Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 29.04.1991

Delo, Šport: ... Lepi dosežki plezalcev doma

Miranda Ortar opravila drugi ženski vzpon v Poročni noči - Pri Libojah je 160 smeri
LJUBLJANA - Po daljšem zatišju zaradi hladne zime, so športni plezalci že opravili nekaj odličnih vzponov v naših stenah. Največ obiska imata plezalna centra Osp in Kotečnik pri Libojah, od koder prihajajo zanimive novice.
V Ospu je Miranda Ortar preplezala smer Poročna noč. V tej smeri z oceno 7c je kot prva ženska uspela Metka Lukančič. To je bilo lanskega oktobra. Ortarjeva je s tem dosežkom četrta ženska pri nas, ki je zmogla to stopnjo, dokazala pa tudi svojo dobro pripravljenost na bližnja tekmovanja. Poleg udeležbe na tekmah za svetovni pokal je kot edina naša predstavnica povabljena na prvi mednarodni plezalni festival v Stuttgartu, kjer bodo tekmovali le izbrani plezalci 30. aprila.
Smer Kaj ti je deklica v Mišji peči, se je dolgo upirala ponavljalcem, a natanko leto dni po prvem vzponu je uspelo Dorianu Šucu. 16. aprila je kar trikrat padel malo pod vrhom tridesetmetrske zelo previsne smeri, četrtič pa je zmogel tudi zadnji detajl in tako dosegel svoj najboljši rezultat doslej. Nekaj tednov pred tem je ponovil tudi Albanski konjak. 24. aprila je Kaj ti je deklica doživela tudi drugo ponovitev, zmogel jo je Marko Lukič. Očitno bo smer, ki jo je navrtal in prvi preplezal Srečo Rehberger, obdržala oceno 8b+, to pa pomeni, da imamo v Sloveniji prvo potrjeno smer take stopnje.
Plezalni center Kotečnik pri Libojah postaja po zaslugi Vilija Gučka in drugih plezalcev, ki urejajo nove smeri, eno najlepših in najzanimivejših plezališč pri nas. Veliko projektov še ni preplezanih, ta čas pa se plezalci lahko preizkusijo v petnajstih devetkah, štiridesetih osmicah in množici smeri sedme do osme stopnje. Pravijo, da je v tem štajerskem centru za plezanje urejenih že 160 smeri.
Zadnje dni sta bila tam najbolj uspešna Marko Lukič in Matej Mejovšek. Lukič je preplezal kar tri nove smeri. To so: Nebo nad Berlinom (7c+/8a), Mea culpa (7b+) in Kraftwerk (7b). Prvo ponovitev Neba nad Berlinom je opravil Mejovšek, že februarja pa je preplezal Strta srca v Ospu, kar je njegov drugi vzpon v tej smeri z oceno 8a+.

NUŠA ROMIH

Wanda Rutkiewicz odlikovana
Wanda Rutkiewicz in Ewa Pankiewicz, pridruženi članici slovenske alpinistične odprave »Kanč '91«, sta bili pred odhodom v Himalajo častni gostji pakistanske ambasade v Varšavi. Rutkiewiczeva (na sliki desno), prva dama svetovnega himalajizma, kot jo nekateri imenujejo, je prejela priznanje »Sitara-e-Imtiaz«. To je tretje najvišje odličje, ki ga podeljuje predsednik republike in Wanda Rutkiewicz je šele druga ženska, ki ga je doslej dobila. Wanda Rutkiewicz, ki ima med alpinistkami doslej največ vzponov na osemtisočake, je bila prva na drugem najvišjem vrhu sveta K2 (8611 m, leta 1986), najvišjem v Pakistanu. Prva sploh pa je bila v ženski navezi na Gašerbrumu 3 (7952 m, leta 1975). Posebne zasluge si je pridobila pri razvoju ženskega alpinizma v Pakistanu. (Foto: Jozef Nyka)

Uspešen konec šole
Komisija za alpinizem Bosne in Hercegovine je letos prvič pripravila tudi šolo (športnega) plezanja, pravzaprav »vikend tečaj« na Romaniji. Vodil jo je načelnik KA Edin Durmo, pomočnika in demonstratorja pa sta bila njihova vodilna plezalca Srečko Milenkovski in Darko Raškovič. Udeleženci so bili iz Bihača, Tuzle in Zenice, pa tudi Subotice in Beograda.
Ob koncu je bilo tudi prvo tekmovanje lige BiH (za letos imajo predvidenih pet tekem). Žal pa je bilo slabo vreme in hladno, da so morali tekmovanje, v precejšnji meri prilagoditi. Tekmovalke so plezale smer Romanijski Popaj, visoko 11 m, ocenjeno pa s VI. stopnjo. Svetlana Mičič-Todorovič (Tuzla) jo je preplezala do vrha v prvem poskusu. Ljubica Franciškovič (Subotica) pa v drugo; ostali dve sta odnehali nižje. Plezalci pa so se poskusili v posebej pripravljeni smeri Ročno delo (VII-, 10.60 m). Najviše se je vzpel Srečko Milenkovski iz Banja Luke, za njim pa so se uvrstili kar trije Beograjčani Srdjan Slavnič, Marko Radovič in Aleksandar Vučkovič, 5.- 6. Darko Raškovič (Zenica) in Zvonko Sarčevič (Subotica).

FRANCI SAVENC

 

Vse o mrazu: podhladitev, omrzline in druge poškodbe
Pavle Šegula je za Planinsko založbo PZS pripravil odlično strokovno delo - 122 strani žepnega formata

LJUBLJANA - Čeprav zima celo v gorskem svetu ni več posebno huda, ne bo odveč opozorilo na najnovejšo strokovno publikacijo Planinske založbe PZS s polnim naslovom Podhladitev, omrzline in druge poškodbe zaradi mraza. To je namreč zbirka najnovejših ugotovitev, ki bo še marsikomu rešila življenje ali pa ga vsaj obvarovala hujših posledic. Da mraz ni nevaren le pozimi, je pa tudi vsakomur jasno.
Obsežen je seznam avtorjev, ki so tako ali drugače sodelovali pri nastanku dela z originalnim naslovom Hypothermia, frostbite and other eold injuries, zato omenimo le osnovne tri - James A. Wilkerson, Cameron C. Bangs in John S. Hayward. Vsi so doktorji znanosti in specialisti s področja poškodb, ki jih povzroča mraz. Njim in založbi The Mountaineers Book gre tudi zahvala, da smo dobili to knjižico sorazmerno poceni - odpovedali so se vseh finančnih odškodnin. Prevod pa je delo Pavla Šegula, publicist in strokovnjak za preventivo ter GRS.
Številne rekreacijske dejavnosti, od katerih so nekatere že v normalnih razmerah v mrzlem okolju, so nenehno povezane s tveganjem, da pride do poškodb zaradi mraza, predvsem podhladitev in omrzlin. Čeprav je podhladitev dandanes že znan pojem, mnogi ljudje, ki uživajo v športnih dejavnostih na prostem (in so ponosni na svojo moč in vzdržljivost), še kar mislijo, da lahko brez težav preživijo tudi hud mraz. Mnogo boljše je, da poškodbe zaradi mraza preprečujemo, kot pa jih zdravimo. In eden od preventivnih ukrepov je prav gotovo tudi proučevanje nove knjižice. Napisana je namreč z namenom, da bi prispevali k razumevanju, kako učinkuje mraz na človeško telo in bi se ljudje pred njegovimi vplivi lahko primerno zavarovali; po znanem: bolje preventiva kot kurativa.
Ilustrativni so naslovi poglavij: Temperatura človeškega telesa in njeno uravnavanje, Kako preprečiti podhladitev, Odziv na ohlajanje, Kako prepoznati podhladitev, Zdravljenje podhlajenosti, Podhladitev v vodi, Omrzline ter druge lokalne poškodbe zaradi mraza. Ne manjka tudi pregled dopolnilne literature in kratek besednjak z domačimi in slovenjenimi latinskimi izrazi, ki so v uporabi pri tolmačenjih te snovi.
Brošura obsega 122 strani. Predgovor je napisal dr. Andrej Robič, z risbami jo je opremila Marjana Šegula, lektorirala pa Marija Malešič.

FRANCI SAVENC


Osemnajst držav v Trentu
Prejšnji teden je bil v Trentu XXXIX. mednarodni filmski festival. Organizatorji so za uradni del izbrali 111 filmov s področja alpinizma, raziskovanja in avantur. Zastopanih je bilo 18 držav, tudi naša. Matjaž Fistravec, ki je za Cerro Torre že dobil nagrado, je predstavil Poslanstvo, Tomaž Ravnihar pa film Katedrala Lhotse. V žiriji so bili Jean Afanassieff (Francija), Karin Brandauer (Avstrija), Ermanno Comuzio (Italija), Marco Grandi (Švica) in naš Tone Frelih, režiser in publicist.
V okviru festivala je bila razstava gorniške publicistike, novosti zadnjih petih let s 800 naslovi, dvajsetič so podelili nagrade za najboljšo planinsko literaturo, priznanje ITAS, ni pa manjkalo seveda tudi posvetovanj, okroglih miz in sprejemov.

Okvirne cene
Gospodarska komisija PZ Slovenije je tudi letos pripravila predlog okvirnih cen za planinske postojanke. Oblikovali so jih na osnovi lanskih cen, zaradi primerljivosti pa preračunali v DEM. Višje (A) cene priporočajo za tiste planinske postojanke, ki poslujejo z večjimi transportnimi in drugimi stroški. 1. Nočnine:
a) sobe s 1-4 posteljami 15-20 din
b) sobe s 4-8 ležišči 13-18 din
c) skupna ležišča 10-14 din
2. Hrana:
a) enoločnice brez mesa 3 - 5 din
b) enolončnice z mesom 5-6 din
c) golaž, segedin... 6-9 din
3. Pijače:
a) čaj 0,8-1 din
b) mineralna voda, 1l 3 - 5 din
c) pivo, 0,51 3-5 din
Za tiste, ki bodo uporabljali lastno posteljnino, predlagajo 40% nižje osnovne cene nočnin, kolikor so manjši stroški nabave in pranja, ne gre pa prezreti velik ekološki učinek. Ob tem, da še naprej veljajo vsi popusti. Polno ceno plačajo le tujci, ki se ne morajo izkazati, da so člani katere od planinskih organizacij včlanjenih v UIAA, sicer imajo 10% popusta. Jugoslovani, ki niso člani planinske organizacije, imajo 25% popust, sicer pa 50%. Mladi, člani GRS, alpinisti, mladinski in planinski vodniki in še nekateri pa uživajo 60% popust.

F. S.

Taterniczek 38
Taterniczek, občasnik kot naši Alpinistični razgledi, izhaja v Krakovu (poljsko osrednje glasilo je Taternik!), po formatu in obsegu pa je podoben našemu Planinskemu vestniku. V prvi letošnji številki, sicer je pa to že 38., so številne zanimivosti iz svetovnih prizorišč, tudi primerno ilustrirane in pregled njihovih dosežkov v domačih gorah. Dobro je opisan poljski poskus zimskega vzpona na Kumbakarno (Jannu). Ne manjkajo memorialni članki Zygmunt Andrzej Heinrich, z izjemno listo izbranih tur, Jean Marc Boivin in Mathias Rebisch. In obširno je predstavljen (avtor Stanislav Kalita) Tomo Česen.

Vreme na Kanču se popravlja
Vodja slovenske odprave na Kangčendzengo, Tone Škarja, je svoje zadnje sporočilo oddal 15. aprila. Iz njega je razvidno, da so bili tega dne vsi v baznem taboru, nekateri pa so že dosegli mesto tabora 1 na višini 6000 metrov in opravili aklimatizacijske ture na okoliške vrhove (do 6142 m). Zaradi bolezni sta v Kathmandu odšla kuhar in njegov pomočnik, z zdravjem članov odprave pa je vse v najlepšem redu.
Med drugim je Škarja sporočil tudi, da je bila cena za tovor v zadnjih dveh etapah kar 750 rupij (približno 8 krat večja kot je to običajno).

AS Krško
Miloš Kolšek in Marjan Grah sta ponovila smer, ki poteka desno od Solze in je znana pod imenom Kand (VI, A0). O ponovitvah te smeri ni podatkov, zato gre verjetno za prvo ponovitev.
Kolšek pa je potem med obema smerema splezal še eno in jo imenoval Opre Roma (V+, A2-1). Gre za zelo kratko smer (50 metrov), v kateri so ostali štirje klini in osem vložkov za svedrovce. Po njegovih podatkih je za ponovitev potrebnih sedem ploščic, mali zatiči, 20 raznovrstnih klinov. Smer je opremljena tudi za sestop oziroma spust ob vrvi. Kolšek je sporočil tudi, da se mu je ob ponavljanju Sarkofaga izpulil svedrovec, tako da naj sedaj ponavljalci vzamejo s seboj sveder.

Jeff Lowe v Eigerju
Znani ameriški alpinist Jeff Lowe je letošnjo zimsko sezono prav gotovo opravil enega najboljših vzponov v Alpah. V zloglasni severni steni Eigerja je levo od Harlinove smeri v solo vzponu preplezal zelo zahtevno prvenstveno smer in jo imenoval Metanoia. Kombinirana smer v ledu in skali je zahtevala od Američana devet dni plezanja.

T. Č.

Plezališče pri Zagrebu
Na Medvednici (Sljeme) v bližini Zagreba se dviga 20 metrov visoka gladka plošča, ki je že nekaj časa služila zagrebškim plezalcem predvsem kot trening tehničnega plazanja. Pred nekako petimi oziroma šestimi leti je Tin Ilakovac z varovanjem od zgoraj prosto ponovil Streho (VIII-), toda pri tem je tudi ostalo. Sedaj je Boris Čujič opremil in splezal pet smeri. Poleg že omenjene Strehe (ime smeri je Osvoboditev nočne more) še: Hostoblaster (VI+), Centrala (IX-), Desni rob (VIII+/IX) in Vitrina (VI+).

Pik Pobede in Han Tengri
Že lani se je ponudila možnost, da bi se naši alpinisti prvič pobliže seznanili z znano Han Tengri (zadnje čase to goro štejejo za sedemtisočak, 7040 m), toda vabilo je prišlo prekasno. Letos pa vabijo Sarajevčani in (na osnovi obljub alpinistov iz Kijeva) nudijo še Pik Pobede (7439 m). Muhamed Gafič je povedal, da bodo na poti od 18. julija do 23. avgusta, vse skupaj pa ne bi smelo stati več kot 1300, 1400 DEM; kotizacija 1100 DEM in prevoz do Kijeva. Interesenti naj pokličejo pisarno PZ BiH (071) 546-909.
V Bosni in Hercegovini jih je sedaj že 14, ki imajo izkušnje v višinah nad 7000 m, dovolj, da prično resneje misliti tudi na kak osemtisočak. Če bo šlo vse po sreči, naj bi pripravili odpravo že prihodnje leto, cilj pa dokončno še ni izbran. Seveda pa bi se želeli udeležiti tudi zagrebške odprave na Everest po zahodnem grebenu, ki jo Darko Berljak pripravlja za prihodnje leto.

F. S.

Jan Alfred Szczepanski (1902-1991)
20. marca letos je umrl krakowski alpinist, novinar in pisec Jan A. Szczepanski. V tridesetih letih je splezal vrsto prvenstvenih smeri v Tatrah, Visokem Atlasu in Alpah. Bil je tudi prvopristopnik (leta 1937) na Nevado Ojos del Salado (6885 m) in Nevado de Pissis (6780 m), drugi in tretji najvišji ameriški vrh. Dolga leta je urejal poljsko alpinistično revijo Taternik, napisal pa je tudi vrsto knjig s področja gorništva ter grškolatinske kulture in zgodovine. Njegovo najodmevnejše delo je knjiga o Andih.
Ob koncu svojega življenja je izjavil, da se sicer zaveda, da njegovi dosežki z vidika sodobnega alpinizma ne pomenijo prav veliko, da pa je srečen, ker je živel v času, ko je bilo na našem planetu še toliko nedotaknjenih vrhov.

T.V.

Čiščenje Everesta
Zadnje čase je vedno več poročil o čistilnih akcijah v Himalaji. Eno tovrstnih odprav sta organizirala tudi Robert McConnel in Liz Nichol. Polotili so se tibetanske strani Everesta. Lokalnim oblastem so podarili tovornjak za odvažanje smeti iz samostana Rongnuk, hkrati pa menihe naučili tudi nekaterih postopkov reciklaže, npr. kako lahko iz odpadkov delajo papir.
Alpinistično pa se je tibetanske strani Everesta polotila ameriška odprava pod vodstvom Marka Hesseja, vendar je dosegla le višino 7800 m. Dve ameriški odpravi sta plezali na Čangtse. Uspešna je bila tista, ki jo je vodil Paul Pfau; v jugovzhodni steni so potegnili novo smer.

T. V.

Aniča Kuk
Aniča Kuk s svojo izrazito steno se zadnje čase kar preporedko omenja. Res ni več tako pogosto obiskovan, je pa še vedno idealno torišče, tako za alpiniste kot plezalce. Ovekovečen pa je v zadnji številki (138) revije Mountain. Fotografijo je prispeval Igor Koller (ČSFR), na njej pa sta vrisani smeri Rajna in Welkome, ki ju je lani maja kot prvi preplezal (6a, prosto 7a) s tovarišem.

Muzejski vodnik
Eden najbolj znanih planinskih muzejev Museo Nazionale della Montagna - Duca degii Abruzzi, ki deluje v okviru Cluba Alpino Italiano, od katerega je le deset let mlajši (ustanovljen 1874), ima nov kvaliteten pisan vodnik in to celo v več jezikih. Sicer pa je to za ustanovo, ki ima kar 23 razstavnih prostorov, tudi nujno potrebno; da se je mogoče pred obiskom malo pripraviti. Za tiste, ki ga načrtujejo: Museo della Montagna, Via G. Giardino 39,1-10131 Torino, tel. 39/11/688-737.

Skupaj v Peru
Več ljudi, večji popust - to je geslo za potovanje z letali. Pavle Kozjek (AO Lj. Matica) nas je obvestil, da iščejo sopotnike za Peru; odhod bo 27. junija, povratek pa 18. julija. Poleteli bodo iz Celovca, prijave pa sprejema agencija Erazem (347—101). Pridružijo se lahko vsi, tisti, ki bi šli iz Lime po svoje, pa tudi tisti, ki bi se jim želeli priključiti na trekingu. Letalski prevoz bo stal 1100-1200 USD.


Balon proti plazovom

V Nemčiji so organizirali demonstracijo še enega novega orožja v boju s plazovi. Peter Aschauer je predstavil svoj »lavinski balon«, ki ga kaže aktivirati (s posebno ročico, podobno kot pri padalih), če se zanesemo na reflekse pa vsaj pripraviti, predno krenemo na nevarno območje. Risbo balona, ki je integriran z nahrbtnikom (skupaj tehtata okoli 2,2 kg), komplet pa stane kar 1350 DEM, je za našo rubriko prispeval Jan Nyka iz Varšave.

Summit Club pri DAV (Deutscher Alpenverein), ki organizira večino njihovih tečajev, trekingov, ekspedicij in podobnih akcij, menda balone že vključuje v svojo opremo. Pavle Šegula, ki že 10 let spremlja tovrstne poskuse, pa je tudi pri tej modifikaciji dokaj skeptičen: moti ga visoka cena, vezanost na nahrbtnik itd. Meni, da se za sedaj resnično uveljavlja le lavinska žolna. Menda v Franciji najdejo že okoli 50% zasutih, ki so uporabili to elektronsko napravico; tudi pri nas niso več »bele vrane«.

F. S.

V pakistanske gore
Za letošnje leto so Pakistanske oblasti odobrile 50 ekipam kar 60 različnih vzponov (vrhov, smeri). Večina se je odločila za Karakorum, 8 si jih je izbralo za cilj Nanga Parbat (8126 m), le dve pa (pakistanski) Hindukuš. Od alpinistov »z vzhoda« je za letos napovedana le ena, poljska. Jugoslovanskih ni na seznamu. Prisotni pa bodo sovjetski alpinisti: znani Mihail Turkevič bo sodeloval v francoski ekipi za K2. Pozna se vojna v Zalivu, tudi trekerjev ni toliko.

Brez večjih sprememb
Na »vrhu« v Nemčiji najbolje prodajane planinske literature že nekaj časa ni bistvenih sprememb. Se vedno vodita deli Reinholda Messnerja in Arveda Fuchsa o njunem prečenju Antarktike, na tretjem pa Štiritisočaki po normalni smeri Richarda Goedekeja. Na seznamu je še vedno (po novem 8., prej na 5. mestu) tudi ponatis Alpen im Luftbild Tonija Hiebelerja (med snemanjem gradiva zanjo, se je z ženo in Alešem Kunaverjem pri nas smrtno ponesrečil).
 

  29.04.1991


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


 Vir: arhiv planID, Priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.