Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 29.07.1971

Delo, Šport: ... Varianta v Steni

V Triglavski severni steni so zopet preplezali novo varianto. Plezala sta Boro Jaržabek in Danilo Škerbinek in sicer do Prusik - Szalayeve smeri v višini Zlatorogovih polic. Varianto sta ocenila s IV do V, 500 m, 4 ure. Plezala sta 8. julija.

Druga ponovitev
Janez Dolžan in Miha Smole sta 18. t. m. ponovila »Mojstranško dirtettissimo« v Stenarju. To je za vzponom dveh navez: Košir - Manfreda in Krivic - Maležič, ki sta 2. maja 1969 opravila prvo ponovitev šele drugi uspešni obisk te smeri. Tudi zadnja plezalca sta se o smeri in težavah v njej izrazila zelo spoštljivo.

Poziv fotografom
Posebna skupina pri PZS že nekaj časa ureja gradivo za drugi del vodnika »Plezalni vzponi«, ki bo zajel še drugi del naših sten - Kamniške, oziroma Savinjske Alpe (Karavanke so že zajete v planinskem vodniku). Najtežji del bodo prav gotovo zopet fotografije še posebno za savinjski del, zato uredniški odbor poziva vse alpiniste, da skušajo posneti čim več fotografij tistih sten, v katerih so jim znani plezalni vzponi. Vse uporabne fotografije bo PZS odkupila, v vodniku objavljene pa tudi honorirala.

O japonskih odpravah
Poskus devetčlanske japonske odprave, da se povzpne na Dhaulagiri II (7751 m) ni uspel. Vodja odprave Macušiko Hatori je v Katmanduju sporočil, da je neuspeh posledica slabega vremena pa tudi velikih težav v zgornjem delu (vendar pa so po drugih virih uspeli Avstrijci in sicer 18. maja).
Tudi tokijska univerzitetna odprava, ki je poskušala vzpon na Guren Himal (7371 m) ni uspela. Alpinisti so prišli do 350 m pod vrhom, nato pa so se morali obrniti zaradi slabega vremena (vrh so prvič dosegli komaj lansko leto).

Alpinistični teden
Letos slavi češkoslovaški alpinizem 50-letnico organiziranega dela Začelo se je na Slovaškem z ustanovitvijo organizacije IAMES. Prav ta organizacija je leta 1923 tudi, pričela z zanimivimi akcijami - alpinističnimi tedni v Visokih Tatrah. Akcije so bile na sporedu praktično vsako leto, tako da bo letos od 8. do 14. avgusta na sporedu že 47 alpinistični teden. Zaradi slavnostnega obeležja so nanj povabili mlade alpiniste iz vseh držav članic UIAA. Vabilu se bo po dosedanjih podatkih odzvalo 17 evropskih planinskih organizacij. V Imenu Planinske zveze Jugoslavije se bosta akcije udeležila člana AO Skopje - Jovan Popovski in Žarko Gostovič.

  29.07.1971


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, za G-L priredil: Genadij Štupar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.