Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 27.08.1970

Delo, Šport: ... »S kamero po svetu«

V okviru redne tedenske oddaje »S kamero po svetu« televizije Ljubljana bo v soboto, 5. septembra, prvi del, v soboto, 12. septembra, pa drugi del filma »Anapurna 69«. Oddaji je pripravil vodja odprave Aleš Kunaver.

Vpisne knjige za plezalce
Običaj, da plezalci pred odhodom povedo oskrbniku, v katero steno in smer odhajajo, je eden pomembnih preventivnih ukrepov za čim hitrejšo pomoč, če je potrebna. Žal je ta navada že zvečine pozabljena, ponekod pa je postala tudi neprimerna, ker osebje postojank ne pozna hribovskih navad in niti najbližje okolice.
Rešitev tega problema je bila v uvedbi posebnih vpisnih knjig za plezalce, ki naj bi jih hranil oskrbnik, da ne bi prišlo do zamenjave z običajnimi vpisnimi knjigami, žal je prenekatera naveza vzpon vpisala šele po povratku (skromnost ali nesigurnost?). S tem je knjiga izgubila svoj preventivni pomen, toda obdržala je vsaj evidenčnega! Iz nje je bilo mogoče razbrati aktivnost v določenem predelu, plezalci so si lahko izpisali opise novih smeri in podobno. Največ so uporabljali knjigo v Aljaževem domu v Vratih, čeprav je bila dostopna vsem - ali pa morda prav zato. Pregled v zadnjem času pa kaže, da tudi to plezalci skoraj ne uporabljalo več. Zakaj? Najbolj verjetno je, da za njeno vlogo ne vedo, oziroma da tej preventivi vodstva alpinističnih šol ne posvečajo dovolj pozornosti.

Prvenstvena v Monte Rosi
Gorska vodnika Olviero Frachev in Enrico Cavaliere sta spravila prvenstveni vzpon po desni ostrogi v steni Castore (600 m, VI).

Nesreča indijske odprave
Iz New Delhija poročajo, da so se smrtno ponesrečili trije indijski alpinisti pri poskusu vzpona na Skirund (5400 m). Rešil se je le en sam član odprave.

Italijanske odprave
Po Maestrijevem neuspehu v Patagoniji sta se vrnili še dve neuspešni italijanski alpinistični odpravi. Petčlanska odprava »pajkov« iz Lecca je imela namen preplezati zahodno steno Mount Hubbard na Aljaski. Izredno neugodno vreme pa jim je onemogočilo vsak resnejši poskus. 21 dni so bili odrezani od sveta; rešila jih je le pravočasna intervencija ledeniškega letala, ki jim je prinesel hrano. Njihove zaloge je namreč odnesel plaz.
Iz Pakistana pa se je vrnila 29-članska odprava pod vodstvom Rina Toccija. Nameravali so opravili vzpon na Nošak (7398 m). Toda viharji so jih zavrnili že pri višini 6300 metrov.

Transkavkaz
Alpinisti iz Kufsteina (Avstrija) so leta 1968 obiskali gorovje Transkavkaz (Alpinismus 8/70), ki je južni podaljšek Kavkaza. To gorovje, ki leži blizu sovjetsko-turške meje, toda na turški strani, menda ni doživelo, odkar ga je dokaj podrobno raziskal Willy Rickmer-Rickmers (1890 - 1900), še nobenega obiska alpinistov. Tako so Avstrijci našli še nedotaknjen svet na pragu Evrope. Odkrili so nov ledenik, se povzpeli na važnejše vrhove in se dodobra razgledali po - kot je videti - zelo zanimivem gorovju. Po slikah sodeč gre za gorovje, ki po formaciji in kamenini spominja na Visoke Tatre, le da je precej bolj zasneženo, žal pa Avstrijci ne poročajo, ali so se lotili kake stene!

Poljaki v Kamniških Alpah
V Kamniški Bistrici je 10 dni taborilo 9 članov kluba Wysokogorskiego iz Katowic (Poljska). Ker so bili prvi poljski alpinisti v tem predelu, so se - tako kaže - slabo znašli; preplezali so manj, kot pa so sposobni (eden med njimi je celo kandidat za odpravo v Peru - Huascaran 1971). Plezali so v Kalški gori (Gregorinov steber, SV raz), Skuti (J raz), Mali Rinki (Igličeva) ter Brani in Planjavi. Po vzponih v Kamniških Alpah so odšli na Triglav ter v Postojno. Šele na koncu so dobili stik s kamniškimi alpinisti, s katerimi so se dogovorili za izmenjavo.

V domačih stenah
Zvone Kofler in Miha Smolej sta (8. avgusta) ponovila »Centralno smer« v Rjavini. V spodnjem delu sta plezala po novi varianti (levo).
Franci Bauman in Aco Berlec sta (16. avgusta) preplezala novo smer v vzhodni steni Čmaževskega turna Zoba poleg Kalške gore. Imenovala sta jo »smer BB«; je zelo zračna in krušljiva, visoka 250 m, ocena pa je V, mestoma VI-.

Makalu
Makalu (8470 m) so letos v maju dosegli po JV grebenu prek 8010 m visokega predvrha. Greben je silno dolg; vzpon je eden izmed, največjih letošnjih podvigov v Himalaji.
Makalu so prvič poskusili osvojiti Američani (1954) pod vodstvom W. Sirija, toda dosegli so samo višino 7000 m. Istega leta so poskusili tudi Novozelandci pod vodstvom E. Hillaryja, toda dosegli so le 6700 m, in Francozi pod vodstvom J. Francoja (7800 m). Leto zatem so bili na delu zopet Francozi (J. Franco), to pot uspešno. 15. maja sta bila na vrhu. J. Couzy in L. Terray, dan za njima J. Franco in G. Magnone, še dan pozneje pa jih je bilo uspešnih kar pet: Gjalcen Norbu, J. Bouvier, S. Coupe, P. Leroux in A. Vialatte.

Nova smer v Jorasses
Leo Cerruti, Gianni Calcagno in Guido Machetto so prvi preplezali severno ostenje stolpa Jorasses - (3823 m). Stena je vseskozi previsna: 700 m V-VI,
A l in A 2, 24 ur plezanja z bivakom, 70 klinov.

Nove smeri tržaških alpinistov
Da je tudi v Dolomitih še dovolj možnosti za prvenstvene vzpone, vedno znova dokazujejo tržaški alpinisti. Naveza Cozzolino - Corsi je pred kratkim zarisala rovo smer v zahodno steno Spitz Diagner (800 m, V-VI). Naveza Priolo - Ogrisi pa je bila uspešna celo dvakrat. V ostenju Popera (nad Misurino) sta opravila prvenstveni vzpon v Croda del Tacco (400 m, IV), v skupini Mojazza pa sta preplezala SZ stolp Zoldani (500 m, V).

Plezalni vzponi – vzhodne Julijske Alpe
Plezalni vodnik, ki ga tako težko pričakujejo naši alpinisti, je v zaključni fazi tiska. Pregledani so vsi krtačni odtisi, gotovi so klišeji in v kratkem bodo v tiskarni pričeli z lomljenjem stavka. Na tržišču pa žal ne bo do konca avgusta, kot je bilo obljubljeno, pač pa predvidoma šele okrog 10. septembra.

 27.08.1970


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, za G-L priredil: Genadij Štupar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.