Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 27.07.1972

Delo, Šport: ... Mojstrančani v Dolomitih

Člani AO PD Mojstrana so se 22. in 23. t. m mudili v okolici Treh Cin. Opravili so naslednje ture: Dolžan in Smolej sta z enim bivakom preplezala skrajno težko Švicarsko direttisimo, ki sta jo pred časom preplezala tudi že Mojstrančana Ažman in Kofler. Rožič in Oman sta se podala v smer Comici - Dimai, a sta se morala po štirih raztežajih spustiti zaradi vode v steni. Nato sta preplezala smer Delvetio, ki je ocenjena s IV+. Brojan ml. in Izidor Kofler sta preplezala znan Dibonov raz v Veliki Cini ocenjen s IV. Delavec je po običajnem pristopu pripeljal na Veliko in Zahodno Cino 4 pripravnike. Uspelo praznovanje Mojstrančanov kaže da bodo v sezoni še pisali o njihovih uspehih.

Alpinistični tečaj v Vratih
V nedeljo, 30. t. m. se bo začel alpinistični tečaj v Vratih. Udeležilo se ga bo 28 tečajnikov, ki jih bo vodilo 12 inštruktorjev. Prijavilo se jih je nekaj več, a niso izpolnjevali pogojev razpisa.

Čehoslovaki v Martuljku
V soboto je v Martuljek prispelo 26 češkoslovaških alpinistov. Taborijo Za Akom in nameravajo ponoviti nekaj čeških uspehov v tukajšnjih stenah. Kot kaže, se je ta kraj češkoslovaškim planinskim prijateljem zelo priljubil. Kasneje se nameravajo premakniti še v druge gorske predele. K nam jih je poslal znani planinski prijatelj iz Prage inž. Joško Lorenz.

Jeseničani na Mont Blanc
Aktivnost plezalcev alpinističnega odseka PD Jesenice je v tem času na vrhuncu. V torek je z vlakom odpotovala prva skupina v sredo pa druga skupina alpinistov, ki se bo povzpela na Mont Blanc, če bo vreme in druge razmere ugodne, pa še na težje vrhove Centralnih Alp.
Mlada vrhunska alpinista Marjan Manfreda in Mitja Košir se v domačih gorah resno pripravljata za IV. himalajsko odpravo.
Skupini alpinistov z Jesenic sta omogočila odpravo v Centralne Alpe matično Planinsko društvo in občinska zveza za telesno kulturo Jesenice.

Bivak IV oskrbovan
Tudi letos je znani planinski zanesenjak Hladnik začel oskrbovati Bivak IV na Rušju nad Vrati. Kot kaže bo vzdržal na tej točki do septembra. Vzdrževana postojanka na poti med Vrati in Škrlatico bo omogočila, da se bodo tudi tisti, ki se jim Škrlatica zdi preveč oddaljena za enodnevno turo, odločili za zahtevno turo.

  27.07.1972


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, za G-L priredil: Genadij Štupar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.