Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 28.04.2003

Tomaž Jakofčič: Na Manasluju gre odlično

Slovenska odprava na Manaslu (8156 m) dobro napreduje in vrh je vse bližji. 12 t.m. so zaradi velikih količin snega postavili bazni tabor na višini 4700 m, kar je nekoliko nižje od običajnega mesta za bazo. Vreme jim je v začetku precej nagajalo, vsak dan je v bazi zapadlo 15 cm novega snega. Vseeno so že čez nekaj dni uspeli na višini 5600 m postaviti tabor 1. Po močnejšem poslabšanju vremena so kmalu zopet pričeli z delom in 24. 4. sta Milan Romih in Aco Pepevnik z dvema šerpama postavila tabor 2 na višini 6300 m in se naslednji dan v globokem snegu povzpela še do sedla na višini 6800 metrov. Tudi vsi ostali so zdravi in uspešno delajo na gori.

No Siesta prosto
V letošnji zimi se je ob dobrih vzponih v največjih evropskih stenah med najboljšimi alpinisti kar veliko govorilo o znani smeri No Siesta (VI, 6, 6b, A2, 1200 m) v Grandes Jorasses, ki sta jo prva preplezala leta 1986 Čeha Porvazik in Glejdura. A ostalo je pri govorjenju o slabih razmerah in nekaj poizkusih. Ob koncu zime, sta se smeri lotila še Nemec Robert Jasper in Švicar Markus Stofer. Smer sta v treh dneh preplezala, prosto na pogled ter ji pritaknila oceno VI+, M8, E5. Jasper sodi trenutno med najboljše plezalce dobro opremljenih kombiniranih smeri na svetu. Je avtor znanih kombi smeri kot je npr. Flying Cirkus, Vertikal Limits, Batman itd. Oba plezalca sta s tem vzponom in postavljeno M oceno uresničila "grožnje" plezalcev kombiniranih smeri o njihovih vzponih v gorah. Ob tem je potrebno omeniti, da Jasper še vedno veliko časa prebije ob klasičnem alpinizmu in velikih gorskih stenah, kar ni pogosta praksa pri najboljših "dry toolerjih". In še dejstvo v bran klasičnega ekstremnega alpinizma: Tomo Česen je opravil prvo ponovitev No Sieste "davnega" 14. 9. 1987, v 14 urah.

Obvestila
Plezalna odprava Kenija 2002 se bo z multivizijsko diaprojekcijo in krajšim filmom predstavila 6. 5. ob 20. uri v Linhartovi dvorani Cankarjevega doma.

ŠOU šport Ljubljane organizira 7.5. ob 13.30 na Škisovi tržnici v Ljubljani Študentsko prvenstvo v balvanskem plezanju. Tekmovale bodo ekipe treh med katerimi mora biti en začetnik ter en predstavnik nasprotnega spola. Prijave sprejemajo na vseh info točkah ŠOU športa po e-pošti info@ sousport.si ter na dan tekmovanja na kraju samem.

Komisija za športno plezanje pri PZS bo letos organizirala seminar za opremljevalce športno-plezalnih smeri Tečaj bo potekal 10. 5. 2003 s pričetkom ob 9. uri v plezališču Kamnitnik v Škofji Loki in bo obsegal krajši teoretični in daljši praktični del Tečaj je brezplačen in je pogoj za pridobitev materiala na razpisu za dodelitev opreme. Prijave zbira do 3.5., Betka Galičič na naslov Frankovo 45, 4220 Škofja Loka ali na elektronski naslov: betka.galicic@email.si.

Preneseno iz arhiva

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.