Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 26.07.1968

Delo, Šport: ... Plezalni tabor AO Kozjak

Na Velem polju v Vodnikovi koči se je 20. t. m. začel plezalni tabor AO Kozjak iz Maribora. Zaradi slabega vremena udeležba ni taka kot so pričakovali, prihod pa so odpovedali tudi avstrijski plezalci. Prvega dne so se lahko povzpeli le na Triglav, drugega dne pa se je vreme toliko popravilo, da so opravili prve vzpone. Ponovili so Smer za stolpom (Gselman – Bajde), smer Herlec - Kodran (Kojc - Jerabek) in Lasič - Dolar (Šturm - Koren) v Draških vrhovih.
27. t. m. se bodo plezalci preselili v Vrata, koder bodo plezali še nekaj smeri v Triglavu in Stenarju.

Ponovitev Stebra Travnika
Dolgo časa je samevala smer Juvana in Hudečka po Stebru Travnika. Prva plezalca sta jo preplezala v enem dnevu in samo dve mesti ocenila z VI težavnostno stopnjo in morda prav zato ni našla ponavljavcev. Prvo ponovitev sta opravila šele Matija Maležič in Janez Strehovec (Lj. Matica) 12. t. m.

Novice iz Italije
Marmolada je med našimi planinci in smučarji vedno bolj znana, sedaj pa si bodo obiskovalci znanje lahko še izboljšali z izčrpnimi podatki objavljenimi v knjigi »Marmolada«. Napisal jo je Piero Rossi, vsebuje pa sistematičen pregled pogorja, zgodovinski pregled, alpinistične in smučarske vzpone ter še mnogo drugega. Opise dopolnjuje 126 črno belih in 13 barvnih slik.
Ob Zelenem jezeru (3583 m) pod Grand Aiguille so pred kratkim sezidali nov bivak. Postavil ga je odsek CAI iz doline Germanaska in bo zelo dobrodošel alpinistom. Od zunaj je pokrit s pločevino, notranjost pa je lesena.
Koče »Elizabeta« v Val Veni nad Courmayerjem, »Vittorio Sella« nad vasjo Cogna in »Vittorio Emanuele II« nad Pont Valsavaranche, opremljajo s posebnimi napravami za telefonsko povezavo z dolino, kar bo odlično služilo v primeru obveščanja o nesrečah.

Povratek z Marmolade
V ponedeljek se je vrnila, iz Italije že druga večja skupina naših planincev, ki je v letošnjem letu obiskala najvišji vrh Dolomitov - Marmolado (3342 m). Skupno jih je bilo 45, njih povprečna starost pa je bila 42 let. Celoten izlet, je minil po načrtu in tudi vreme je bilo več kot naklonjeno. Le malo pod vrhom Marmolade (P. Roca) se je vihar razbesnel s tako močjo, da povsem na vrh ni stopil nihče. Ko pa se je nekoliko kasneje vreme popravilo, se je na drugi vrh Marmolade (P Penja) še enkrat povzpela skupina petih udeležencev. Naslednjega dne je bil na programu še vzpon na Piz Boe (3152 m), ki so ga v lepem vremenu opravili skoraj vsi udeleženci ne glede na starost, ki se je gibala od 10 - 80 let.

Umrl je oskrbnik Komne
V sredo 24. t. m. je po kratki bolezni nenadoma preminul Nace Premoša (49), oskrbnik Doma na Komni. Dolgoletnega planinskega delavca bodo planinski tovariši pospremili na zadnji poti danes ob 15.30 uri z pokopališča na Žalah.

Prvi pozdravi s Hindukuša
Akcija »pozdravne razglednice s Hindukuša« je v polnem razmahu. Tisti, ki so vplačal: 10.- din že pred odhodom odprave, sedaj že dobivajo lične razglednice s pozdravom in podpisi vseh udeležencev iz Kabula. Drugi seznam je PD Lj. Matica odposlala pred nekaj dnevi, tretjega pa verjetno konec meseca. Razen podpore odpravi na ta način, prihajajo na planinsko društvo tudi posamezni denarni zneski. Zelo lepo se je pri tem izkazalo Slovensko planinsko društvo v Gorici, ki je nakazalo 10.000.- Lit.

Tabor AAO v Vratih
V ponedeljek se bo v Vratih pričel letni alpinistični tabor Akademskega alpinističnega odseka iz Ljubljane. Vodil ga bo Franci Savenc, trajal pa bo do sobote, 3. avgusta. Udeleženci bodo nastanjeni v Šlajmerjevi vili.

Republiški alpinistični tabor pri Češki koči
Pri Češki koči nad Jezerskim že drugi teden stojijo šotori udeležencev letošnjega republiškega plezalnega tabora, ki ga je organizirala komisija za alpinizem pri PZS. To je prvi tabor v tem predelu naših gora, na katerem se mladi alpinisti spoznavajo z zahtevnimi smermi v stenah Kočne, Grintovca, Dolgega hrbta, Skute in Rinke
V taboru, ki ga vodi Franc Ekar, član PD Kranj, se je zvrstilo že več kot 30 mladih alpinistov iz Maribora, Celja, Ljubljane, Kamnika in Prevalj ter Kranja, od koder jih je bilo največ. Kljub slabemu vremenu so preplezali že 14 različnih smeri in zabeležili tudi prvenstveno smer v steni Dolgega hrbta. Opravila sta jo Franc Ekar in Iztok Belehar iz Kranja in jo ocenila s V težavnostno stopnjo.

  26.07.1968


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.