Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 26.04.1982

Delo, Šport: ... Triglavski turni smuk bo 3. maja

Staničev dom bo zasilno oskrbovan - Samo za dobro pripravljene udeležence
JESENICE - Gornjesavska planinska društva bodo tudi letos pripravila Triglavski turni smuk z grebena Rži nad Staničevim domom v Kotel pod Rjavino in naprej skozi Zgornjo Krmo in pod Draškimi vrhovi do doline. Prireditev bo 3. maja s pričetkom v jutranjih urah, organiziranega odhoda s Krme pa letos ne bo.
Ker bo prireditev zadnjega dne prvomajskih praznikov, pričakujejo velik obisk, številni smučarji pa se bodo napotili v Triglavsko pogorje verjetno že kak dan prej. Vsem velja obvestilo, da bo Staničev dom zasilno oskrbovan od sobote do ponedeljka. Toda prenočitvene zmogljivosti Staničevega doma, posebno z nedelje na ponedeljek, verjetno ne bodo zadoščale. Prav bi bilo zato, da se del udeležencev odloči za nočitev v Triglavskem domu na Kredarici. Ker traja dostop s Krme 5-7 ur, odsvetujemo udeležbo otrokom in kondicijsko nepripravljenim. Vsem pa priporočamo primerno obutev, dvodnevno zalogo hrane, rezervno perilo in rokavice itd.
V primeru neugodnih snežnih razmer ali pričakovanih padavin, bo preklic oskrbe Staničevega doma in turnega smuka med radijskimi obvestili 28. in 29. t. m.

XIX. Štuparjev memorial
Pred dnevi je bil na Kamniškem sedlu tradicionalni veleslalom za Štuparjev memorial, ki ga pripravljata AO Kamnik in postaja GRS, pokrovitelj pa je bila Eksperimentalna tkalnica Kamnik. Progo, ki je imela 52 vratic s 430 m višinske razlike, je postavil Tone Trobevšek.
Med alpinistkami je zmagala Irma Karničar-Šenk, članica AO Jezersko s časom 44,8. Druga je bila Ines Božič iz Obalnega AO - 52,7, tretja pa Diana Lavrih (AO Radovljica) - 1.01,5. Ker je Karničarjeva zmagala že pod Storžičem, vodi tudi v seštevku, ki velja za smučarsko prvenstvo slovenskih alpinistov. Druga je Lavrihova, pod Storžičem tretja, tretja pa je Božičeva, ki je bila prvič osma.
Med planinkami je bila prva Patricija Vrbole (42,1), druga Ida Humar (43,7, obe PD Kamnik) in tretja Lida Nahtigal (44,4 PD Jezersko). Med planinci pa so Kamničani zasedli celo vsa prva tri mesta. Najhitrejši je bil Aleš Doplihar (1:35,2), za njim pa sta se po času uvrstila Rok Galjot (1:38,4) in Primož Doplihar (1:44,2).
Največ tekmovalcev je bilo iz vrst alpinistov. Tudi tu Jezerjani niso dovolili presenečenja. Zmagal je Davor (1:25,5) pred Lukom Karničarjem (1:31,4), ki tudi vodita - v prvenstvu naših alpinistov, tretji pa je bil Marjan Manfreda (1:36,9), član AO Ljubljana-matica. AO Jezersko je ponovni zmagovalec tudi v ekipni konkurenci. Davor in Luka Karničar ter Šenk so bili za 6,3 sekunde hitrejši od ekipe AO Mojstrana: Rabič, Urbas in Marzinjak. Tretja pa je bila ekipa AO Kranj. Med planinci pa so v ekipni konkurenci zmagali člani domačega društva pred PD Medvode in PD Janez Trdina iz Mengša.

Novi smeri v Osapski steni
18. t.m. so v steni nad Ospom spet preplezali dve novi smeri. Miro Šušteršič in Roman Zupan, člana AO Mengeš, sta preplezala Trzinko (V/IV, 110 m, 1,30 h), ki vodi na konec grede desno od smeri imenovane Pero. Levo od Peresa pa sta Bojan Leskošek in Bor Štrancar (člana Akademskega AO) preplezala Steber jutranje zvezde (A2e, V+/IV, A1, 3R). Uporabila sta nekako 30 klinov in pet svedrovcev (8 mm), ki so ostali v steni.
Številne so bile tudi ponovitve »standardnih« smeri v Osapski steni, ki je letos še bolj vabljiva kot prejšnja leta in je res velika škoda, da zanjo nimamo še primernega vodnička. Od vseh vzponov pa omenimo le še prvenstveno izstopno varianto, ki sta jo Sandi Marinčič in Janez Sabolek (oba Akademski AO) preplezala v soboto 17. t.m.

Novosti s knjižnih polic
Planinska založba pri PZS je dobila iz tiskarn spet tri nove edicije. Tretjo, popravljeno in dopolnjeno izdajo planinskega vodnika Kamniške in Savinjske Alpe Petra Ficka so v ČGP Večer natisnili kar pet dni pred rokom. Cena nekoliko obsežnejše edicije bo 350 din. Tiskarna ČGP Delo pa je končala tisk pomembnega trojezičnega dela »Zaščitena območja«, ki obravnava varovano naravo v treh sosednjih deželah: na Koroškem, v Julijski krajini in v Sloveniji. Tudi ta vodnik je že v prodaji (300 din) v ekonomatu PZS, v kratkem pa bo tudi v knjigarnah. Na novo je bil natisnjen tudi »Planinski dnevnik«, - zvezek za vpisovanje tur s PVC ovitkom - po katerem je bilo že nekaj časa veliko povpraševanje. Cena je 65 din. V knjigarnah je že nekaj časa na voljo tudi avtobiografija Edmunda Hillaryja »Ni zmage brez tveganja« (580 din). Prevod je izšel pri Državni založbi Slovenije, ima pa - žal spet -terminološke spodrsljaje, posebno v poglavjih, ki opisujejo alpinistične ture.

Postojanke že odpirajo
PD Dovje-Mojstrana nas je obvestilo, da je Aljažev dom v Vratih od včeraj dalje redno oskrbovan. Tudi dom na Peci je že odprt in bo oskrbovan do sredine oktobra. Koča na Grohotu pod Raduho bo odprta od 1. do 3. maja, potem pa maja vsako soboto in nedeljo, od 1. junija dalje pa redno vsak dan do preklica. Odprti sta tudi postojanki PD Bohinj - Srednja vas na Uskovnici in pod Bogatinom, toda le do 4. t. m. Vodnikov dom na Velem polju pa je še zaprt.

Živahno tudi v Koglu
Tudi v JV steni Kogla nad Kamniško Bistrico je bilo v zadnjem času toliko vzponov, da vseh ni mogoče niti omeniti. Izstopa ponovitev spominske smeri, posvečene Cenetu Kramarju, ki sta jo v torek 20. t.m. opravila brata Silvo in Stane Kragelj (AO Litostroj).

Razpis za udeležbo na RHM
Podkomisija za kvalitetni alpinizem PZS razpisuje udeležbo štirih alpinistk na tradicionalnem srečanju Hautes Montagnes. Kandidatinje morajo poslati prijave na KA do 25. maja in priložiti izpolnjen osebni list ter pregled vzponov zadnjih treh let. Pri izbiri bodo upoštevali le registrirane alpinistke, ki obvladajo enega tujih jezikov in imajo že vsaj dve leti alpinističnega staža. Srečanje alpinistk bo letos od 4. do 11. julija v Dolomitih (Alleghe), KA pa bo udeležbo podprla s po 2000 din na udeleženko. Organizatorji zagotavljajo brezplačno šotorišče in preskrbo.

»Plazovi 82« na Piancavallu
Italijanski gorski reševalci so v zimsko športnem središču Piancavallo pripravili dvodnevni seminar pod naslovom »Plazovi 82«, na katerem so kot gostje sodelovali tudi člani GRS iz obmejnih postaj Avstrije in Jugoslavije. Izmed naših so sodelovali predstavniki postaj iz Rateč in Bovca, s katerimi GRS iz Trbiža že vrsto let uspešno sodeluje.
V načinih dela na plazu, pristopu k reševanju in organizaciji reševanja ni bilo opaziti omembe vrednih razlik. Morda je razlika le v boljši tehnični opremljenosti italijanskih reševalnih ekip, kar velja tudi za pomoč helikopterjev. Italijanski reševalci namreč sodelujejo z močnimi vojaškimi helikopterskimi enotami.

V Bovcu se žele osamosvojiti
17. t. m. je imel Soški AO občni zbor v koči na planini Razor. Pogovorili so se o delu in še posebej o problemih. Eden od teh je tudi velika oddaljenost posameznih članov. Prav zato žele alpinisti iz Bovca začeti na svoje. Dogovorili so se, da bodo vsako leto pripravili vsaj eno skupno akcijo, predvsem pa, da bodo enotno nastopali pred TKS, OZTKO in drugimi organi.
Ob tej priložnosti smo izvedeli tudi za več vzponov. Kovačič in Rejc sta 29. marca opravila 1. P Rutarske diretisime v Novem vrhu. Rejc, Čufer in Kemperle so 11. t. m. preplezali Zahodno grapo (800 m) v Krnu, šest dni kasneje pa Metka Fon in Boštjan Manfreda Zajedo v Tolminskem Migovcu.

Samostojne planinske sekcije
PD Titovo Velenje bo povečalo članstvo s pomočjo poverjenikov

TITOVO VELENJE - Redni občni zbor PD Titovo Velenje so pričeli s prikazom diapozitivov, ki jih je zbral predsednik Andrej Kuzman. Sledilo je stvarno poročilo, ki so ga dopolnili še vodje sekcij iz Škal, Gorenja in Šmartnega ob Paki. Poročali so tudi predsedniki komisij in odborov. Vsi so naloge dobro opravili.
Pohvalna je tudi pobuda, da bodo poslej za Šaleško planinsko pot skrbeli markacisti iz Škal, Šmartnega in Titovega Velenja. Posebno skrb bodo posvetili tudi razširitvi članskih vrst. To nalogo bodo opravili poverjeniki po podjetjih, šolah in krajevnih skupnostih. Kjer bo dovolj zanimanja, bodo ustanovili samostojne planinske sekcije, kot so se pred kratkim odločili v Gaberkah.
Sicer pa je bilo tudi v tem mandatnem obdobju - v novem bo PD vodil Stane Jamnikar, ki je bil doslej podpredsednik - delo zelo raznoliko: izleti, predavanja, planinska šola, fotografska razstava, skrb za dom na Paškem Kozjaku, kulturno-zabavne prireditve za dan žena, tradicionalni planinski ples, silvestrovanje v gorah itd. Udeleževali so se tudi vzgojnih seminarjev, orientacijskih tekmovanj, turnih smukov, aktivni pa so bili alpinisti.

  26.04.1982


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G. Š

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.