Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 28.10.1996

Delo, Šport: ... Športni plezalci uspešni v Mišji peči in Vipavski Beli

Največ poročil o dobrih športno plezalnih vzponih tudi letos prihaja iz najboljšega slovenskega plezališča - Mišje peči. Poleg težkih smeri v »Miški«, kot Mišjo peč med seboj imenujejo plezalci, je bilo poleti ponovljenih tudi nekaj smeri desete stopnje v Vipavski Beli. Prvi jih je že pred časom preplezal Tadej Slabe, potem pa so kar nekaj let samevale.

NAPOR - Matej Grilc pleza previsno smer v Mišji peči (foto: Matej Mejovšek)

Poglejmo naprej v Mišjo peč. Desno od Highlanderja je Dragan Todorovič opremil novo 18 metrov visoko smer Sansara. Smer je prvi preplezal Tržačan Mauro Bole, sledila pa sta mu Aljoša Grom (na pogled) in Matjaž Tršek. Smer ima sedaj oceno 8a/a+, verjetno pa se bo dokončno ustalila šele po več ponovitvah. Če bo ocena težavnosti obveljala, ima Grom v žepu enega izmed najboljših slovenskih vzponov na pogled!
Matjaž Tršek je v Mišji peči preplezal dve čisti desetki, in sicer Mrtvaški ples (8b oz. X) in Marioneto (8b/b+ oz.X/X+). Mateju Grilcu je po 8 dneh študiranja uspelo v smeri Lahko noč, Irena (8b). Po tem vzponu se je izplezal v smeri Sonce v očeh (8a+), ki ga je že šestinpetdesetič (56.) zmogel z rdečo piko! V istem plezališču je bil uspešen tudi predstavnik mlajše generacije Matjaž Jeran. Na svoj seznam je vpisal Sonce v očeh (8a+), Corto (7c+/8a), Giljotino (7c+) in JSFK (7c+), poleg tega pa je preplezal še Mojco Pokraculjo (8a) v Retovju in Ekosistem (8a) v Bohinjski Beli.
V Vipavski Beli sta bili ponovljeni dve Slabetovi smeri. Poročali smo že, da sta Kresal in Perko preplezala Hči naslade (8b), po povratku iz Amerike pa je to plezališče obiskal tudi Matej Mejovšek. V drugem poskusu mu je uspelo v pogosto plezani Maši sprave (8a), potem pa je opravil verjetno prvo ponovitev Gliste (8a+). Po njegovem mnenju bi lahko težavnost te smeri ocenili tudi z 8b.

(M. P.)

Novice iz Nepala
API - NAMPA - BOBAYE vodja Roman Robas poroča, da so 16. oktobra postavili bazo 3650 m visoko in 17. oktobra začeli vzponi. Vsi člani so zdravi, vrem je lepo. Zaradi zamude pri dostopu (peš namesto s helikopterji) bodo bazo zapustili 11. novembra in s 23. novembra vrnili domov.

NILGIRI: Tadej Golob in Dušan Polenik sta se zaradi plazov komaj rešila iz stene, odneslo pa jima je večino opreme. Obrnila sta na 5600 m in se vrnila v Katmandu

AMA DABLAM: meddruštvena odprava (vodja Andrej Kecman) je že odšla proti gori. V bližini je tudi večja trekinška odprava na zahtevnen šesttisočak Meri ImjaTse in Kusum Kanguru

MANASLU: na grob Nejca Zaplotnika je v soboto odpotovala njegova družina, nekaj novinarjev Dela in Slovenskih novic, vodnik je Viki Grošelj, organizator pa Tomaž Jamnik.

(T.Š.)

S kolesom na Everest
Šved Goran Kropp, ki je leta 1993 sodeloval na slovenski odpravi na K2, je letos lotil napornega podviga. 15. oktobra 1995 se je s kolesom odpravil iz Stockholma proti Katmanduju, kamor je prispel 22. februarja letos. Potem dva tedna sam nosil vso svojo opremo (65 kg!) do baznega tabora pod Everestom. Na vrh mu je uspelo priplezati v tretjem poskusu 22. maja in to brez kisika! Potem se je vrnil v bazo in odšel nazaj na Švedsko na isti način, kot je prišel.

(M. P.)

ALPINISTIČNE NOVICE

Šola Posavskega AK
Alpinistična šola Posavskega AK se je začela v četrtek 24.10. ob 19. uri v klubskih prostorih v Krškem. Vsi, ki bi se jim še radi pridružili, naj se oglasijo ta četrtek ob isti uri!

(M. P.)

Varstveni režim v osapskih stenah
Komisija za športno plezanje, Komisija za alpinizem in Komisija za varstvo narave pri Planinski zvezi Slovenije so pripravile predlog naravovarstvenega režima v plezališčih na območju Kraškega roba. Z njim naj bi v sklenili kompromis med varovanjem narave in športno - rekreativnimi dejavnostmi na tem področju. Predlog predvideva, da naj bi bile stene vzhodno od ceste čez Črni Kal za plezanje popolnoma zaprte. V zahodnem delu naj bi bilo plezanje v Veliki Osapski steni in Babni možno od septembra do februarja, v drugih plezališčih (Mišja peč, Črni Kal, Stena nad vasjo) pa naj ne bi bilo nobenih omejitev.

(M. P.)

Proste ponovitve po naših stenah
Klemen Mali (AO Kamnik) je minulo sezono, ki so jo odlikovale predvsem pogoste padavine, preplezal nekaj smeri po naših stenah. Z Moniko Kambič je prosto ponovil Marijo Pomočnico (VIII-) v Koglu in Sol, niebla, luna (VII-, 1. ponovitev in 1. prosta ponovitev) v Skuti. Z mlado športno plezalko Majo Šuštar je preplezal Ali Babo (VII+/VIII-) in Smer za prijatelje (VIII-) v Rušici. Najtežjo prosto ponovitev je Mali opravil v Ospu, kjer je s Klemenom Hančičem ponovil Tržaško (7b).
Preplezal je tudi dve daljši smeri. S Tomažem Humarjem, ki je sedaj (na himalajski odpravi v skupino Api - Nampa, sta preplezala Serenado (VII-) v Triglavu. Z Damjanom Kočarjem pa sta potegnila prvenstveno smer Plemika (V+) v zahodni steni Brane. Smer vstopi skupaj s Snoopyjem, izstopi pa z Vojkino.

(M. P.)

Umetna stena v Pirničah
Umetna stena v telovadnici OS Pirniče bo letos odprta ob torkih (19.30 - 22.30), sredah (17.30 - 20.30) in petkih (17.30 -20.30). Vabljeni!

(M. P.)

Naši na osemtisočakih
Podjetje Amebis je v sodelovanju z znanim alpinističnim kronistom in dolgoletnim dopisnikom Dela za področje alpinizma Francijem Savencem pripravilo podatkovno zbirko »Naši na osemtisočakih«, ki je sestavni del računalniškega programa ASP (Amebisovo skladišče podatkov). V njej so zajeti podatki o vseh slovenskih vzponih na osemtisočake. Zbirka je brezplačna (Freeware) in izkorišča vse prednosti, ki jih nudi računalnik. Podatke lahko iščemo po različnih geslih: imenih oseb, gora, pokrajin itd.

(M. P.)

Pohorje 1:50.000
V tiskarni Delo so končali s tiskom novega planinskega zemljevida Pohorje 1:50.000. Nekdanjo izdajo, ki je pokrivala to področje na dveh listih, je zamenjala sodobna karta na enem listu v sedaj že standardni (za to merilo) maniri planinskih kart. Novo karto je izdelal Geodetski zavod Slovenije (vsebinska in oblikovna zasnova Miroslav Črnivec s sodelavci Kartografskega oddelka), založila pa Planinska zveza Slovenije.

(F.S.)

Zdravnica o nesreči Počkarja in Petriča
KATMANDU - V soboto se je vrnila izpod Kumbakarne dr. Anda Perdan. Tragično novico o izginotju Žige Petriča in Bojana Počkarja je dopolnila s tem, da sta 4. oktobra odšla na aklimatizacijo na pobočja Kabrujev, da se je popoldne pooblačilo, nato pa čez noč in naslednja dva dni snežilo. Od 7. oktobra naprej do 17., ko je odprava zapustila bazo, niso na sicer dobro preglednem pobočju odkrili nobene sledi za njima, niti ničesar, kar bi spominjalo na kak kos opreme. Bili so le sledovi manjših plazov, ki pa so za ljudi hitro preveliki. Prej in potem je bilo vreme lepo, do nesreče je vse teklo idealno. Da ju je pogubilo nesrečno naključje in ne njuna napaka, je le majhna tolažba ob tej veliki izgubi. Dr. Perdanova se bo vrnila čez dober teden, ko bo poskrbela za formalnosti in vrnitev opreme.

  28.10.1996


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredila: I.K.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.