Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 29.06.2021

Dolomiti in lažje klasike pri nas

AN - 29.06.2021

Vse več je plezanja v gorah. Stene postajajo vedno bolj suhe, še vedno pa je potrebno računati na snežne prepreke na dostopih, v stenah in na sestopih. Preplezane so bile v glavnem klasične smeri zmernih težav in dolge navrtane smeri. Novosti in redkih ponovitev ni bilo.

Čez mejo

Najvišji vrhovi Dolomitov so bili letos dobro obloženi s snegom, tako da je potrebno računati na snežna presenečenja in mokre stene. Ob obilici sten, ki jih ponujajo, pa je vseeno mogoče najti na stotine suhih smeri. Tam sta pretekli teden plezala Blaž Germek in Matic Grojzdek (Črnuški AO). V petek, 25. junija, sta v severni steni Rocchette Alte di Bosconero preplezala smer Navasa (VII+/V-VII, 500 m). Gre za klasično smer, ki po logičnih prehodih vijuga proti vrhu stene. Smer je večinoma dobro opremljena s klini, potrebne so dopolnitve s premičnimi varovali. Blaž in Matic sta plezala devet ur. Naslednji dan sta se odpravila v južno steno Scalet delle Masenade in preplezala smer Tempi moderni (VII+/VI, 300 m). Najzahtevnejši previs je Blaž označil za zelo lepega. V smeri so klini, vendar precej narazen.

V Zahodnih Julijcih je bila obiskana dolina Belih vod.  Jan Jasnič in Klemen Kubelj sta preplezala Diretissimo (V-/IV, 200 m) v Visoki polici.

Medtem, ko je meja z Italijo ˝odprta˝, je tista z Avstrijo bolje zastražena in planiran skok čez njo se ob neurejeni papirologiji lahko hitro zakomplicira. Za plezanje v Košutnikovemu turnu je zato bolje urediti vse potrebno ali pa računati na zaplete ali pa dostopati s slovenske strani. Več ...>

Naše stene

V Raduhi je bila večkrat preplezana smer ZZ. V Lučkem Dedcu so Nina Volčanjk, Marjan Kozole in Blaž Ignatijev (AO TAM) v soboto, 26. junija, preplezali Poljsko poč (VI+, 100 m) in smer Anžin-Pintar-Pristovšek (V-/IV, 115 m).

Pogosto je bila obiskana Vežica, predvsem smer Geršak-Grčar (V+, 300 m). Poleg nje je bil večkrat preplezan SZ raz (VI/IV-V, 220 m). Preplezane so bile še Nežna (V-/III-IV, 130 m), Večerna (IV/III, 90 m), Knez-Planinšek (IV+/III, 130 m) in Črnolaska (V/IV, 200 m). V Planjavi so bile preplezane smer X (IV/III-IV, 200 m), Sešetra (V+/IV-V, 350 m) in smer Svetelove (III, 170 m).

V Veliki Babi je bila preplezana Nova centralna smer (IV+, 700 m) ...>

Gregor Kristan je v petek, 25. junija, s soplezalcem v Debeli peči preplezal Nimfomanko (VI+/V-VI, 250 m). V zgornjem delu sta preplezala varianto Pasat (VII-, VI, 150 m) in nato po razu nadaljevala do vrha Debele peči. Na vrhu sta bila kljub prazniku sama. Več ...>

V Srebrnjaku so člani AO Kranj preplezali SZ raz ...>

V Mangartu sta bili preplezani Jugozahodni raz in Briljantina. Dobre razmere so bile v smučarski Slovenski grapi (IV, 200 m).

Srečno!

Arhiv Alpinističnih novic 
in izpis objav:
alpinizmu 
odpravah (VTG)
s prvenstvenimi
Značke:
ALP GL4 AN

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.