Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 28.05.1970

Delo, Šport: ... Tretja prvenstvena

Po prvenstveni smeri v Anič kuku in grapi med Rigljico in Frdamanimi policami so naši alpinisti preplezali (14. maja) še novo smer v zahodni steni Slemena nad Tamarjem. Plezala sta Zvone Andrejčič in Bine Mlač. Smer je visoka 450 m, ocena IV, čas plezanja 5 ur, izredno krušljiva. Smer sta dva dni po prvenstvenem vzponu ponovila Janez Gradišar in Silva Primožič.

Sto udeležencev na triglavskem smuku
Triglavski turni smuk, ki so ga morali zaradi slabih vremenskih razmer kar dvakrat preložiti, je bil v nedeljo. Kljub novozapadlemu snegu in nezanesljivemu vremenu, je letošnja udeležba presegla vsa pričakovanja. Na smuku je sodelovalo kar sto udeležencev, zastopani pa so bili gorniki iz skoraj vseh večjih krajev Slovenije - od Maribora do Kopra. Večina udeležencev je prispela v Staničevo kočo že v soboto. Ker je bilo časa dovolj, so obiskali Kredarico, smučali pod Begunjskim vrhom in z vrha Vrbanove špice, dva Mojstrančana pa celo z vrha Rjavine. Smuk v nedeljo je nekoliko oviral novozapadli sneg (25 cm) v gornjem delu, v spodnjem delu pa je bila smuka odlična.

Pnevmatični sveder
Cesare Maestri je pred nekaj dnevi odpotoval v Patagonijo, od koder se je pred kratkim vrnil njegov rojak, Carlo Mauri. Tudi njuna cilja sta si zelo blizu, Maestri namreč namerava preplezati 1200 m visoko steno Cero Egger (sosed C. Torre, le nekoliko nižji). Do vznožja jim bo material prinesel helikopter. Tu bodo postavili malo montažno kočo (8 m2) in se lotili »dela«. Steno namreč nameravajo naskočiti s posebnim pnevmatičnim svedrom.
O novi »pridobitvi« alpinizma, ki zvrta luknjo v še tako trdo skalo v 3 sekundah, so se že razplamtele polemike.

Plazovi
Kljub temu, da se že bliža poletje, novice o plazovih in njih pustošenju še vedno prihajajo od vsepovsod, v območju doline Gardena (prizorišče letošnjega smučarskega svetovnega prvenstva) so samo v aprilu zabeležili 15 smrtnih žrtev zaradi plazov. V poljskih Tatrah je plaz zasul smučišče s številnimi smučarji, število žrtev še niso mogli natančno ugotoviti, ker je sneg debel okoli 9 metrov. Tudi v slovaških Tatrah so imeli skoraj vsak teden po nekaj žrtev plazov.

Četrtič na Illampaju
Tretji vzpon na Illampu (6360 m) v Boliviji - Cordillera Real - je opravila naša odprava (1964). Četrtega pa preteklo leto alpinisti iz Berlina. Njihov vzpon je šel po južnemu grebenu, po katerem so pred njimi poskušale že številne naveze. V navezi, ki je dosegla vrh, je bil tudi znani Dietrich Hasse. Tudi sosednji Pico del Norte (6080 m) je doživel prvenstveni vzpon, in sicer od jugovzhoda (četrti vzpon na vrh, tretjega je prav tako opravila naša odprava). Opravili so tudi prvi vzpon na 5700 m visoki Gorro de Hielo (masiv Pico del Norte), v sosednji skupini Cord Apolobamba pa so se povzpeli na osem vrhov, večinoma še deviških. Najtežji je bil vzpon prek J stene OAE III (5630 m).

Novice iz Himalaje
V prvi polovici maja je trojica japonskih alpinistov (Macura, Uemura in Kajasi), ter šerpa Čotura šestič osvojila vrh (za Angleži, Švicarji, Kitajci Američani in Indijci), in sicer po normalni poti. Kako je z vzponom prek 2600 m visoke južne stene, kar je bil njihov poglavitni cilj, še ni znano. Odprava je štela 17 alpinistov, 2 zdravnika. 5 znanstvenikov, 10 novinarjev, 32 Šerp in okoli 500 nosačev, ki so prenesli 30 ton prtljage.
Nekoliko manj jasne so novice o njihovi smučarski odpravi na Južno sedlo Everesta. Po nepotrjenih vesteh naj bi se Miura na smučeh spustil po strmini s točke 7780 m (malo pod sedlom) v Zahodno globel. Progo dolgo okoli 3 km je presmučal v času 2:20 minute. Opremljen je bil seveda s kisikom, imel pa je tudi posebna rešilna padala. Eno od teh ga je tudi rešilo pri padcu, ko ga je zasukal močan puh vetra.
Japonski alpinisti so osvojili tudi nam dobro znano Anapurno II (7525 m). Peti vzpon na ta vrh je opravila skupina osmih študentov.
Tudi vrh Tukuče (6915 m) je pripadel Japoncem. Pri sestopu pa je uspešno navezo odnesel plaz okoli 300 m globoko, ki je pokopal enega od njih.
Po nepotrjenih vesteh so Angleži osvojili Anapurno I (8091 m) in sicer prek južne stene. Tudi njih je pri sestopu odnesel plaz, pri čemer je bil eden težje ranjen.
Avstrijci naj bi prav tako po nepotrjenih vesteh zavzeli Lhotse Shar (8383 m), ki je bil dolgo časa tudi eden od ciljev naših alpinistov.
Nemški odpravi pod vodstvom K. Herlingkoferja, ki tudi letos poskuša osvojiti Nanga Parbat (8125 m) po pobočju Rupal, sta se pridružila tudi Južna Tirolca, brata Gunter in Reinhold Messner. Da bi zbrala potrebna sredstva sta vsem, ki so jima prispevali denar, obljubila pozdravno razglednico iz baznega taborišča s podpisi vseh udeležencev in prstnim odtisom poštnega kurirja.

V nedeljo,VTK memorial
V nedeljo bo na plazu pod Jalovcem tradicionalni VTK memorial, ki ga v spomin na ponesrečene alpiniste prireja Akademsko planinsko društvo in zadnja leta velja tudi kot smučarsko prvenstvo alpinistov Jugoslavije. Prireditelj opozarja vse obiskovalce Tamarja, da je dom v celoti rezerviran za tekmovalce. Tekmovanja se lahko udeleže registrirani alpinisti in pripravniki iz vse Jugoslavije, dan pred tekmo pa ne smejo voziti po progi.
AO Jesenice bo organiziral pohod po grebenih Mojstrovk, Travnika in Šit do cilja. Skupen odhod bo v nedeljo zjutraj ob 4. uri. Vabljeni.

 28.05.1970


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, za G-L priredil: Genadij Štupar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.