Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 28.07.1977

Delo, Šport: ... V ponedeljek več o uspehih v Alpah

Iz Chamonixa so se vrnili prvi alpinisti, ki so povedali veliko nadvse razveseljivih novic, o katerih pa bomo podrobneje poročali v ponedeljek. Navezi Knez-Zupan in Matijevec-Vidmar sta preplezali novo, Slovensko smer v Grandes Jorasses. Knez in Zupan sta potem ponovila še Welzenbachovo smer v Grandes Charmozu. Belak in Štremfelj sta ponovila ozebnik Lagard in Švicarsko smer v Les Courtes itd.

Ponovitve
Kamničana Janez Benkovič in Dušan Podbevšek sta 10. t. m. opravila tretjo ponovitev smeri Bauman-Berlec v Zobu (Kalška gora). 23. t. m. pa sta Dušan Humar in Dušan Orehek, člana istega odseka ponovila Peternelovo smer v triglavski steni in izplezala prek Zimmer-Jahnovega izstopa.
V nedeljo, 10. t. m., sta Janez Grohar in Zvone Korenčan preplezala Zahodno zajedo v Triglavu, Slavko Frantar in Dušan Markič pa v štirih urah Schinkovo smer v Frdamanih policah (vsi člani AO Tržič).
Vinko Mlinar in Tone Petkovšek, oba člana AS Logatec, sta 23. t. m. ponovila Čopov steber v kombinaciji s Skalaško smerjo (triglavska stena).
Tudi Postojnčani so opravili dva lepa vzpona. 24. t. m. sta Rado Fabjan in Bogdan Biščak ponovila Peternelovo smer z Ladjo v Steni, Igor Mezgec in Bojan Kranjc pa Zajedo v Šitah.

Celjani na Glocknerju
Celjski AO je konec preteklega tedna organiziral ledeniško šolo pod Grossglocknerjem, ki se jo je udeležilo 8 pripravnikov pod vodstvom dveh članov. Razen vaj na ledeniku so se v nedeljo povzpeli tudi na vrh.
In še nevesela novica. Neznanci (vsaj zaenkrat) so spet vdrli v bivak pod Ojstrico. Vlomili so vrata, s cepini poškodovali streho ... Ne vedo, čemu je namenjen bivak!?

Novica iz Karakoruma
Iz Pakistana se je vrnil inž. Marko Čibej, ki je kot zastopnik mariborske Hidromontaže v tej državi veliko po-magal našim alpinistom in jih del poti tudi spremljaj. Povedal je, da jih je zapustil dva dni prej, predno so prišli v bazo, na ledeniku Concordia, kjer se ločujeta poti pod Hidden Peak in K 2. Vedel pa je, da so že do 26. julija, ko se je odločil za vrnitev, postavil tabor I in da poskušajo na vrh priti med Messnerjevo smerjo in smerjo, ki so jo leta 1936 načeli Francozi (JZ steber). Je pa stena težka in so zanjo številčno dokaj šibki. Inž. Čibej je obiskal tudi Japonce, ki se vzpenjajo na K2, drugi najvišji vrh sveta. Povedal je, da so imeli tudi oni velike težave in da so jim dodatne težave v Pakistanu pobrale kar 20.000 dolarjev. Povedal je tudi, da se kaj lahko zgodi, da se bo vrnitev naših alpinistov nekoliko zavlekla, saj so letalske zveze s Skardujem povsem odvisne od vremena (letalo leti po dolini).

Brzojavka iz Kabula
Zoran Bešlin, udeleženec 14-članske alpinistične odprave »Hindukuš 77«, ki jo je organiziralo PD Ljubljana-matica, vodi pa jo Peter Janežič, nam je 21. t. m. iz Kabula poslal kratko sporočilo: »Vse v redu. Imamo vizum in dovoljenje za Nošak. Jutri gremo naprej v Quazi Deh. Vsem lep pozdrav.« Prišle pa so tudi prve razglednice.
Čeprav je bilo na začetku nekaj težav, predvsem z dovoljenjem, je sedaj torej vse v redu. Do Kabula so potrebovali 13 dni in računamo lahko, da so že skozi Faizabad in Quasi Deh, kjer so morali pustiti vozila ter da so sedaj že v gorah, kjer so se prav gotovo tudi že lotili aklimatizacijskih tur. Njihov osrednji cilj pa je Nošak (7492 m) oziroma njegova jugozahodna stena. V domovino se bodo predvidoma vrnili v začetku septembra.
Naslov odprave je: Hindukush Expedition (Embassy of the SFR Jugoslavia) KABUL P. B. 53 - Afganistan.

Tabor v Zapotoku
Soška akademska alpinistična sekcija v Bovcu je skupaj z AS Nova Gorica prek praznikov organizirala plezalni tabor v Zapotoku. V treh dneh so opravili v stenah Srebrnjaka, Zapoškega vrha in Ribežnov 34 vzponov po skoraj vseh smereh. Razen v petek so imeli lepo vreme in tabor je po mnenju vseh odlično uspel.

  28.07.1977


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.