Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 29.03.1999

Delo, Šport: ... Prezelj in Mali na Škotskem

Marko Prezelj in Klemen Mali sta se odzvala vabilu britanske gorniške zveze (BMC) in obiskala mednarodno srečanje plezalcev. Najprej sta se v Sheffieldu udeležila simpozija o sedanjih in prihodnjih usmeritvah alpinizma. Program simpozija je bil natrpan z izbranimi referati znanih svetovnih alpinistov (Scott, Fowler, Hinkes, Haston, Huber, Parkin, Messner). Kmalu zatem so se udeleženci srečanja preselili na Škotsko v Glenmor Lodge, kjer je potekal plezalski del srečanja. V značilnih škotskih zimskih razmerah (na skale napihan sneg in led) sta Prezelj in Mali dodobra izkoristila pet plezalnih dni. Prezelj je plezal vsak dan in opravil nekaj odličnih vzponov.Z Julianom Cartghwright je po "ogrevanju" v smereh Red Guard (VI, 7, 250 m, 4 h) v Carn Etchachanu in Sticial face Direct (VI, 6, 240 m, 1.30 h) v Shelter Stone, že drugi opravil 2.prosto ponovitev znamenite Citadel (VII, 8, 270 m, 6.30 h) v Shelter Stone Crag. Prvo (zimsko) prosto ponovitev je leta '97 opravil Janez Jeglič. Skupaj s Cartwrightom sta ponovila še smeri Shield Direct (VII, 7, 285 m, 6 h) v Carn Dearg ter Test Department (VII, 7, 185 m) in The Salmon Leap (VI, 6,180 m) v Liathachu. S Samom Chinneyem pa je ponovil povezavo kombiniranih smeri Deep Throat (V, 6, 70 m) in Fallout corner (VI, 7, 80 m) v Coire an Lochain.
Klemen Mali je s Chinneyem preplezal Sticial face Direct (VI, 6, 240 m, 4 h) v Shelter Stone Crag,. Route II (VI, 6, 165 m, 5 h) v Carn Dearg ter Citadel, v kateri je moral v najtežjem raztežaju enkrat počivati.
Vzponi Prezlja in Malija so nedvomno ohranili dober vtis katerega sta pustila pri tamkajšnih plezalcih na prvem srečanju leta1997 Andrej Štremfelj in Janez Jeglič - Johan.

Wadi Rum
Darko Podgornik in Ivan Rejc sta se pred kratkim vrnila iz Jordanije kjer sta verjetno kot prva Slovenca plezala v področju Wadi Rum. Preplezala sta deset smeri, med njimi dve daljši; Muezzin (ED, 400 m) in Abraham (ED, 450 m ), ostale so v okviru težavnosti TD in ED- in visoke 200 - 300 m. Plezanje v teh stenah (peščenjak) je resno in napeto, saj so smeri večinoma neopremljene, varovanje pa večkrat problematično. Klinov v tamkajšnih stenah skoraj ne uporabljajo, bolj je "popularno" varovanje z zatiči in metulji. Skupaj z orientacijo in zahtevnimi sestopi ponujajo tamkajšne gore prave alpinistične vzpone v zelo slikovitem okolju.

Vzponi v Alpah
Tina Di Batista in Tomaž Jakofčič (DUMO) sta v zadnjih zimskih dneh v Mt. Blanc du Tacul ponovila Gabarroujev ozebnik, v Aig. Verte pa Direktno smer/Bourges-Mizrahi (IV/4+, 1000 m).

Rusi v Grand Capucinu
Ruski alpinisti se tudi letos niso "izneverili" v gorah nad Chamonixom. V Grand Capucinu so preplezali dve novi smeri v skrajno desnem delu stene. Rusko zimo sta v treh dneh preplezala Devi in Klenov, ki sta 400 m dolgo smer ocenila z 6c, A3. Druga smer, Zimsko potovanje, pa je zahtevala od Ruchkina in Zaitova pet dni plezanja s težavami do 6c, A4.
Jasno je, da se v tako popularni in obdelani steni kot je Grand Cap, (že nekaj let) ne da več preplezati logične nove smeri. Tako sta tudi ruski smeri bolj ali manj izsiljeni (uporaba starih stojišč itd.). Res pa je tudi, da smeri nista lahki in da sta bili preplezani v hudem mrazu in vetru, kar je samo še dokaz več, da so ruski alpinisti verjetno trenutno najbolj "delavni" alpinisti na svetu. Morda jim manjka le še kanček stila ...

Obvestilo
Konec tedna imajo člani AO Matica v Ospu tekmovanje v športnem plezanju. V soboto zvečer pa bo predavanja z diapozitivi v kampu Vovk, kjer bo v nedeljo zvečer tudi zaključno družabno srečanje.

Popravek: V petek 26.03. je v članku o vzponu Silva Kara in Rolanda Garibotija prišlo do napake. Italjanski plezalci so porabili za prvenstveni vzpon v Fitz Royu sicer izveden na alpski način celih pet dni in ne samo dva.

Tomaž Jakofčič

  29.03.1999


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, preneseno iz arhiva

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.