Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 28.01.2002

Tomaž Jakofčič: Odlični vzponi v Kanadi

Klemen Zupanc in Tine Marenče (oba AO Kranj) dober mesec plezala v kanadski zvezni državi Alberta. V 30 plezalskih dneh sta opravila 15 vzponov v zaledenelih slapovih. Vremenske razmere za ta letni čas niso bile najboljše, temperature so bile visoke in nekateri slapovi se v celem mesecu niso podaljšali niti za decimeter. Kljub temu sta preplezala večino težjih slapov, ki so bili na tem območju v preplezljivem stanju. Kot druga slovenska naveza sta preplezala 225 m visoki slap Riptide, z oceno 7. Zelo slabe možnosti za varovanje, slaba kvaliteta ledu ter objektivne nevarnosti na dolgem dostopu zahtevajo ťcelegaŤalpinista. Poleg tega sta replezala tudi Replicant (145 m, V, 6+) ter French Reality (145 m, V, 6+, M5), ki je bila njuna tehnično najzahtevnejša smer. Na območju Stanly Glacier Trail sta preplezala zahteven slap Nemesis (160 m, VI, 6), ki ni bil v najboljšem stanju tako, da sta morala plezati po več kot 5m visoki, viseči sveči. Nekaj slapov zgornje pete stopnje sta preplezala tudi v zelo lepem rezervatu Ghost River ter v slavni Weeping Wall. Navkljub slabim razmeram sta vseeno uspela preplezati smer Polar Circus (V, 5, 700 m), kar je druga slovenska ponovitev te znane smeri. Uspešno odpravo so jima omogočili Kama Tabor sport, trgovina Žida, Dia-studio in Elektro Gorenjska.

T.J.

Nova kombinirana smer
Aljaž Anderle (Petzl) in Primož Hostnik, oba AO Tržič sta konec decembra v Tamarju opremila in preplezala novo smer There is no spoon, ki je v bistvu podaljšanje že znanega Slapu nad potjo. Tam, kjer se grapa tega slapu zapre in čez previse visi nekaj sveč, sta preplezala še en zanimiv in atraktiven raztežaj. Delikaten je le prehod v zaveso, ki zahteva nekaj nežnosti. Smer je opremljena s stojišči, v skalnem delu pa tičita dva svedrovca. Nov raztežaj sta ocenila z M7, WI 6+, X , 30 m, ostalo pa je WI 3-4, 140 m.
V istem času sta Aljaž in Klemen Premrl (Grivel, AO Tržič) ponovila (brez paščkov na cepinih) Bubujevo smer Ronin v dolini Dunje v zahodnih Julijcih. Smer je ocenjena z M9+. Za Aljaža je bila to druga ponovitev te smeri.

T.J.

Športno plezanje
Letošnje Novo leto je veliko slovenskih plezalcev dočakalo v španskih plezališčih. Ducat jih je obiskalo tudi plezalno področje El Chorro v Andaluziji. Zaradi blage klime, velikega izbora športnih smeri ter slikovite narave, spada El Chorro med najbolj priljubljena španska "zimska" plezališča. Matjaž Jeran (AO Ljubljana-Matica, Gradkom, Citywall) je tam poleg šestih smeri z oceno 7b+, v navezi z Rokom Šisernikom na pogled preplezal tudi 150 m visoko smer Maquina cuaquiera (2 x 7b+, 2 x 7a+, 6c+, 6a+).
Tudi Franci Jensterle(AO Kranj,Citywall, Petzl, Lanex) je že takoj v začetku leta opravil nekaj dobrih vzponov. Za začetek je preplezal smer Lucky Luke 8a+, štirinajst dni kasneje pa je sledil uspešen plezalni vikend z uspešnima vzponoma v smereh Karizma (8b+, 3.P) ter najdaljši smeri v Mišji peči Millenium (8b+, 2.P).

T.J.

Obvestila
AO Bovec, z novo načelnico Majo Bratuž, organizira 9. februarja zbor primorskih alpinistov in plezalcev v planinskem domu v Bavšici. Na zboru bodo svoje delovanje predstavili primorski alpinistični kolektivi, ogledali pa si bomo lahko tudi diapozitive z odprave v Tien Šan.
Interesenti za treking in vzpon na najvišji vrh Visokega Atlasa Tobkal v Maroku, med prvomajskimi prazniki, lahko dobijo informacije na tel (01) 286-28-33, Dušan Weber.

T.J.

  28.01.2002


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


preneseno iz arhiva


Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.