Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 27.11.2000

Tomaž Jakofčič: Nove smeri v Skuti

Pred jesenskim deževjem je Klemen Mali z ženo Moniko v Stolpu Skute opremil in preplezal dve novi smeri. Cvetje v jeseni je dolga 250 m, težave po raztežajih so: 5b, 5c, 6a+, 5a, 6b+/A0, 6a+, obvezno pa je potrebno plezati do 6b+. V 200 m dolgi smeri Freestyler so težave: 6a+, 5b, 6b, 6b+/A0, z obvezno 6a+, prosta ponovitev pa naj bi segala do 6c+. Cvetje v jeseni bo skupaj s starejšo sosedo Joška je njen svet, s težavami okoli 7c, predstavljala aktualen izziv za prostoplezajoče alpiniste. Mali je smeri, ki potekajo v odlični skali navrtal od zgoraj in kot pravi sam, opremil bolj po »alpsko«.

T.J.

El Cap spet prosto
Čez 1000 m visoka stena El Capitana v Kaliforniji se iz centra tehničnih smeri, vse bolj razvija v torišče dolgih, težkih prostih smeri. Že spomladi sta znano tehnično smer Lurking fear uspela prosto ponoviti mlada Beth Rodden in Tommy Caldwell, jeseni pa sta se v Yosemite spet vrnila brata Huber. Novo prosto smer Golden Gate sta spodaj speljala po smeri Freerider, dodala pa sta še 18 raztežajev s težavami do 5.13b (8a).

T.J.

Najtežji balvan
Kmalu po vrnitvi iz plezalne turneje po Južni Afriki je enemu najmočnejših plezalcev na svetu, Švicarju Fredu Nocolu, uspelo preplezati nov balvanski problem. »Dreamtime« se nahaja v domačem Creiscanu in je dolg kar 21 gibov (10 m) v 50 stopinj previsni steni. Ker se tla od vstopa naprej dvigujejo, so padci, katerih je bilo pred uspešnim vzponom veliko, dokaj sprejemljivi. Nicole je problem ocenil s fountainbleujsko 8c, kar je prva tovrstna ocena na svetu. Vsaj do prve ponovitve.

T.J.

Obvestila
Komisija za alpinizem pri PZS razpisuje mesto ene naveze za mednarodno srečanje alpinistov v zaledenelih slapovih v Argentiere la Besee, »Fournel 2001«. Srečanje bo potekalo od 10.do 14. januarja 2001. Prijave, ki naj vsebujejo osebne podatke in najboljših deset vzponov v zaledenelih slapovih, sprejemajo do 15.12.2000 na KA pri PZS (ga. Vukič), Dvoržakova 9, Ljubljana.
Na 51. seji dne 17.11. je Komisija za alpinizem sprejela sklep, da se del sredstev za vrhunski alpinizem razdeli tudi za kvalitetno opravljene akcije, ki niso bile v planu. Alpinistični kolektivi in alpinisti naj pošljejo poročila o uspešno izvedenih akcijah ali kvalitetnih vzponih, na KA do 4.12.2000.
Rok za oddajo kategorizacije za obdobje 1.12.1999 - 30.11.2000 je 30.11.2000. Seznam mora biti poslan na obrazcu »Pregled opravljenih alpinističnih vzponov«, za prvenstvene vzpone pa je poleg skice smeri potrebno poslati tudi fotografijo stene z vrisano smerjo.

T.J.

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav o: alpinizmu
odpravah ipd. | prvenstvenih

   

 

 


preneseno iz arhiva

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.