Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 26.10.1987

Delo, Šport: ... Tretjič v športnem plezanju

Na Pokojcu pri Varaždinu se je zbralo le 13 tekmovalcev in tekmovalk
KRANJ - Tretje letošnje tekmovanje v športnem plezanju pri nas je bilo na Pokojcu pri Varaždinu. Preizkušnje, ki je vsebovala po dve smeri v vsaki kategoriji, so se udeležile 4 plezalke in 9 plezalcev. Začela so dekleta v smeri, ki naj bi imela težave VI stopnje, do konca pa jo je splezala samo Jelka Tajnik z Raven, kasnejša zmagovalka. Vse druge so odnehale že po drugem svedrovcu. Fantje so plezali najprej smer, ki je bila po besedah organizatorjev ocenjena VII+, potem pa se je izkazalo, da ni težja od VI+/ VII-. Od devetih tekmovalcev je šesterica splezala do konca. To smer so potem plezala tudi dekleta. Druga smer za tekmovalce je bila podobnih težav kot prva, vendar nekaterim zaradi treme ali pa slabe zbranosti ni uspelo. Do konca sta jo splezala le Marko Lukič iz Maribora in Vili Guček iz Trbovelj.
Vrstni red: moški: 1. Marko Lukič in Vili Guček, 3. Sašo Prosenjak (Slovenj Gradec), 4. Zdenko Mijanič (Split), 5. Igor Jamnikar (Ljubljana), 6. Ivica Matkovič (Split), 7. Drago Frelih (Železniki) in Dalibor Vlatkovič (Zagreb), 9. Matej Kos (Maribor).
Ženske: 1. Jelka Tajnik (Ravne), 2. Metka Lukančič (Trbovlje) in Slavica Stojkovič (Zagreb), 4. Jugana Paratina (Split).
O kakšni močni konkurenci ne moremo govoriti, čeprav so bili med tekmovalci trije, ki sicer imajo smeri z oceno IX. Tudi organizacija tekmovanja ni bila zadovoljiva, čeprav so se organizatorji močno trudili. Predvsem je motilo to, da poti do stene niso bile označene, tako da so se mnogi izgubili. Na vstopu v smeri ni bilo dovolj prostora, da bi si tekmovalci lahko obuli plezalnike, ne da bi jih oblatili. V kampu tudi ni bilo vode. Skala je po besedah tekmovalcev zelo dobra, čeprav bi morali smeri bolj očistiti lišajev, ki so pri plezanju motili. Toda možnosti za nove in tudi težke smeri je še dovolj.
Nagrade za zmagovalce v obeh kategorijah so bili vestoni iz delavnice Srečka Meiča. TV Zagreb je posnela reportažo, ki si jo boste lahko ogledali danes ob 16. uri na prvem zagrebškem programu v oddaji »Dober dan šport«.

TOMO ČESEN

Odslej redno izhajanje AR
Nova številka Alpinističnih razgledov je spet prišla med ljudi z zamudo - Zanimivosti

LJUBLJANA - Ponovno je treba zapisati, da so Alpinistični razgledi zagledali beli dan spet z zamudo. Tako so nekatere stvari, o katerih je govora v tej zadnji številki, že neaktualne. Nekoliko spremenjeno uredništvo AR obljublja, da bodo te zadeve v prihodnje tekle bolj gladko.
Intervju s Srečom Rehbergerjem, ki se je po uspešnih vzponih v vseh vejah alpinizma dokončno odločil le za športno plezanje, razkriva njegov pogled na dogajanja in probleme v tem športu.
Kar je napisal Edo Kozorog v zvezi o tehničnem plezanju, je vse res in članek je dovoli zgovoren. Večna tema je tudi kategorizacija. Kako jo izboljšati? O tem in še o čem piše Bogdan Biščak. Toda tu moram ponovno napisati, kar sem že v začetku: ta številka razgledov je v zamudi. Po tistem, ko je Biščak pisal ta članek, je bil že sestanek PZVA in zdaj so že novi kriteriji, upajmo tudi boljši, kar pa se bo šele pokazalo.
Prevod članka Ameriški prevrat je vredno prebrati. Toda pozor! Prvo, kar mi je padlo v oči, je popolnoma napačen prevod ameriških ocen v lestvico UIAA. Sedaj najtežja smer na svetu ima oceno X+, v tem članku pa že pri ameriški 5.13d (kar je točno X) smrdi po XI-. Skratka, ko boste to brali, je še najbolje, da imate pred seboj tabelo ocen, ki je bila objavljena v Alpinističnih novicah 6. julija letos. Na koncu članka, ki ga je napisal Jeff Smoot, prevedel pa Janko Humar, sem se ob nekem stavku kar malce zasmejal. Govora je o tem, da je nemogoče videti Johna Bacharja, enega izmed »staromodnežev«, kot ga imenuje Smoot, visečega na vrvi pri študiranju nekega mesta v steni. Poglejte v eno izmed zadnjih revij ameriškega Climbinga in boste presenečeni. John Bachar visi na vrvi v prvih dveh metrih smeri To Bolt or not to Be (5.14a), morda ene najtežjih športnih smeri na svetu. Mar je pozabil na vsa svoja načela? Prav gotovo tega ni počel za zabavo, ampak da bi smer tudi splezal. Ne glede na visenje na vrvi, na študiranje posameznih mest itd. Če bi bil sposoben, bi tudi splezal in morda svoja načela spravil v spodnji predal svoje pisalne mize. Počasi spoznavam, da je morda res, da nekateri začnejo moralizirati, ko jim začne počasi polzeti iz rok. In to ni samo v Ameriki, povsod drugod se to dogaja, in veste - celo pri nas. Pa brez zamere

TOMO ČESEN

Splitska naveza v stenah ZDA
Božič, Matkovič in Mijanič so obiskali Yosemite, Joshua Tree in Dewils Tower

KRANJ - Trije splitski alpinisti so 50 dni preživeli ob plezanju v nekaterih središčih v Združenih državah Amerike. Stipe Božič, Ivica Matkovič in Zdenko Mijanič so se najprej ustavili v dolini Yosemite in plezali v steni El Capitana. Ponovili so smer Triple direct, ki je ocenjena VI, 5.9, A2 in je dolga 32 raztežajev. To je pravzaprav povezava treh smeri in sicer Salathe, Muir in Nose. Celoten vzpon jim je vzel tri dni, najbrž pa je to prva naša ponovitev.
Druge smeri, ki so jih plezali v dolini, so precej krajše. Matkovič in Mijanič sta v Camp 4 wall splezale One life to live (5.11a oziroma VII+/VIII- po UIAA). V Royal Arches pa so v Serenity Creak area poleg lažjih smeri ponovili Rup to Pac (5.11c oz. VIII/VIII+, Matkovič - Mijanič) in Fire fingers (5.11b oz. VIII vsi trije). Matkovič je poleg teh v Swan slab splezal še Aid route (5.11b).
Preselili so se v Joshua Tree, kjer so splezali veliko smeri spodnje VI težavnostne stopnje. Nekaj smeri je imelo ocene tja do VII+, Matkovič pa je v Interssection Rock ponovil Left ski track direct z oceno 5.11b. Za konec so v Hudičevem stebru vsi trije splezali Manifest Destiny z oceno 5.9 (VI).

TOMO ČESEN

Tri naše naveze v Patagonijo
Za cilj imajo nove smeri - Ali bo Božičeva prva ženska na Cerro Torre?

KRANJ - Včeraj popoldne so Ines Božič (Obalni AO), Zlatko Gantar (AO Idrija), Janez Jeglič (AO Domžale), Ivo Kafol (SPD Trst), Silvo Karo (AO Domžale) in Janez Skok (Akademski AO) z ljubljanskega letališča odpotovali na skrajni južni del Južne Amerike.
Za Silva Kara in Janeza Jegliča vemo: imata en sam velik cilj. Skušala bosta splezati južno steno Cerro Torreja, steno, v kateri še ni vrisane nobene smeri. Obema je pomagala KOTG pri PZS s plačilom letalskih vozovnic in Vrvplet iz Domžal s statičnimi vrvmi.
Drugi štirje imajo v načrtu oba vrhova. Najprej naj bi bil na vrsti Cerro Torre. Nanj bodo skušali kar najhitreje splezati po Maestrijevi smeri in če bi to uspelo Ines Božičevi, bi to bil prvi ženski vzpon na ta vrh. Pričakovana prva ženska ponovitev je tudi vzrok, da so tuji proizvajalci opreme (Ciesse, Piumini, Scarpa, Vaude, Edelweiss, Papi Šport in Petzl) tudi priskočili na pomoč. Vsi pa poudarjajo, da je vsem glavni cilj vendarle prvenstvena smer v Fitz Royu, ki jo nameravajo splezati med Ferarijevo in Jugoslovansko zajedo. Poleg že omenjenih tujih sponzorjev so skupini pomagali pri financiranju tudi domači proizvajalci: Grafika iz Ilirske Bistrice, Koprski ZTKO, Zavarovalnica Triglav Koper, SPD Trst in Kavka iz Sp. Idrije.

TOMO ČESEN

AR 25 in Tri Cine
Izšla je druga letošnja številka Alpinističnih razgledov. Dobili jo bodo vsi, ki so poravnali lansko naročnino in polovico letošnje. Uredništvo želi čim bolj poenostaviti pošiljanje in zmanjšati poštne stroške, zato prosi vse predstavnike AO in tudi posameznike, naj jih dvignejo v prostorih PZS od 26. do 28. t. m. od 15. do 18. ure. Na voljo bo še nekaj dodatnih izvodov.
Kmalu bo izšla tudi izredna številka Alpinističnih razgledov - plezalski vodniček Tri Cine avtorja Tineta Miheliča in ilustratorja Sreča Trunklja. V pripravi je še ena letošnja številka glasila. V njej bo uredništvo skušalo vključiti kar največ novih opisov in shem smeri ter dopolnil dosedanjih vodničkov. Podatki naj bi bili objavljeni v takšni obliki, da jih bo mogoče dodati doslej izdanim plezalskim vodničkom. Zato računajo na izdatno pomoč posameznikov ter na arhiv Alpinističnih novic in podkomisije za vrhunski alpinizem. Še vedno se včasih dogaja, da avtorji novih smeri ne sporoče podatkov ali pa le-ti kje obtiče zato bi bilo prav, da komisija za alpinizem čim prej uredi enotni način zbiranja in kroženja podatkov.

Poročila odprav
Komisija za odprave pri mednarodni zvezi je v zadnjem biltenu UIAA objavila pripravljeni formular, ki naj bi postal standard za vsa poročanja. Navesti bo potrebno ime in višino vrha, gorstvo in državo, opis dostopa in vzpona, naslov organizatorja, število udeležencev, opisati mesto baznega tabora, datum (in imena udeležencev) vzpona na vrh oziroma kdaj je bila dosežena najvišja točka in opis dokumentacije.

Vabijo v šolo AAO
Ljubljansko Akademsko planinsko društvo začenja z alpinistično šolo 29. oktobra. Vse, ki jih zanima alpinizem in plezanje Vabijo, naj pridejo na otvoritveni pogovor, ki bo ob 19.30 v društvenih prostorih na Kersnikovi 4/ III. V programu AŠ so poleg (dia) predavanj in skupnih tur predvsem vaje v plezališčih, na Črnem kalu in Turncu pod šmarnogorsko Grmado.

V kitajski Pamir
Tudi v zamejstvu imamo odlične slovenske športnike in alpinisti med njimi tudi niso nobena redkost. Erika Košuta, profesorica na slovenskih nižjih srednjih šolah v Trstu, je bila že v več italijanskih odpravah. Ta čas je na kitajskem, kot članica odprave, ki jo je ob 60-letnici organizirala sekcija CAI iz Imole. Njihov cilj je Mustag Ata (7546 m, Kašgarski greben), tretji najvišji vrh Pamirja, na katerega so prvi stopili šele 31. julija 1956 (udeleženci sovjetsko - kitajske odprave pod vodstvom Beleckega).

Brez pregledov plezalnih območij
V Grbaji (Prokletije) je bil 7. redni sestanek koordinacijske komisije za alpinizem PZJ Črne gore. Pred sestankom je bil tudi zvezni seminar za inštruktorje, ki ga je vodil Roman Robas, udeležili pa so se ga AI iz Črne gore in Srbije.
Nobena KA ni pripravila pregleda plezalnih območij, adresarjev tudi tokrat ni, predsedstvo PZJ ni obravnavalo predloga za izmenjavo z Albanijo. Sprejeli pa so predlog dela in finančni načrt: sestanki KKA in inštruktorjev, državno prvenstvo v športnem plezanju, zbor jugoslovanskih alpinistov in mednarodni tabor, oba v Paklenici itd. Ob tem pa še udeležba na tekmovanjih, odprava na K2, tečaj v Manangu itd. Precej akcij bo najbrž moralo biti v organizaciji republik in lastnim financiranjem.

Obiskala sta Bolgarijo
Nebojša Dordevič in Branislav Patelič (oba AO PSD Ljuba Nešič iz Zaječara) sta konec septembra opravila nekaj vzponov v bolgarskih stenah. V vzhodni steni Kukle sta plezala Klasično smer in Diretisimo: precej mest sta splezala prosto (VII-). V SV steni Maljovice pa sta ponovila Kavkaz (VI-, A0, 1.JP), prosto pa sta preplezala tudi Klasično smer (VI-, V).

Prevladujejo majhne odprave
Letošnja pomonsumska sezona bo, kakor kaže v znamenju »mini« odprav. Tako je vsaj soditi po doslej objavljenih podatkih. Japonska odprava v JZ steno Anapurne II (7939 m) je postavila bazni in prvi višinski tabor. Zanimivost - v njej sta le dva alpinista. Štiričlanska ameriška odprava, ki želi na Daulagiri (8167 m) po V razu, vodi pa jo 24-letna gorska vodnica Kathryn Kalhun, je tudi že začela postavljati višinske tabore. Enrico Rosso (lani je preplezal SV steno Šivlinga) je s tovarišem postavil tabor (5300 m) pod J steno Nupceja (7855 m). Španci pa imajo na SZ razu Anapurne (8091 m) postavljen že drugi višinski tabor (5000 m). Tudi Angleži, ki nameravajo preplezati J ostenje Ama Dablama (6812 m), so že na mestu. Avstrijska odprava pod SV steno Manasluja (8163 m) še najbolj izstopa - šteje namreč 23 ljudi.

ID

Ravhekar ocenil svojo smer pri Martuljku IX
Matjaž Ravhekar (AO Jesenice) je 17. t. m. preplezal novo smer v skalah pri Martuljku (ravno na nasprotni strani Luciferja v Mokrih pečeh). Stena je na desnem bregu hudournika, ki priteče izpod Srednjega vrha, zraven vstopa v smer pa je star mlin. Smer je imenoval Gladka platka, visoka je 25 m, ocena IX-. Zavrtanih je 7 svedrovcev, poleg teh pa je še en navadni klin. Tudi varovališče na koncu je dobro opremljeno za spust. Smer se začne s počjo, potem pa sledijo navpične plošče. Treba je plezati v smeri svedrovcev.
V torek, 20. t. m. je Ravhekar v Močilniku pri Vrhniki ponovil Tilijo (to je četrti vzpon) in težave ocenil tam nekje okoli VIII/ VIII+. V Paklenici je Uroš Grilc ponovil smer E. T. (VIII / VIII+, RP) in Flori (VB, NP), v Ospu pa je ponovil Muho (VII) in Italijansko (VII-, NP), katero je preplezal na enak način tudi Aljoša Hribar (oba sta člana AAO).

TOMO ČESEN

V ospredju planinske teme
Oktobrska številka Planinskega vestnika predstavlja zanimive »rekorderje« - Osvežujoča novost so reki za planinsko rabo

LJUBL JANA - Z jesenjo se je večina planincev umaknila v varna in topla zavetja dolin, spomini - prijetni in trpki pa so ostali. Nekateri so svoje misli tudi zapisali in jih poslali v objavo Planinskemu vestniku. Čeprav je deseta številka tega osrednjega slovenskega planinskega glasila zdaj nekoliko bolj »samo« planinsko obarvana, ni prav nič manj pisana in privlačna kot običajno.
Rekordi v tej razvejani dejavnosti niso domena zgolj alpinistov. Po njih segajo tudi »navadni« planinci, kot dokazujeta dva članka. Najprej urednik Marjan Raztresen predstavi Toneta Čarmana, ki se je povzpel na vse slovenske dvatisočake. »Poleg zadovoljstva, da mi je ta podvig uspel,« pove Tone, »sem spoznal tudi lepote tistih brezpotij naših gora, kjer večina planincev ne hodi.« Je morda še kdo, ki je že stal na vseh slovenskih dvatisočakih? Milan Zadnikar in Božo Breznik sta prepešačila oziroma pretekla jugoslovanski del evropske pešpoti, od Drave do Jadrana, in to v dobrih 72 urah. Ni veliko za 252 kilometrov, kolikor je dolga ta pot.
19. dan slovenskih planincev na Ermanovcu in slavnostni govornik na tem srečanju dr. Marjan Rožič, predsednik skupščine Jugoslavije, sta poglavitna razloga za objavo njegovega govora, ki se je v celoti znašel na prvih straneh Vestnika.
Med alpinističnimi članki so na prvem mestu še neobjavljena pisma Aleša Kunaverja izpod Lotseja, s katerimi se spominjamo tretje obletnice njegove smrti. Sledi prevod iz torinske revije Alp, ki prinaša kronologijo veh doslej znanih smučanj z osemtisočakov. Poskusov je bilo veliko, uspehov pa malo. Med rednimi prispevki Jožefa Nyke bo gotovo največ pozornosti pritegnil opis najzanimivejših odprav, ki se še v letošnjem predmonsunskem obdobju nameravajo povzpeti na himalajske vrhove. Omenja tudi močno mednarodno odpravo, ki bo naskočila nam dobro znano južno Lotsejevo steno. V tem moštvu so tudi Messner, Kukuczka in Franček Knez.
Osvežujoča novost Vestnika so »reki za planinsko rabo«, ki jih že dalj časa zbira France Malešič. Omenjam jih tudi v upanju, da bo ta bogata zbirka kmalu dočakala izdajo v samostojni knjižnici.
Tu imamo spet dve humoreski. Prva - ta je prevod iz tuje revije - prinaša ekskluzivni intervju s snežnim človekom, kjer se prav zabavno ponorčujejo iz Messnerja. (Jeti: Mene tako in tako vsak pozna. Toda kdo že pozna pravljičnega Messnerja?) Druga humoreska pa spregovori o zgodah in nezgodah mladinskega vodnika Janeza Gornika, ki so ga prijatelji prepričali, naj pelje na izlet cicibančke z njihovimi mladimi mamicami vred.
Med odmevi najdemo kritični zapis, kjer Boris Mlekuž vzame pod drobnogled dolino Bavšico, oziroma dogajanja v planinskem vzgojno izobraževalnem centru mladinske komisije pri PZS, ki je v osrčju te doline. Najprej avtor opozori na dotrajane prostore, kjer bivajo tečajniki, nato pa kritično oceni nekatere vidike poteka šolanja mladinskih vodnikov in drugih kadrov. Seveda s tem ne omalovažuje dosedanjih uspehov in požrtvovalnega dela inštruktorjev (saj tudi Mlekuž sam že vrsto let sodeluje na teh akcijah), temveč se zavzema za nadaljnji dvig ravni šolanja novih vodniških kadrov, ki še bodo obiskali vzgojni center v Bavšici.

MATEJ ŠURC

Večeri gorniških filmov
LJUBLJANA - Planinska zveza Slovenije prosi vse planince in alpiniste, ki se ukvarjajo s snemanjem filmov iz gorskega sveta, naj pisno prijavijo svoje filme, posnete predvsem zadnji dve leti, na Planinsko zvezo Slovenije. Dvoržakova 9, 61000 Ljubljana. Rok za prijave je 15. november 1987. Podatki naj vsebujejo najpomembnejše podatke o filmu, se pravi naslov, dolžino in format (32,16 mm, super 8, video itd.). Tako bo mogoče tudi letos organizirati večere gorniških filmov v Cankarjevem domu v Ljubljani in drugod po Sloveniji.

Zanimivi novosti v zbirki Domače in tuje gore
Urednik mariborske založbe Obzorja Franc Vogelnik predstavlja knjigi o Patagoniji in Alešu Kunaverju

MARIBOR - Tudi prihodnje leto bosta izšli v zbirki Domače in tuje gore dve deli, je povedal urednik založbe Obzorja Franc Vogelnik. Obe bosta iz domačih logov, po zasnovi pa sta si zelo različni.
Matevž Lenarčič je v navezi z Biščakom in Fabjanom 22. decembra 1985 zaključil prvenstveni vzpon prek J stene Fitz Roya - v spomin na Borisa Simončiča, s katerim sta prvič obiskala to goro. Potem so se kot prvi Jugoslovani povzpeli še na Cerro Torre. Vzporedno z njimi je - tedaj še deviško - V steno te gore plezala slovenska odprava ... Ti dogodki so osnova Lenarčičeve knjige Smisel in spoznanja, ki je psihološko poglobljeno pričevanje o uspehih, s kakršnimi se komaj lahko ponašajo celo številčno močnejše in neprimerno bolje opremljene odprave bogatejših dežel. Sicer pa - tisti, ki prebirajo Planinski vestnik že vedo kakšno je Lenarčičevo planinsko pisanje: pretanjeno, včasih tudi dramatično, vseskozi pa zanimivo.
Za drugo knjigo pa je Dušica Kunaver zbrala številna zanimiva gradiva o možu Alešu, ki je umrl v strmoglavljenem helikopterju. Žarišče zbornika je Aleševa osebnost, ki se nam razodeva skozi različne dokumente: njegove zapiske pogovorov, ocene in analize pa še mnogo kaj. Dopolnjujejo jih drobna pričevanja iz njegovega vsestranskega delovnega (in uspešnega) življenja, ki jih je tenkočutno vpletla Dušica Kunaver. Vse skupaj pa dopolnjujejo še odlomki najrazličnejših besedil, ki so jih prispevali prijatelji.
In kaj lahko pričakujemo v letu 1989? Za obe deli še ni dogovorjeno, toda takoj, ko bosta dotiskani ti dve deli, se bom lotil rokopisa Iztoka Tomazina, je povedal urednik. To bo noviteta v zbirki - športno plezanje v Ameriki.

FRANCI SAVENC
 

  26.10.1987


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G. Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.