Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 27.05.2002

Tomaž Jakofčič: Marko Prezelj se vrača

Marko Prezelj se kot član ameriško-slovenske alpinistične odprave vrača domov. S Stevom Housom sta v južni steni Nuptseja uspela preplezati novo smer do stika z Angleško, po kateri sta tudi sestopila. Več bomo napisali, ko bodo znana vsa dejstva. Prezelj bo priletel na brniško letališče v torek 1. 6. ob 21.50.

T.J.

Staničev vrh
Suzana in Viktor Relja (AO Kranj) sta se po dolgem času zopet oglasila. Tokrat sta dodala še eno novo smer v sicer že obilno navrtani južni steni Staničevega vrha v grebenu Zeleniških špic. Med njunima smerema Svetla stran meseca in Čurklom sta preplezala sedaj še Zvesto nevesto (6+, 130 m). Smer je ostala opremljena.

T.J.

Hotel Supramonte
Mauro Bole Bubu in Korejka Misun Go sta se med popotovanjem po evropskih plezališčih ustavila tudi na Sardiniji in tam uspela preplezati znano Hotel Supramonte. 400 metrov dolga smer, ki sta jo leta 1998 opremila Italijana Rolando Larcher in Roberto Vigiani spada med najtežje, več raztežajev dolge športne smeri na svetu. Z raztežaji 7b+, 7c+, 8b, 8a+, 8b, 7c, 7a+, 7b, 7b, 6b+ lahko kar dostojno stoji ob strani velikemu “triu” tovrstnih smeri; Silbergeier v Ratikonu, End of Silence v Feuerhornu in .Kaisers Neue Kleider v Wilder Kaiserju. Bubu je uspel celotno smer prosto preplezati v enem dnevu.

T.J.

Amonit
V minulem obdobju lepega vremena je kar dosti alpinistov obiskalo JV steno Kogla. Stena je bila suha, ob jasnem vremenu pa je bilo za plezanje že kar prevroče. V glavnem se je plezalo običajne, klasične smeri, Miha Valič (Dumo) in Aljaže Škerlavaj (oba AO Rašica), pa preplezala tudi Amonita (VIII/VII+, 220 m). Valič je smer preplezal prosto, na pogled.

T.J.

Festival na Bledu
Pretekli ponedeljek je v članku o Mednarodnem filmskem festivalu "Bled 2002" prišlo do hude napake. Filmski festival se je odvijal na Bledu in ne v Kranju kot je bilo napisano. Avtor članka se vsem prizadetim iskreno opravičuje.

T.J.

Plezališča širom Slovenije
V Mišji peči je Franci Jensterle (AO Kranj, Citywall, Petzl, Lanex) je opravil tretjo ponovitev smeri Mr. Bighand za katero predlaga oceno 8b+. Preplezal je še kratko a jedrnato smer Matrix z oceno 8b. Sabina Sovinc(AO Kranj, Vrh, Papi sport) je ponovila direktno varianto Pingvina z oceno 7c+.
V Bitnjah je Igor Kalan preplezal smer Mene iščeš, sonce? (8b), Miha Valič (AO Rašica, Dumo) pa je na pogled uspel v Črtomirju (7c).
Metka Jug se je po preplezani Maši sprave v Vipavski Beli lotila še bližnjih Črnih čipk (7c/c+) in jih pred kratkim tudi uspela preplezati. Mojca Žerjav (AO Matica) je v Retovjah preplezala WCat (7c).

T.J.

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav o: alpinizmu
odpravah ipd. | prvenstvenih

   

 

 


preneseno iz arhiva

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.