Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 28.06.1968

Delo, Šport: ... Mednarodni alpinistični tabor

V sredo so iz Ljubljane odpotovali udeleženci I. mednarodnega alpinističnega tabora. Vse njihove izjave govore, da so bili s prireditvijo več kot zadovoljni in da bodo kmalu zopet prišli, prav tako pa bodo storili vse kar je v njihovi moči, da bodo naši alpinisti povabljeni na podobne prireditve k njim. Čeprav je bilo večinoma slabo vreme ne morejo prehvaliti lepote naših gora in pestrosti plezalnih smeri.
Večina opravljenih vzponov je že znana, izpadla je le ponovitev smeri Sandi Wisiak v Triglavu, ki sta jo opravila Golob in Jošt. Zadnjega dne (25. VI.) pa so plezali: Italijana in Španca z družino Blažina (Danica, Sandi, Neva) - Nemško smer, dve navezi sta bili v Čopovem stebru (češko - poljska in avstrijsko - švicarska), švicarsko - nemška naveza je opravila drugo ponovitev Bohinjske smeri, Skalaško smer z Ladjo pa so plezali belgijska naveza, poljsko - češka in Golob - Jošt.
V torek zvečer je bil na travniku pred Aljaževim domom kres, okoli katerega so posedli vsi udeleženci. Žal je bila družba preveč raznolika, da bi lahko ubrano zapeli, kljub temu pa so se poskusi vrstili pozno v noč.

Izlet AO Jesenice
Preteklo nedeljo so imeli pripravniki AO Jesenice skupaj z nekaterimi starejšimi člani izlet v Vrata. V lepem vremenu so opravili vzpon po Nemški smeri, dva (Primož Polajnar - Miro Zakrajšek) pa sta opravila tudi I. ponovitev Bohinjske smeri in jo ocenila s V-.
Tega dne so bili plezalci tudi v drugih smereh. V Slovenski smeri so bile 4 naveze, v Bavarski 3 in v Skalaški smeri 2.

Kdo je krivec?
Naveze, ki so v nedeljo plezale Bavarsko smer v Triglavu so ugotovile da je prejšnja naveza izbila v smeri precej klinov. S tem je povzročila neprecenljivo škodo, ker je sedaj marsikatera razpoka neuporabna za ponovno zabijanje, obenem pa si je s tem prilastila tujo lastnino in hudo kršila gorniško etiko. Če ne bi tega plezalci javili v domu, pa bi lahko prišlo tudi do nesreče, saj večina alpinistov v to smer ne nosi večjega števila klinov, ker ve da jih bo našla že zabite.
O prekršku bo prav gotovo morala razpravljati komisija za alpinizem, še prej pa bi bilo potrebno da se pogovore na alpinističnem odseku, v katerem sta povzročitelja včlanjena.

Sprememba v Peharju
Aschenbrannerjeva smer v Travniku je med alpinisti znana tudi pod imenom »Pehar«, spada pa še vedno med preizkusne kamne vseh tistih, ki si žele v tuje, še težje stene. Letos je doživela prve ponovitve (znane) šele na I. mednarodnem alpinističnem taboru. Prav ti plezalci pa so prinesli v dolino tudi neverjetno novico. Skala (luska) pod streho je izginila!
Ker je postal prehod prek strehe v originalni smeri s tem nemogoč (dokončno bo to potrebno še preveriti), je prvi (Milan Nahlovsky - ČSSR) po izpostavljeni prečnici splezal v Varianto (Debeljak - Perko) in po njej navzgor.
Ali bomo kdaj izvedeli, kako je prišlo do spremembe? Prav bi bilo, da bi se javili vsi, ki kar koli vedo o zrušenju, da si ne bi zaman zadajali tega vprašanja.

Letos prvi v Dolomitih
Alpinisti PD Dovje Mojstrana spadajo v zadnjem času med naše najuspešnejše plezalce. Letos imajo še posebno velike načrte. Za začetek so opravili nekaj težkih ponovitev v domačih gorah, v soboto pa so se odpeljali že v skupino Treh Cin. Podatkov o vzponih še nismo dobili, zvedelo se je le, da je bilo v nedeljo zelo slabo vreme (megla, rahel dež) in da so vstopili v Dibonovo smer v Veliki Cini. Na odpravi sodelujejo Klavdij Mlekuž, Janez Brojan ml., Zvone Kofler, Janko Ažman in Janez Dolžan.

Vzponi od vsepovsod
Poročanje o važnejših vzponih še ni zaživelo tako kot bi moralo, zato so pregledi navadno pomanjkljivi. Vodstva alpinističnih odsekov pa nič ali zelo malo store, da bi se to popravilo.
V nedeljo sta Bešter in Markič (Kranj) opravila prvo ponovitev Spominske smeri v Dolgem hrbtu (900 m, III-IV, 10 ur).
Koritnik in Humar (Kamnik) sta v soboto ponovila Kamniško smer v Rzeniku (V, 7 ur), ki je že od leta 1962 samevala in je imela doslej zaradi krušljivosti stene komaj štiri ponovitve.
Janez Strehovec in Marjan Hutter (Lj. Matica) sta v nedeljo ponovila Direktno smer v Štruci (4 ure) in s tem opravila šesto ponovitev. Miklič s soplezalcem (Jesenice) je kot prvi ponovil Juvanovo smer po grapi med Škrlatico in Rakovo špico.
Boris Krivic in Jernej Horvat pa sta ponovila smer Jesihove v Rogljici, ki ima brez pravega razloga zelo malo ponovitev.

Odkritje spominske plošče
Alpinisti iz Kranja bodo v nedeljo Za Akom odkrili spominsko ploščo lansko leto ponesrečenima Tomažu Križnarju in Urošu Škerlu. Mlada alpinista sta se, kot je znano, ponesrečila med vzponom v Široki peči lani med letnim alpinističnim taborom.

  28.06.1968


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.