Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 28.10.2002

Tomaž Jakofčič: Janak 2002 na Južni Patibari

Slovenska odprava v Himalajo je prek svetovnega spleta poslala novico o dobrih vzponih nekaterih članov. Po začetnih zdravstvenih težavah in nato uspešni aklimatizaciji, so bile preplezane dve smeri v do tedaj še neosvojenem vrhu Južne Patibare (6702 m). Prvo smer so preplezali Miha Valič, Vasja Košuta, Matija Klanjšček in Tomaž Tišler. 1200 metrov visoko smer so ocenili s VI, 4, naklon snega pa je dosegel 70 stopinj. Drugo smer, Južni steber, sta preplezala Sebastjan Domenih in Aleš Koželj. Smer sta ocenila prav tako s VI, 4, v steni z največjim naklonom 65 stopinj pa sta naletela tudi na nekaj skalnih mest IV. stopnje. Grega Kresal je preplezal kombinirano smer z oceno M9/M8+, višino smeri pa so v sporočilu pozabili napisati. Obširneje bomo poročali ob povratku odprave v domovino.

Finale SP v Kranju
Kot vsako leto bo tudi letos v dvorani Zlato polje v Kranju potekal finalni obračun svetovnega pokala v športnem plezanju. Najboljši športni plezalci na svetu se bodo za končne uvrstitve v svetovnem pokalu pomerili na odprtem tekmovanju v petek 15.11., v soboto bodo čez cel dan na sporedu četrt in polfinalna tekmovanja, v nedeljo 17.11. popoldne pa bo na sporedu finalni obračun. Tekmovanje bo vsekakor zelo zanimivo, posebno v ženski konkurenci, kjer se bodo za najvišja mesta borile tudi naše plezalke.

Šola v Manangu
Letos je Komisija za odprave v tuja gorstva pri Planinski zvezi Slovenije ponovno organizirala tečaj za nepalske gorske vodnike v Manangu. Šolo je pred dvemi desetletji ustanovil pokojni Aleš Kunaver in od takrat naši alpinistični inštruktorji in gorski vodniki redno izobražujejo tamkajšnje ljudi za poklic gorskega vodnika. Letos sta v začetku oktobra odšla na pot vodja tečaja Bojan Pollak in inštruktor Matjaž Šerkezi, devetnajstim tečajnikom pa bodo znanje predajali tudi nekateri nepalski inštruktorji. Pred nekaj dnevi je ekipa že krenila iz Besi Sharja od koder jih do Mananga loči pet do šest dni hoje. Povratek v Slovenijo načrtujejo za 13. 11.

Težka smer na Sardiniji
Španec Daniel Andrada in Francoz Daniel Dulac sta nedavno obiskala Sardinijo. Najprej sta zelo hitro preplezala znano dolgo športno smer Hotel Supramonte (do 8b) v kanjonu Gorupu. Ker sta se zelo dobro počutila sta se lotila še sosednjega projekta Beata Kamerlanderja in tudi tam uspela. Smer Viaje de locos ima raztežaje ocenjene s: 7c, 8a, 8b, 8a+ in 8b+. Dulac je vse razen zadnjega preplezal na pogled.

Obvestila
AO Litija bo pričel z alpinistično šolo 21.11. ob 19. uri v svojih prostorih na Ulici Mire Pregljeve 1 v Litiji.

Odbor za gorsko popotništvo pri PZS organizira med 11. in 24. 11. obisk Kube z vzponom na najvišji vrh Pico Turcuino. Prostih je še nekaj mest. Info (031) 429-970, Janez Pretnar.
Prijave za vzpon na Aconcaguo med 12. in 31.1.03 zbirajo še do 15.11. Info (01) 361-11-47.

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav o: alpinizmu
odpravah ipd. | prvenstvenih

   

 

 


preneseno iz arhiva

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.