Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 29.09.1977

Delo, Šport: ... Odšli pod Anapurno

V soboto ob 18. uri je z Brnika in prek Frankfurta odpotovala skupina slovenskih planincev na treking »Anapurna 77«. Vodi jih Kazimir Drašler, zdravnik je dr. Borut Pirc, namenjeni pa so na popotovanje pod Anapurnami. Iz Kathmanduja bodo odšli v Pokharo, od tam pa v Tonje, Pisang, Braga, Manag, Tilicho in Muktinath. Vračali se bodo po dolini Kali Gandaki. Če pa se jim bodo uresničile želje, pa bodo ubrali obratno pot in obiskali še kneževino Mustag.

V Novem mestu edina AS na Dolenjskem
Alpinistična sekcija v Novem mestu je edina na Dolenjskem, je pa dokaj dejavna. Od 6. do 13. avgusta letos so imeli tabor na planini Zapotok. Kljub slabemu vremenu so opravili 26 vzponov. 9. avgusta so Dane Brezovar, Stojan Golob, Alojz Rogelj in Janez Železnik opravili prvenstven vzpon v Sravniku. Smer, ki so jo imenovali »Popoldanska« in ocenili s III. stopnjo, se začenja v grapi v JV delu stene (desno od Velikih vrat) in se konča na vzhodnem grebenu Sravnika. Po taboru sta Stane Možekar in Alojz Rogelj preplezala Hudičev steber v Prisojniku, 11. t. m. pa še smer Hudeček-Juvan v Jalovcu.

Pohod na Golake
PD Ajdovščina je v nedeljo pripravilo pohod na Golake, ki bi moral biti že teden dni prej, pa so ga morali zaradi snega preložiti. Ob 11. uri je bila slovesnost z razvitjem društvenega prapora pri Iztokovi koči, na kateri so osvetlili lik pokojnega Bavčarja, 84-letno društveno delo in težave društva pri adaptaciji koče na Čavnu. Nato pa so z novim praporom na čelu pričeli pohod na vrh Golakov. Omenimo naj še, da so z adaptacijami na Čavnu že pričeli. Sedaj zidajo prizidek za sanitarije in greznico. Pri delu jim poleg članov veliko pomagajo vojaki, ki so tamkaj na vajah.

Izlet na Koroško
PD Trbovlje prireja v soboto izlet na Koroško. Odhod posebnega avtobusa bo ob 5. uri izpred rudniškega gasilskega doma na Trgu revolucije. Prispevek udeležencev je 100 din, vsak pa mora imeti s seboj seveda veljaven potni list. Izlet bosta vodila Vinko Pfeifer in Janez Bizjak, zaradi vzpona na Obir pa je potreb na planinska oprema.

20 let AO Kozjak
Maja letos je minilo 20 let, odkar je mariborsko PD »Obrtnik« ustanovilo alpinistični odsek, ki se je kasneje preimenoval (skupaj s PD) v AO Kozjak. Da bi se na proslavo kar najbolje pripravili, so se odločili, da bo slavje šele v drugi polovici prihodnjega meseca. Najzaslužnejšim članom bodo podelili posebna priznanja in izdali bilten, pravzaprav posebno izdajo internega glasila »Gozdovi in stene«. To glasilo je pred leti že izhajalo, zaradi prevelikih stroškov pa so ga morali začasno opustiti.
AO Kozjak je imelo lani rekordno bero vzponov, blizu 400 so jih opravili, poleg tega pa so organizirali še I. mariborsko alpinistično odpravo v Kavkaz. Tudi letos niso bili nič manj aktivni, čeprav so morali prvotne načrte v veliki meri omejiti zaradi skopo odmerjenih sredstev.

Z motorji na Elbrus
Akcija »Elbrus 77« ima menda znanstveno-športni pomen, njen cilj pa je: z motorji doseči čim večjo višino na Kavkaškem prvencu Elbrusu. Pripravila jo je redakcija sovjetskega glasila »Turist«, motorje (Java in Čezeta) pa je prispevalo češkoslovaško ob zadnji postaji žičnice, na višini 3470 m, za »vzpon« pa bodo izkoristili predvsem nočni mraz. Na štart čaka menda kar 30 motoristov.

Nova smer v Skuti
V soboto, 10. t. m., sta Matjaž Dolenc in Matej Kranjc (oba AO Kranj) preplezala novo smer v Skuti. Nova smer nad ledenikom ima oceno: V/IV, A1, 300 m, 7 ur. Brata Štremfelj (tudi AO Kranj) sta tega dne ponovila Krušičevo smer v Špiku (10 ur). Izidor Karničar in Luka Selšek sta preplezala zajedo Jezerske smeri. Obe te dve smeri sta v ostenju Ravenske Kočne, plezali pa so ju v soboto in vsi so člani AO Jezersko. V nedeljo pa sta Selšek in Tone Karničar opravila še prvo ponovitev Smeri skozi okno v Kranjski Rinki, Šenk in Luka Karničar pa sta preplezala Jubilejno smer v Dolgem hrbtu.

Vodnik po skupini Brenta
V založbi Cluba Alpino Italiano in Touring Cluba Italiano je pred kratkim izšel spet nov vodnik, ki bo zanimal naše alpiniste, pa tudi planince. Vodnik po dolomitski skupini Brenta sta napisala G. Buscaini in E. Castiglioni, ima tradicionalno obliko, 64 ilustracij, 6 zemljevidov in 49 skic ter skupno 510 strani tiskanih na finem papirju. Njihova serija, ki naj bi obsegala skupno 49 vodnikov, ima torej spet eno belo polje manj, za kar ima velike zasluge prav Buscaini, ki se je povsem posvetil pisanju Vodnikov. Pri nas je avtor poznan posebno po vodniku »Julijske Alpe«.

K vrhovom
V moskovski založbi »Fizkultura in šport« je letos izšlo pomembno delo P. S. Rototajeva »K veršinam«, ki obravnava preteklost sovjetskega alpinizma (cena je vsega 59 kopejk, naklada pa 30.000 izvodov, pa je edicijo kljub temu izredno težko dobiti). Avtor je delo razdelil v sedem poglavij, od katerih je posebno zanimivo predzadnje, ki govori o dosežkih, problemih ter perspektivi sovjetskega alpinizma. Zadnje je poglavje o »skalolazenju«, torej o športu, ki je nastal v sovjetskih taborih pod Kavkazom in se v zadnjem času dokaj uspešno uveljavlja tudi ponekod v Evropi. Škoda le, da je tudi ta knjiga revno ilustrirana.

Čehoslovaki pod Kalankom
Kalank (6931 m) je gora v indijskem Garhwalu v centralni Himalaji. Vse do leta 1974 ni doživela posebne pozornosti. Po monsunu tega leta pa so poskušali Angleži pod vodstvom Johna Prossera. Toda nosači so jih zapustili prekmalu in maloštevilni udeleženci so se pošteno namučili, da so vso prtljago spravili prek Shiptonovega sedla. Toda več kot napeti nekaj vrvi jim ni uspelo. Leto kasneje so dobili dovoljenje za Čangabang (6670 m), ki je sosed Kalanka, Japonci pod vodstvom Ikuo Tanabea. Toda cilj so spremenili in opravili prvi in doslej edini pristop na Kalank. Spomladi 1976 je menda poskušal še nek Anglež, jeseni pa osemčlanska odprava iz Torina. Niso uspeli, Italijani tudi ne po JZ grebenu Čangabanga, ki so si ga izbrali za uteho. Sedaj poskuša štirinajstčlanska češkoslovaška odprava, ki jo je pripravil odsek v Jablanca pri Liberecu.

  29.09.1977


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.