Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 28.03.1974

Delo, Šport: ... Biokovske stene

V zadnji številki Planinskega lista, ki štirikrat letno izhaja na Reki, je objavljen za naše alpiniste zelo zanimiv članek »Biokove stene«, ki ga je napisal urednik Stanko Gilič. Pričenja z ugodnim odmevom, na katerega je naletel članek Peršla in Rupnika o Biokovu v prvi letošnji številki Planinskega vestnika, razvija dalje misel o »pohodu na - jug«, ki so ga v zadnjih letih opravile mlajše generacije slovenskih alpinistov in pri tem opozarja na nekatere napake, ki so žal nastale zaradi nepopolnih virov, končuje pa z grobim orisom ostenij nad Makarsko, ki so alpinistično zanimive. Čeprav to še zdaleč ni alpinistični vodič, bo za večino prav gotovo koristen napotek in bo pomenil lahko velik premik v poznavanju alpinističnih možnosti v Dalmaciji. Še posebno, ker v vznožju teh gora deluje močan alpinistični kolektiv AO Mosor v Splitu, katerega člani so tudi vedno pripravljeni svetovati m pomagati.

Izbor za »Kavkaz 74«
V četrtek je komisija za odprave v tuja gorstva na razširjeni seji, ki so ji prisostvovali tud: predstavniki KA Slovenije in Hrvatske ter koordinacijske komisije PZJ, opravila izbor udeležencev letošnje odprave v Kavkaz -Elbrus. Sarajevske alpiniste bo sta zastopala Šišič in Gafič, srbske Gostovič iz Beograda in Vračevič iz Niša, hrvatske Čulič in Bedalov (oba Split) ter Zagrebčani Barišič, Mesarič (načelnik KA PZH, ki je predlagan za vodjo), Tabakovič in Vrdoljak. Od Slovencev pa so bili uvrščeni: Stane Klemenc (Domžale), Ivan Kotnik (ŠAO), Marjan Prelog (AO TAM), Jože Rožič (Mojstrana) in Silvo Jošt (Celje).
Izbor je bil prilično težak, saj je bilo kandidatov tako rekoč dvakrat več, kot prostih mest, obenem pa je skušala KOTG še v čim večji meri zagotoviti princip »kadrovske odprave«. Ob tem pa je morala upoštevati še izjemne dosežke (zadnjih dveh sezon) nekaterih slovenskih kandidatov in potrebe po organizaciji II. hrvaške odprave ob 100-letnici. Vsem, ki niso bili izbrani ostane zagotovilo, da bo komisija na vsak način skušala organizirati podobno odpravo tudi prihodnje leto, hkrati pa so se pričele tudi priprave na podobno akcijo (»Hindukuš 75«), o kateri bomo še poročali.

Tudi v Kranju AŠ
V Kranju so pričeli z letošnjo alpinistično šolo uradno že 14. t. m. Pretekli četrtek so imeli tudi že prvo predavanje (o alpinizmu), na programu pa jih imajo še devet in seveda praktične vaje ter skupne ture. Letos je za šolo izredno zanimanje, saj je že na prvo predavanje prišlo 16 kandidatov.

Kaninski grebeni
Od 16 do 18 t. m. so skušali Bernard, Mlekuž (oba SAAS) in Franci Šter (AO Kranj) prečiti Kaninske grebene. Pričeli so v soboto na Hudem vršiču, prvič so bivakirali malo pred Kaninom - nato je moral Bernard zaradi obveznosti sestopiti, druga dva pa sta drugič bivakirala malo pred Laško planjo. Malo pred koncem pa sta zaradi poslabšanja vremena morala sestopiti. Razmere so imeli še dokaj dobre, težave so mestoma dosegle III-IV, le na severnih straneh je bil pršič.

V nedeljo Kramarjev smuk
V nedeljo 31. t m. bo na plazu pod Storžičem tradicionalni »Kramarjev smuk« v organizaciji AO Tržič. Prijave sprejemajo še v soboto do 19. ure v Domu pod Storžičem, ki bo oskrbovan, prenočišča pa so zagotovljena. Tekmovanje velja za smučarsko prvenstvo slovenskih alpinistov.

Alpinistični ABC
V Münchnu je izšel priročnik »Alpinistični ABC - za tebe in tvojo družino«, katerega avtor je Dieter Seibert. Zanimivo je, da je v njem posvečeno zelo veliko prostora problemom plezanja z otroki in sicer vseh starosti.

Bolgarska alpiniada
V Bolgariji (center Maljovica) so imeli pred iztekom zimske sezone republiško zimsko alpiniado. Bila je dobro obiskana in čeprav tereni niso najbolj ustrezni za take akcije, so z doseženim zadovoljni. Kot najboljši prvenstveni vzpon so ocenili plezanje naveze Prodanov - Džambazov, ki sta v treh dneh preplezala novo smer (VI) v Vražjih iglah. Čeprav je visoka le 150 metrov, se odmakne od vznožja kar za 12 metrov.

  28.03.1974


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.