Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 26.11.2014

Tomaž Jakofčič: Iz plezališč v gore

Matjaž Jeran (AO Lj-Matica, Gradkom, CityWall) je v zadnjem času opravil nekaj dobrih vzponov v slovenskih plezališčih. V Bitnjah je preplezal trenutno najtežjo tamkajšno smer Mene iščeš sonce (8b), prvo ponovitev smeri Bobycat & Caterpilar (7c+), zmogel pa je tudi smer Naš Tito (8a+). V sosednji Bohinjski Beli je preplezal Ritem v zraku (8a+) nato pa se je preselil v toplejše kraje. V Mišji peči je uspel v Mrtvaškem plesu (8b), v Tretjem tisočletju (8a) ter Izgubljenem sinu (8a+) za katerega pravi, da bi bil lahko ocenjen pol stopnje več. Podobno meni tudi za novejšo smer Uživancija, ki nosi 7c+.
Ima pa Matjaž očitno ambicije tudi v alpinizmu. Zaenkrat mu kar dobro kaže saj je v Triglavu s Pavletom Kozjekom preplezal Srebrno stezo (VII-/VI, 400 m). Plezala sta "cug - cug" kljub temu, da Matjaž dotedaj še ni zares zabil klina.

Vrnitev odprave Nilkant '01
Iz Indije so se vrnili Marko Prezelj, Matic Jošt in zdravnik Žare Guzej. Zaradi odpadle odprave na Čomo Lenco so si v nekaj tednih poiskali nadomestni cilj, tokrat v indijski Himalaji. Cilj majhne odprave je bil preplezati novo smer v J steni 6596 m visokega Nilkanta. Prezelj in Jošt sta se plezanju v steni odpovedala zaradi velike nevarnosti padajočega kamenja in ledu. V sklopu aklimatizacije sta vseeno opravila dober vzpon. V pičlih dveh dneh sta opravila prvo ponovitev Zahodnega grebena Nilkanta, za katerega so Angleži ob prvem vzponu in sestopu spomladi leta 2000 porabili 6 dni. Težave v skali so dosegle IV+, ter škotsko III v mešanem terenu, plezala pa sta v alpskem slogu.

Dobri ajdovski plezalci
Športni plezalci AS Ajdovščine so v zadnjem času preplezali nekaj dobrih smeri predvsem na domačem terenu v Vipavski Beli. Boštjan Weingerl je tam preplezal smer Več kot spijemo, boljši smo (8b/b+) v Mišji peči pa Marioneto (8b/b+), Samsaro (8a) ter v drugem poizkusu Mozaik (7c+). Na Gorenjskem je v Bohinjski beli preplezal najkrajšo a toliko težjo smer Biokil (7c/c+). Uroš Brecelj je v Vipavski Beli preplezal Hči naslade (8b) ter Pitabulo (8a). Tomaž Rušt in Gašper Bratina sta preplezala Otroka oslade (8a/a+) in Fikus (7c+), slednji še Biokil). Plezali so tudi v tujini. Bratina je v francoskem Fountainbleauju na pogled preplezal balvanski problem Cortomaltese (Fb 7a), Brecelj pa je v Ceusu preplezal več smeri do 7c+. Erik Simonič je obiskal plezališča na grškem otoku Kalymnos, kjer je plezal na pogled do 7b+.

Iz tujih logov
Američan Tommy Caldwell je v zadnjem času najbolj znan po prvih prostih ponovitvah smeri Miur Wall in Lurking Fear (5.13c oz.8a+) v El Capitanu ter po napeti zgodbi o plezanju in zapletih v Kirgiziji. Tokrat je spet "udaril" z odličnim vzponom. V eni najboljših ameriških sten, V steni Long's Peaka imenovani Diamond, je opravil odličen vzpon. Ob drugem obisku smeri The Honeymoon is Over je uspel smer preplezati prosto. Težave v 300 m visoki steni so dosegle 5.13c oz 8a+. Ob tem, da stena leži krepko nad 4000 m je vrednost dosežka še toliko večja.
V italjanskih Dolomitih, natančneje v južni steni Marmolade se je hudo ponesrečil eden najboljših angleških "trad" plezalcev Neil Bentley. Avtor morda najtežje angleške tradicionalne smeri Equlibrium (E10, 7a) je pri poizkusu proste ponovitve zloglasne Ribe hudo padel. V tretjem raztežaju se mu je odlomila luska in 35 m dolg padec se je končal na polici. Bentley baje že dobro okreva.

T.J.

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav o: alpinizmu
odpravah ipd. | prvenstvenih

   

 

 


preneseno iz arhiva

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.