Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 28.02.2000

Tomaž Jakofčič: Prvi portret alpinista

V soboto je bilo v Cankarjevem domu predavanje alpinista Tomaža Humarja. Večer se je spremenil v poseben dogodek, saj so obiskovalci lahko videli prvi portret kakšnega slovenskega alpinista od njegovih začetkov do danes. Lepo se navezuje na pred dobrim letom posnet portret slovenskega alpinizma, v katerem so plapolale zmagovite zastave na vrhovih vseh himalajskih osemtisočakov. Alpinistična pot Tomaža Humarja je precej krajša, zato pa toliko intenzivnejša. Dogodek ni rezerviran le za Cankarjev dom, ampak se začenja njegova pot po vseh Sloveniji.

N. M.

Obvestila
11.03.2000 bo na Zelenici 6. smučarsko alpinistični rally LJUBELJ 2000 v organizaciji PD Tržič in Koren Sports. Prijave do 9. marca na tel. (064) 564-500 ali (041) 641-490 (Matija Koren).
V sredo, 01.03.2000, bo ob 19 uri v Prirodoslovnem muzeju Slovenije, v Ljubljani. ob diapozitivih in glasbi, predstavitev nove knjige Darka Berljaka »Ključevi neba« Tibetska trilogija (v hrvaščini).
Za nov alpinistični vodnik Raduha-Peca-Uršlja gora, zbira Stanko Mihev vse podatke na naslov Čečovje 30, 2390 Ravne na Koroškem, tel. (0602) 226-07.
Izšla je 28. številka revije Grif. Na stotih straneh najdemo največ branja iz področja gorniških športov, zanimivi pa so tudi prispevki s področja jamarstva, letenja z baloni in kolesarjenja.

T.J.

Pomembne ponovitve v gorah
Smer Beli trak v Vršacu že od prvega vzpona bratov Podgornik leta 1981 velja za eno najbolj željenih zimskih smeri pri nas. Edini, ki mu je do letos uspelo ponoviti smer (v kombinaciji s Popoldansko) je bil Slavko Svetičič.

Erik Švab (SPD Trst) in Giovanni Bazzo sta letos opravila 2. ponovitev v precej skromnih lednih razmerah in zato je bilo potrebno preplezati tudi nekaj kombiniranih mest. Plezala sta do mesta, kjer se grapa zapre in je možen izstop po Ceklinovih smereh in se od tam spustila ob vrvi nazaj po smeri. Plezanje sta ocenila s IV/5+, 500 m. V soboto sta smer ponovila tudi Tadej Golob in Miha Valič.

Andrej Markovič (Vrh) je zopet dokazal, da je zelo vztrajen plezalec. V petih dneh je opravil 1. solo in 3. zimsko ponovitev Peklenske pomaranče v Rzeniku (VI+, A3, 400 m). Razmere v steni so se menjavale od poprhane skale v spodnjem delu do predelanega snega in kopne skale v zgornjem.

Peter Mikša in Primož Lajevec sta v Nad šitom glavi ponovila Zajedo (V+, 300 m).

T.J.

Iz Chamonixa
Minula dva tedna je v času Mednarodnega zimskega srečanja v gorah okoli Chamonixa plezalo kar nekaj naših alpinistov. Prvi teden je bilo vreme slabo, zapadlo je dosti snega in plezalci so v večini plezali v nižje ležečih slapovih. Obiskali so slapove nad Argentierom, v italijanski dolini Olmondt in Cogne. Drugi teden se je vreme popravilo in lahko so opravili tudi nekaj vzponov v gorah. Nejc Bevk in Uroš Samec ter Tomaž Jakofčič in Tina Di Batista (oba Dumo), so v Aiguile du Requin ponovili smer Nouvelle Horizons (IV/5, 550 m). Marko Prezelj in Blaž Navršnik pa sta poleg smeri Ice is Nice (IV/5, 550 m) v Requinu, ponovila tudi smer Jackson v Les Droites (V/5+, 1000 m).

Razmere v tamkajšnjih gorah so bile pred sneženjem dobre, verjetno pa se bodo ob dvigu temperatur še izboljšale. Plezalci, ki so zaradi ponovnega kratkotrejnega poslabšanja obrnili v nekaterih visokih stenah, so prav tako poročali o sicer dobrih lednih razmerah (Grandes Jorasses, Aig. Verte itd).

T.J.

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav o: alpinizmu
odpravah ipd. | prvenstvenih

   

 

 


preneseno iz arhiva

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.