Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 26.05.1977

Delo, Šport: ... Že 46 odsekov in sekcij

Že nekajkrat smo zapisali, da je alpinizem - vsaj v Sloveniji - v nezadržni rasti. Za primerjavo naj navedemo, da smo pred desetimi leti naleteli v Sloveniji 18 alpinističnih odsekov, akademski AO pa je imel še tri sekcije. Danes pa lahko naštejemo (po najnovejšem adresarju, ki ga je te dni izdala KA PZS) že 46 odsekov in sekcij. Tudi število članov se je izredno povečalo: pred desetimi leti jih je bilo 387, sedaj pa jih je že prek 1000. Za primerjavo naj navedemo še en podatek. Pred desetimi leti je bil v Paklenici prvi zbor jugoslovanskih alpinistov, ki ga je pripravil AO Velebit iz Zagreba in zanj izdal tudi ciklostiran vodnik, slovenski alpinisti pa so tedaj opravili 52 vzponov. In letos? Prisotnih je bilo precej prek 400 alpinistov, med njimi že blizu 300 iz Slovenije, vzponov pa so opravili okoli 1000.

Zadnji smučarski preizkus
V nedeljo ob 9. uri se bo na plazu pod Jalovcem začel še tretji letošnji veleslalom za smučarsko prvenstvo alpinistov - VTK memorial v organizaciji AAO. Pravico tekmovanja imajo vsi v letošnjem letu registrirani člani AO in AS. Trije najbolje uvrščeni posamezniki v ženski in moški konkurenci (vsi tekmujejo na isti progi) ter tri najbolje uvrščene ekipe prejmejo diplome, najboljša ekipa pa še prehodni pokal. Prijave bodo sprejemali tudi še na predvečer tekmovanja do 20.30 v planinskem domu Tamar.
To je edino smučarsko tekmovanje pri nas, na katerem imajo pravico sodelovanja le člani alpinističnih kolektivov.

Sekcija pri SPD Gorica
Vse kaže, da bodo še letos izpolnjeni vsi pogoji, da dobi alpinistično sekcijo (za SPD Trst) še naše drugo slovensko planinsko društvo v zamejstvu. V alpinistično šolo pri PD Nova Gorica so namreč vključili 7 tečajnikov iz SPD Gorica.

Predlog vreden posnemanja
Predsednik meddruštvenega odbora primorskih PD Ciril Zupanc je obvestil KA PZS, da pripravljajo zbor primorskih alpinistov, na katerem bodo posebej spregovorili o preprečevanju nesreč in odgovornosti ter o ukrepih za izboljšanje splošne planinske vzgoje. Sestanek naj bi bil junija v domu JLA v Tolminu, organizator pa SAAS.

Nekaj vzponov
V nedeljo sta Janez Žalig (Ravne) in Rok Kolar (Prevalje) ponovila Mežiško smer (V +/V), Kodrinova, Pogorelčnik, Pušnik, Špiler in Vošank pa Koroško v Peci (V).
Stane Belak (Matica) je sam ponovil Desno smer v Cmiru in prečil prek Begunjskega vrha ter se na smučeh spustil »Za Cmirom«.
Bešlin in Marinčič (oba Matica) sta v soboto ponovila malo plezalno Centralno smer v Rzeniku (manj kot sedem ur).
Celjska naveza Knez-Zupan pa je v Vežici (med Akademsko in smerjo Geršak-Grčar) preplezala novo smer, o kateri pa še nimamo podrobnih podatkov.

Turni smuk za Cmirom
V nedeljo prireja podkomisija za turno smučanje PZS turni smuk za Cmirom, ki ga bo vodil Janez Duhovnik. Zbor udeležencev bo v soboto zvečer (do 20. ure) v Aljaževem domu, prijave pa sprejema pisarna PZS (tel. 312-553) do petka opoldne z vplačilom 50 din za vodenje.

Šola v Trbovljah
V tem mesecu so v Trbovljah začeli z redno alpinistično šolo, ki jo obiskuje 15-20 tečajnikov iz PD Trbovlje, Zagorje, Hrastnik in Dol pri Hrastniku, šolo vodi načelnik AO Janez Bizjak, predavanja pa imajo vsak torek ob 16. uri v društvenih prostorih - Ulica 1. junija 4. V soboto, imajo na programu turni smuk z Venedigerja (Tirolska).

28 vzponov Postojnčanov
Postojnčani se letos z novim naraščajem sicer ne morejo pohvaliti (v AO so vključeni trije alpinisti in pet pripravnikov), toda upajo, da to ne bo vplivalo na nadaljnji razvoj. Vsak torek popoldne imajo (obvezne) treninge v Soviču in na njih se dogovore tudi o vsem potrebnem, saj sestankov v pravem pomenu besede nimajo. Letos so opravili doslej že 28 vzponov.

Jeseniški načrti
Člani jeseniškega AO nameravajo že v bližnji prihodnosti renovirati bivak III, za kar bodo potrebovali vsaj tri nedelje prostovoljnega dela. Potem bo na vrsti plezalni izlet v Kamniške Alpe, zaključek AŠ v Vratih in potem še tura na Grossglockner, ki jo pripravljajo skupaj s postajo GRS.

V Himalaji
Južno ostenje Dhaulagirija (8167 m) bo, kot kaže, ostalo še nekaj časa nepreplezano. Avstrijsko-italijanska odprava pod vodstvom Reinholda Messnerja se je namreč že vrnila iz prvega višinskega tabora (5350 m) z obrazložitvijo, da je stena neprehodna. Devet drugih odprav, ki še delujejo v Nepalu, nadaljuje z vzponom. Nemška odprava, ki se vzpenja na Lhotse (8410 m), je po zadnjih novicah dosegla višino 7800 m. Japonci pa so na Nuptseju (7879 m) postavili že četrto taborišče (6900 m).

Spomini na Makalu
V petek ob 17.40 bo na drugem programu radia že deveta oddaja iz cikla »Congma je hodil spredaj«, ki ga je napisal Danilo Cedilnik-Den o uspešni odpravi na Makalu.

V steni Kleka
Že med prvomajskimi prazniki je v Kleku plezala celjska naveza (Jožica in Brane Gračner) in ponovila HPD ter Mladinsko smer. Predzadnjo nedeljo pa sta jima sledila Franc Horvat in Jože Zupan, ki sta preplezala »Plafonjero«, Vrijeskovo pločico in Žoharjev steber.

Tudi Velenjčani v Kleku
Preteklo soboto in nedeljo so bili velenjski alpinisti v steni Kleka. V soboto sta Tone Vovk in Mišo Čulk plezala »plafonjerko«, naveza Svatina-Berzelak-Knez pa Dragmanovo smer.
V nedeljo je naveza Čulk- Vovk plezala JV glavo Kleka. Ves čas bivanja na Kleku so Velenjčani imeli lepo vreme.

Planinci slavili
Prek 180 planincev iz Gornjega grada, Mozirja, Velenja in Solčave je v nedeljo pri koči na Menini planini počastilo jubileje predsednika Tita. Na krajši slovesnosti je spregovoril predsednik občinske konference SZDL Mozirje tov. Ivan Kramar.
Tudi na Snežniku se je zbralo prek 100 planincev, ki jim je spregovoril novi načelnik MO PD Ilirska Bistrica Sandi Bubnič, slavnostni govornik pa je bil predsednik občinske konference ZSMS Rado Jurač. Prebrali so tudi pozdravno pismo predsedniku Titu, ki so ga radioamaterji posredovali naprej na Čaven.
PD Velenje prireja v nedeljo izlet na Golico, ki ga bo vodil Oto Jošonc. Prijave z vplačilom 80 dan sprejemajo v društveni pisarni, odhod pa bo ob 6. uri s posebnim avtobusom izpred avtobusne postaje v Velenju.

  26.05.1977


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredila: I.K.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.