Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 25.09.1974

Delo, Šport: ... AS v Postojni

V Postojni se pripravljajo na ustanovitev alpinistične sekcije, ki bo delovala pod okriljem AO Matica, povezati pa se nameravajo tudi s PD Ilirska Bistrica in Vipava. Prvo srečanje bodo imeli 5. oktobra v hotelu »Kras«, dogovorili pa se bodo že tudi o prvem tečaju.

Alpinizem na Koroškem
Potem, ko so razpustili koroški alpinistični odsek so se dogovorili za delo v več AO in AS. Toda kaže, da AS Mežica nima možnosti za delo, tako da bosta ostala le dva AO Ravne in Črna ter AS Prevalje.
V Ravnah so z letošnjo sezono zadovoljni in kaže celo, da bodo imeli rekordno število vzponov, predvsem pa so mnogo več plezali v Julijcih kot doslej. Tudi finančno vprašanje so zadovoljivo rešili v sodelovanju s TTKS. 12 in 13. oktobra bodo imeli AŠ za začetnike na Uršlji gori, nadaljevali pa jo bodo na Okrešlju, načrtujejo pa še več podobnih akcij.

Tudi v Kranju zadovoljni
UO PD Kranj je 13. t. m. organiziral srečanje z alpinisti, na katerem so pregledali aktivnost odseka in obenem s knjižnimi darilo nagradili 13 najuspešnejših plezalcev. Letos so njihovi alpinisti opravili prvenstvena vzpon v Aigulle d'Argentiere, dve novi smeri sta ostali za njimi v slovaških Tatrah, ponovili so SV steber Les Curtes, pa tudi v skupini Treh Cin so zabeležili nekaj odličnih ponovitev (raz Cortinskih veveric ...) in seveda tudi doma niso počivali. Vse to je plod dolgoletnega sistematičnega dela in ne nazadnje tudi pomoči TTKS, ki je pokazal veliko razumevanja za njihovo dejavnost.

Plezalni izlet KA
Komisija za alpinizem PZS organizira od 4. do 6. oktobra poseben avtobus za tiste, ki bi radi odšli na plezanje v Wilder Kaiser. Cena prevoza za samostojne naveze (pripravnike v spremstvu starejših članov) je 250 din, prijave pa sprejema pisarna PZS. Izlet, ki se ga lahko udeleže tudi planinci (prijava v pisarni PD Ljubljana-matica), bo vodil Rado Kočevar.

Prvenstvena na Dalar
Skupina bolgarskih alpinistov je bila letos v Kavkazu, in sicer v taboru Uzunkol. Poleg nekaterih zanimivih ponovitev sta Vlčev in Savov preplezala tudi novo smer v 1000-metrski steni Dalarja (3980 m). Smer je izredno markantna in poteka z ledenika Kičkinikol, zmogli pa so jo šele v tretjem poskusu.

Kvaliteten napredek
Prve analize srbskega alpinizma v letošnjem letu kažejo, da je bil storjen velik korak naprej. Vzrokov za to je več. Ob gradnji bivaka dr. R. Stojanoviča na Durmitorju so se angažirali vsi, tudi mnogi starejši alpinisti, ki so že prenehali s plezanjem. Tudi priprave na 1. Beograjsko odpravo (v Sierro Nevado) in odhod dveh njihovih članov na Kavkaz, so pripomogle k temu. Poglavitni delež za kvaliteten napredek pa so seveda prispevali mladi v Beogradu. Čistiti so visoke stavbe, da so dobili denar, organizirali odpravo v Wališke Alpe, kjer so se seznanili z visokogorskim alpinizmom, pripravljajo plezalni vodnik za področje Srbije, ustanovili so sekcije v Novem Sadu, Smederevu, Čačku in Boru itd. Škoda le, da njihov drugi najmočnejši kolektiv (AO Niš) zaradi organizacijskih težav ne gre v korak z drugimi.

Zimski tabor v Zahodnih Julijcih
Komisija za alpinizem PZS se je odločila, da v zimi 1974/75 organizira zimski alpinistični tabor pod Malim Mangartom ali v Žabniški krnici. Vodja bo Uroš Župančič, del hrane potrebne za tabor pa bodo znosili na primerno mesto še predno bo zapadel sneg.

Prečenje prek sten
Boris Erjavec in Viki Grošelj (oba AO Matica) sta pred dnevi opravila velikopotezno »prečenje« prek štirih težkih sten, in to v štirih dneh. Noč od petka na soboto (14. t. m.) sta prespala v votlini pri vstopu v Aschenbrennerjevo smer v Travniku. V soboto sta smer preplezata v osmih urah, nato pa prek Vršiča sestopila v Krnico in bivakirala na odcepu poti proti Rakovi špici. V nedeljo sta ponovila »Rdečo zajedo« (8 ur, verjetno peta ponovitev) in nadaljevale do bivaka IV. V ponedeljek sta ponovita »Zajedo spominov« (9 ur) v Stenarju in zvečer prvič prespala v oskrbovanem domu. V torek pa sta v devetih urah preplezala še Skalaško smer s Čopovim stebrom. Ves čas sta nosila s seboj popolno opremo, le hrano so jima dvakrat vmes prinesli tovariši. Dejanje, ki je terjalo - če že ne drugega - vsaj dobro mero kondicije.

Jesenska AŠ
Danes zvečer ob 20. uri se bo na Veselovi 10. v Ljubljani pričela jesenska alpinistična šola AO PD Ljubljana-matica. Za razliko od dosedanjih ne bodo imeli posebnih vaj na Turncu, temveč bodo vsako lepo soboto in nedeljo pripravili lažje plezalne ture pod vodstvom starejših članov. Čeprav je šola namenjena predvsem pripravnikom, se lahko priključijo tudi vsi drugi, ki bi se radi pobliže seznanili z alpinizmom. Šola bo vsak četrtek zvečer, informacije pa nudijo tudi v društveni pisarni na Miklošičevi 17 (tel.: 312-645).

  25.09.1974


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.