Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 26.06.1969

Delo, Šport: ... Značilne smeri

Tabela značilnih smeri za posamezne težavnostne stopnje, ki je sestavni del vsakega plezalnega vodnika, se le počasi oblikuje. Problem je namreč v tem, da le redki naši plezalci enako dobro poznajo Julijske in Kamniške Alpe, čeprav bi morali poznati tudi značilne smeri npr. v Dolomitih, Wilder Kaiserju ali kod drugod. Prav zato bodo toliko bolj dobrodošle pripombe o osnutku, ki jih bodo na komisijo za alpinizem PZS poslali posamezniki ali alpinistični odseki.
JULIJSKE ALPE
I normalni pristop na Kotovo špico
II Centralna smer v Razorju
III- Jesihove v Frdamanih policah
III Kratka nemška v Triglavu
III+ Dolarjeva v S steni V. Draškega vrha
VI- V steber Široke peči
IV Bavarska v Triglavu
IV+ Centralni steber Rogljice
V- Trapez v V. Draškem vrhu
V Belač - Zupan v Šitah
V+ Direktna v špiku
VI- Zajeda Travnika
VI ???
VI+ ???
KAMNIŠKE - SAVINJSKE ALPE
I Šija Brane
II SZ greben Planjave
III- Debeljakove v Ojstrici
III Szalay - Gerinov greben
III+ Vzhodna v Mali Rinki
IV- Gradišnikova v Planjavi
IV Igličeva v Mali Rinki
IV+ Ogrinova v Ojstrici
V- Desna smer v Dedcu
V Zupanova v Koglu
V+ Direktna smer v Štajerski Rinki
VI- Kamniška smer v Koglu
VI Akademska smer v Vežici
VI+ ???

Doslej 13 prvenstvenih
Predzadnjo nedeljo je bila preplezana tudi nova smer v Zeleniških špicah (druga glava za Staničevim vrhom). Plezali so jo J. Rupar, L. Šteblaj, N. Giacomeli in A. Kovačič. Višina 250 m, ocena III/IV, čas plezanja 3 ure. Smer poteka po zajedi, skala pa je zelo trdna kar v tem predelu, preseneča.
Od petka do nedelje so preplezali smer po razu Sfinge, ki so jo poimenovali »Smer mojstranških veveric«, ker bojda ni nič lažja od znanega raza cortinskih veveric v Zahodni Cini. Zvone Kofler in Janko Ažman sta si prvih 120 m smeri opremila z vrvjo že 14. in 15. t. m., zadnji petek pa sta pristopila po Prusikovi smeri. V smeri je ostalo 17 svedrovcev (6 na stojiščih), 80 navadnih klinov in 2 zagozdi v zadnjem raztežaju.
V nedeljo sta bila uspešna tudi Boris Krivic in Matic Maležič. Preplezala sta novo smer v Rogljici, in sicer desno Arihove. Ocenila sta jo s IV/V, 600 m. 9 ur in ji dala nenavadno ime »Didel dika«.
V nedeljo sta tudi Janez Gradišar in Bine Mlač preplezala novo smer in sicer v S steni Velike Mojstrovke v območju »pahljače«.

Sam v V steni Mt. Rose
Francoska smer v vzhodni steni Monte Rose s skoro 2000 m višine spada med najtežje v masivu.
Kljub temu da 19. t. m. vreme ni kazalo najbolje, je vanjo sam vstopil Alessandro Gogna (23) iz Genove. Ker se je razdivjala huda nevihta, so začeli reševalno akcijo. Toda ni bila potrebna, saj so ga srečali že v koči, Gnifetti - (3647 m). Kaže, da je računal s tem, da so začeli akcijo, zato se ni ustavil v koči Margherita - (4560 m), temveč je takoj pričel sestopati.

Klini razdeljeni
Komisija za alpinizem je na zadnji seji razdelila 1020 klinov, ki jih je odstopila komisija za GRS. Zaradi velikih potreb so jih AO večinoma dobili manj kot so zaprosili (po 100 ali 70 kosov).

Podpora za pot v Zahodne Alpe
Na zadnji seji je KA pripravila tudi dokončen spisek tistih, ki jih bo podprla s plačilom zavarovanja v »SKLAD« (150.- din) in denarno podporo 200.- din. To so: V. Doberlet, V. Šoštarič, J. Kunstelj, J. Gradišar in zakonca Ščetinin (AAO), B. Mlač, D Cedilnik in M, Manfreda (Lj. Matica), M. Meden in F. Gselman (Kozjak), M. Košir (Jesenice), brata Rožič (Tržič), D. Kukovec in J. Resnik (ŠAO), J. Ažman in Z. Kofler (Mojstrana) ter F. Ekar in I. Belehar (Kranj).
Hkrati so tudi potrdili udeležbo na taboru za alpinistične inštruktorje v ČSSR. Udeležili se ga bodo le trije - J. Povše, G. Rupnik in T. Žagar.

Tabor v Krnici
Tabor, ki bo od 30. 6. do 13. t. v Krnici, bo vodil Tone Žagar - (Jesenice), dežurni reševalec bo Albin Noč, ekonom pa Maks Medja. Tabora se lahko udeleže vsi registrirani alpinisti, ki bodo na njem dobili prenočišče pod šotori, opise in hrano v vrednosti 12.- din (kuhati si bodo morali sami). Vodja tabora pa ima pravico prepovedati vzpon, če bo menil, da mu naveza ni dorasla.

Pred odhodom v tuje gore
V nekaj dneh bodo v tuje gore odpotovale prve naveze. Belak in Krivic se bosta na koncu prihodnjega tedna vključila v mednarodni tabor ENSA -Chamonix, v njihovi bližini pa se bosta nastanila tudi Manfreda in Košir še pred njimi pa bosta odpotovala Mlač in Cedilnik.
KA opozarja vse, ki letos nameravajo v tuje gore pa se niso javili na razpis, da so dolžni vplačati v »Sklad« po 150.- din, ker v nasprotnem primeru ne bodo deležni pomoči planinske organizacije, drugod pa se tudi ne morejo zavarovati. Prav tako morajo vsi na zdravniški pregled, na katerem morajo dobiti potrdilo da nimajo akutnih ali kroničnih obolenj. Le v tem primeru namreč socialno zavarovanje prek naših konzularnih predstavništev lahko plača nujno zdravniško pomoč in nujno zdravljenje v bolnišnici v celoti.

  26.06.1969


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.