Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 26.09.1969

Delo, Šport: ... Hude posledice

Sepp Fucks (48) je bil letos edini Avstrijec, ki se je povzpel na Pik Lenina (7128 m) v Pamirju. Toda med sestopom je v taboru 6800 m obležal zaradi izčrpanosti. Bil je tam tri dni, dokler ga niso prenesli v dolino in nato prepeljali v domovino. Sredi minulega meseca je umrl. Obdukcija trupla je pokazala krvavitve v možganih, sedem svežih ran na želodcu in oslabelost srca. Vse to je povzročilo pomanjkanje kisika!
Žalostna posledica trdne volje in prevelikega forsiranja, ki pa znova potrjuje, kako neogibno potrebni so zdravniški pregledi alpinistov in vseh športnikov pred večjimi napori.

Sklad za pomoč pri reševanju v tujih gorah
Vplačila, ki so jih letos opravili alpinisti, ki so odšli v tuje gore, kažejo, da se večina zaveda njegove pomembnosti. Razen vplačila za 20 alpinistov, ki ga je izvršila komisija za alpinizem PZS, je po 50.- oz 100.- din nakazalo še 32 alpinistov v skupnem znesku 2900.- din. Po grobem pregledu, ki je sedaj na voljo, se nujnosti tega sklada ni zavedalo le pet alpinistov, odprto pa ostane
še vedno vprašanje zavarovanja skupinskih izletov.

Komisija za varnost materiala
Med festivalom planinskega filma bo v Trentu (Italija) zasedala tudi komisija za varnost materiala pri UIAA (Union Internationale des Associations d'Alpinisma). Naš zastopnik na tem zasedanju bo dr. inž. France Avčin.

SV raz Jalovca
Na današnji dan pred 35 leti so Comici, Lipovec, Escherjeva in Mallyjeva preplezali SV raz Jalovca v smeri, ki jo danes največ ponavljajo. Žal pa jih je med ponavljalci vedno manj, ki vedo, da sta bila Ogrin in Omerza pravzaprav prva (26. IX. 1934,) ki sta preplezala steno v tem predelu - nekoliko desno od sedanje variante.

Direttissima v Veliki Cini
Kot vse kaže, bo letos najlepši vzpon hrvatskih alpinistov ostala «direttissima» v Veliki Cini. Vzpon sta opravila Čepelak in Mesarić kot prva Jugoslovana za zakoncema Ščetinin.

V vsak nahrbtnik - komplet PP
Na izletih in turah nikdar ne moremo vedeti, kdaj bo prišlo do nesreče. Že manjša odrgnina, žulj zaradi pretesnih čevljev ali nekaj podobnega, lahko pusti hujše posledice, če ne drugega pa vsaj pokvari izlet. Prav zato bi bilo prav, če bi vsi ljubitelji narave, predvsem pa alpinisti nosili vedno s seboj osebni komplet prve pomoči. Veliko jih je, ki to že upoštevajo, da njih število ni še večje, pa je krivo predvsem to, da česa podobnega ne moremo nikjer kupiti. Že pred leti so alpinisti AAO izdelali prve lične vrečice z vsem, kar je nujno potrebno. Pozneje so njihov komplet PP prevzeli tudi reševalci. Sedaj pa je komisija za GRS pri PZS sklenila, da je potreba pripraviti vse potrebno, da bodo kompleti PP na voljo vsaj pri PD in v planinskih postojankah z večjim obiskom.

Devetletni alpinist
Devetletni Claudio Bumann iz Saas Fee se je povzpel na Dome (4554 m), ki spada med najvišje vrhove v Švici. Že s sedmimi leti je hodil s turisti, ki jih je vodil njegov oče - gorski vodnik v višine 3500 in več metrov. Z osmimi leti pa je bil na Strahlhornu (4200 m). Čeprav je znano, da je vsak posel potrebno začeti že v mladih letih, pa je vprašanje, če mu ne bodo preveliki napori v prerani mladosti več škodovali kot koristili.

Brezžične zveze z dolino
V Italiji se dobro zavedajo, kako pomembne so dobre zveze z dolino. Letos bodo kar 50 svojih planinskih postojank opremili s posebnimi napravami, ki jih bo namestila milanska tovarna Siemens.

  26.09.1969


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.