Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 28.04.1972

Delo, Šport: ... Nevarnost plazov

Ker je v zadnjem času zapadlo precej novega snega, bo še nekaj dni potrebna skrajna previdnost pri obiskovanju visokih gora. Če ne bo kakih novih temperaturnih ali celo vremenskih sprememb, bo prve zahtevnejše ture mogoče opravljati šele koncem tedna, pa še tedaj ob upoštevanju vseh varnostnih ukrepov. Tisti, ki gore ne poznajo najbolje, pa naj med letošnjimi prazniki raje ostanejo v nižjih predelih. Tudi tu ne manjka vabljivih ciljev.

Mala Paklenica
Spet so tu prvomajski prazniki in precej odsekov bo za svoje člane priredilo odhod na tradicionalni tabor jugoslovanskih alpinistov v Paklenico. Ob tem velja opozoriti na nove možnosti, na stene v sosednjem kanjonu, to je Mali Paklenici.
Še do nedavnega je bila Mala Paklenica povsem v senci Velike. Vsako leto se zgrne na Aniča luko tudi po 100 in več naših plezalcev in zadnje čase celo tujih, pa ni nihče pogledal v sosednjo dolino. Šele 2. maja 1969 so tam preplezali prvo smer, še isto leto drugo, lani pa še šest. Vse so plezali člani AO Mosor iz Splita. Smeri so ocenjene predvsem s III in IV, visoke pa so od 150 do 300 m (Kondorjeva smer celo 400 m). Temu primerni so tudi časi plezanja (1 do 6 ur). Izhodišče za Malo Paklenico je vas Seline, kakih 2 km naprej (od vhoda v Veliko Paklenico) po Jadranski magistrali. Pri samem vhodu v kanjon pa sta še dva zaselka: Kneževiči in Bučiči. Od njih do pod sten je še nekaj minut. Slaba stran tega področja je le občasno pomanjkanje vode.

Staničeva še zaprta
PD Javornik-Koroška Bela je sporočilo, da Staničev dom pod Triglavom za prvomajske praznike ne bodo odprli. V zadnjem času je namreč naneslo preveč snega in v Krmi stalno hrume plazovi. Kolikor bo prihodnjo nedeljo triglavski smuk, bo dom odprt od 6. do 14. maja, drugače pa šele od 13. do 22. maja (13. in 14. maja bo jubilejna »Triglavska štafeta«).

Še so možnosti v Andih
Lani je bila v Centralnih Cordilierah 8 tednov avstrijska andska ekspedicija, ki je dokazala, da je v Južni Ameriki veliko možnosti - le izbira področja je važna. Povzpeli so se na vse štiri glavne vrhove skupine Ramada (Pico Polaco - 6050 m, La Mesa - 6200 m, Alma Negra - 6120 m, La Ramada - 6410 m) in opravili tudi nekaj prvenstvenih vzponov. Skupno so bili na 20 šesttisočakih, od tega na treh kot prvi. Za konec pa so si izbrali 2600 m visoko južno steno Mercedario (6770 m), ki so jo preplezali v izredno kratkem času. Za superdirettisimo, ki je bila eden največjih problemov tega predela, so potrebovali komaj dan in pol - seveda brez priprav.

Plezalni vzponi
Med tem ko zaloga prvega dela plezalnega vodnika za Slovenijo »PLEZALNI VZPONI - Julijske Alpe« vse bolj pohaja (PZZ ima na zalogi le še nekaj manj kot 300 izvodov), počasi tečejo tudi priprave za drugi del »PLEZALNI VZPONI - Kamniške ali Savinjske Alpe«. Če bo šlo vse po sreči (opise bo potrebno prirediti novim konceptom, ki jih je lani sprejela posebna komisija UIAA), bo urejanje morda končano že do konca leta, prihodnje leto pa bi vodnik izšel. Hkrati pa registrirajo vse nove vzpone, tako da bo ob ponatisu prvega dela prav gotovo maj težav.

Izpiti za gorske vodnike
Naša organizacija gorskih vodnikov bo imela od 2. do 4. junija na Vršiču izpite za gorske vodnike. Ker posamezniki večkrat sprašujejo, kakšni so pogoji, si jih oglejmo. Razen splošnih pogojev (državljan SFRJ, član PD, zdrav organizem in da je sposoben za vojaško službo) so morali do konca preteklega leta dopolniti 21 let, vsaj 5 let se morajo že aktivno ukvarjati z alpinizmom ali mladinskim vodništvom, za seboj pa morajo razen tega imeti vsaj 20 vzponov IV težavnostne stopnje. Seveda morajo biti sposobni, da še sedaj vodijo zaupane jim kliente vsaj v smereh IV stopnje.

Koča na Soriški planini odprta
Med prvomajski prazniki bo odprta tudi koča na Soriški planini. Koča bo redno odprta od 11. junija naprej.

Arktični turizem
Turistična dejavnost ne pozna meja, bi lahko rekli za njen nesluten razvoj v zadnjih letih. Ne zaustavi se več na obronkih najvišjih gora, posamezne turistične »odprave« segajo že globoko v Himalajo, za določeno vsoto so vas posebej izvežbani gorski vodniki pripravljeni voditi na Aconoaguo, pa še in še. Med tem, ko smo se tudi pri nas v zadnjem času pričeli spogledovati s pohlevnejšimi cilji iz te veje turizma, pa so drugi posegli celo že na arktična področja. Če lahko verjamemo statistikam, je bilo doslej na Antarktiki že okoli 25.000 ljudi, ki tja niso pripotovali le zaradi znanosti, na Arktiki pa okoli 3000 in to večinoma zadnjih pet let.

Contaminov ozebnik
Vedno več jih je, ki slede vzorom Silvaina Saudana in drugih smučarjev-ekstremistov. Toda, da smuka navzdol ne more biti brez natančne proučitve terena med vzponom, je vsem jasno. Zato je tudi ta »šport« prihranjen le za alpiniste. Za primerjavo med težavami, naj navedemo primer Contaminovega ozebnika v Aig de Blaitiere. Serge Cachet je za vzpon po njem potreboval 10 ur, za spust pa le 20 minut.

Pregled JAC
Le s težavo, si predstavljamo, kakšno ekspanzijo je dobilo alpinistično odpravarstvo na Japonskem. Rivista Mensile (2/72) je objavila pregled, ki preseneti vsakogar. Dvaindvajsetkrat so samo lani obiskali Nepal, enajstkrat Hindukuš, prav tolikokrat področje Karakoruma, Punjaba in Kašmira, v Kavkazu in Perziji so bili skupno trikrat, v Andih dvakrat, sedemkrat na Aljaski in še štiri odprave so imeli (Afrika, Nova Zelandija, Indonezija). Skupno torej 64. Res niso bile vse velike, nekaj je bilo tudi posamičnih obiskov, toda v povprečju bi lahko rekli, da pride na eno odpravo 5 - 6 članov. Njihova industrija jih izdatno podpira.

  28.04.1972


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: Genadij Štupar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.