grošelj zapustil klinični center v Ljubljani že pred dobrim tednom, pa so Marjana Manfredo pustili iz bolniške oskrbe šele pred dvema dnevoma.
Oba alpinista iz naveze z Everesta bosta morala še nekaj časa hoditi v bolnišnico na previjanje in preglede. Grošlju se prizadeta mesta na prstih noge celijo v redu, rastejo mu tudi že nohti. Težave ima le še z enim prstom.
Dolgotrajnejše bo zdravljenje Marjana Manfrede. Potem, ko so mu odstranili tri členke na prstih rok in uspešno opravili plastično operacijo, bo seveda moral še nekaj časa hoditi na kontrolne preglede.

Sama po grebenu Piz Badile
SONDRIO - Devetnajstletna Italijanka Serena Fait iz Sandria je lani sama vstopila v Severni greben Piz Badile. Sredi grebena, ki se dviga okoli 900 m visoko, pa je Faitovo presenetilo slabo vreme in zadnjih sto metrov je bil vihar tako močan, da se je morala pridružiti nemški navezi, ki je prav tako plezala to smer. Tudi spust z vrha je potem opravila skupaj z navezo. Ker je to kot je znano prvi poskus, da bi kaka alpinistka sama preplezala to smer, si sedaj poročevalci niso edini - je bil to prvi ženski solo vzpon ali ne.

B.A.

Sam v VII stopnji
SALZBURG - Medtem ko pri nas še vedno niso enotna mnenja o VII stopnji v alpinizmu, poročajo tuje revije celo o solo vzponih smeri, ki imajo tako oceno. Eno prvih in najbolj znano - Pumpriss v Fleischbanku (Wilder Kaiser), ki sta jo prva preplezala Nemca Helmut Kien in Reinhard Karl jeseni 1977, je prvi sam preplezal sedemnajstletni (!) Heinz Grill v dveh urah. Menda si je le v vstopni prečnici malo »pomagal«. Čeprav pri teh letih pri nas ne bi smel niti samostojno voditi naveze, je Grill že znan solist v Kaiserju. Sam je npr. preplezal Fiechtlovo smer v Z steni Predigtstuhla, Dulferjevo v Z steni Totenkirchla, Schubertovo v V steni Fleischbanka itd.

Severna stena Aguille Verte nova smer
CHAMONIX - Severna stena Aiguille Verte nad Chamonixem ima od lani novo smer - levo od znanega ozebnika Cordier (smer Boivin - Gabarou). Smer vodi sredi mogočnih skalnih serakov v centralnem delu tisočmetrske stene, preplezali pa so jo (17. in 18. julija 1978) Italijani G. Camino, C. Grassi in R. Casarotto. Na največje težave so naleteli v lednem delu, kjer je bila povprečna naklonina 60-70 stopinj, eno vrvno dolžino celo 80 stopinj. Smer se nad sredino stene združi o ozebnikom.

B.A.

Zahvala PD Kranj
Predsednik Planinskega društva Kranj in predsednik organizacijskega odbora za sprejem članov himalajske alpinistične odprave Franci Ekar se v imenu odbora najtopleje zahvaljuje vsem delovnim ljudem in občanom kranjske občine, ki so tako spontano priredili veličasten sprejem alpinistom. Zahvala velja še posebej predsedniku občinske skupščine Stanetu Božiču za sprejem članov odprave, izvršnemu svetu IO TKS, družbenopolitičnim organizacijam in posameznikom. Prireditev, kakršnih je bilo v Kranju doslej malo, je bila pripravljena v poldrugem dnevu. Zahvala velja tudi organom milice, obmejni prometni milici Brnik, carini in sredstvom obveščanja. Hvala tudi vsem, ki ste poslali čestitke Planinskemu društvu Kranj za zmago na Everestu.

»Alpinistična šola« v prodaji
LJUBLJANA - Komisija za alpinizem PZS in Planinska založba obveščata vsa vodstva alpinističnih odsekov in sekcij, planinska društva in sploh vse, ki jih zanima vzgoja alpinistov, da je že v prodaji brošura »Alpinistična vzgoja«. Dobi se jo v ekonomatu PZS za 47 din.

  25.06.1979


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G. Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.