Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 29.10.1970

Delo, Šport: ... Zbor v Mozirski koči

V soboto so se v Mozirski koči na Golteh sestali člani alpinističnih odsekov Štajerske in Koroške. Po poročilih, ki so jih podali načelniki KAO, AO TAM, AO Kozjak, ŠAO in AO Celje je zaživela razprava o temah, ki jih je predlagal že v vabilu AO Celje. Dogovorili so se za tesnejše sodelovanje, za koordinatorja pa so izbrali Dušana Kukovca. Sklenili so tudi, da komisiji za alpinizem predlagajo, naj bi bil zimski alpinistični tabor to pot v Logarski dolini in naj se v koledar akcij v bodoče uvršča tudi alpinistični veleslalom na Raduhi ter memorial Herle - Reya s Škarij. Obe tekmovanji naj bi se upoštevali tudi v kriteriju za najboljšega alpinista-smučarja. Precej je bilo govora tudi o odpravah in o turnem smučanju. Glede odprav je prevladalo mnenje, da bo čim preje potrebno pričeti s pripravami, v zvezi s turnim smučanjem pa bodo predlagali na zboru načelnikov AO, naj bi se obnovili tečaji za vodje smukov. Po zboru so na tradicionalen - šaljiv način sprejeli in krstili nekaj novih članov in pripravnikov.

Zbor načelnikov
Jesenski zbor načelnikov AO Slovenije bo v sredo 4. novembra ob 16. uri v domu slovenskih planincev »Zlatorog« v Ljubljani. Komisija za alpinizem PZS je istočasno obvestila vse načelnike, naj nemudoma pošljejo poročila o dosedanjem delu. Zbor alpinistov bo predvidoma v soboto 14. novembra v Kranjski gori.

Malubiting
Tudi letošnja münchenska odprava v Karakorum ni uspela. Sredi marca so z dvema VW kombijema odpotovali v Pakistan. Sprva so imeli namen opraviti nekaj vzponov v skupini Baturo Mustagh, toda kasneje so vse sile osredotočili na rezervni cilj, 7453 m visoki Malubiting, ki spada trenutno med najbolj oblegane v Karakorumu. Toda odprava je doživela po pripovedovanju vodje Petra von Gizyckega žalosten konec. 27. junija ob 2. uri ponoči je v taboru na višini 6000 m plaz zasul Bernda Malzerja, njegov tovariš v navezi Horst Cah pa se je le s težavo rešil. Omenjena plezalca sta skušala opraviti vzpon prek 1000 m visoke SV stene, pod sedlom na višino 6800 m.
Dan pred tem sta zapustila bazo tudi vodja Gizycki in njegov brat Mihael, ki sta v steni prebila dva dni in dve noči. Uredila sta tabor v sedlu (med vzhodnim in glavnim vrhom) in 28. junija poskusila priti na vrh. Toda na višini 7000 m se je Mihaelu von Gizyckemu pokvarila dereza in odločila sta se, da se vrneta po novo opremo. Ponovitev vzpona pa je preprečila nesreča, obenem pa se je zelo poslabšalo tudi vreme.

»DD« v Raduhi
Prejšnji teden smo poročali o ponovitvi smeri »DD« v Raduhi. Sedaj se je izkazalo, da so prvo ponovitev že julija 1968 opravili Ernest Kobolt, Jože Kotnik in Marjan Lačen. Vzpon Cverlina in Perca je torej druga ponovitev.
Smer sta leta 1960 prva preplezala Dodi Pušnik in Drago Zagorc. Do ponovitve pa ni in ni prišlo, čeprav so se v smer zaganjale številne naveze. Vse so obračale na ključnem mestu smeri, pred prečnico, ocenjeno s VI. Prišlo je celo tako daleč, da so nekateri osporavali prvenstveni vzpon, vse do leta 1968, ko so smer v 7 urah končno le ponovili.

Pik komunizma - nova smer
Po desetdnevnem napornem plezanju se je malo pred koncem sezone posrečil še drugi vzpon uzbekistanskih alpinistov na najvišji vrh SZ - 7495 m visoki Pik Komunizma. Voronin, Bloščejn, Kalinin, Loman in Putnicev so se najprej s tovariši povzpeli na vrh po klasični smeri (Abalakov leta 1933), nato pa so vstopili še v 2000 m visoko SV steno, ki je že dolgo privlačevala alpiniste. Prvopristopniki so si s tem vzponom tudi priborili naziv »snežni tigr«, saj so se prej povzpeli še na preostale tri sedemtisočake SZ - Pik Lenina (7134 m), Pik Korženevskega (7105 m) in Pik Pobedo (7439 m).

Predavanja na Jesenicah
AO Jesenice se je odločil, da tudi letošnje leto organizira predavanja za svoje člane in druge ljubitelje. Sezono bo otvoril Mitja Košir s predavanjem o letošnji odpravi v Hindukuš, kasneje pa bodo predavali tudi mojstranški alpinisti, udeleženci odprav v Atlas, na Ararat in Norveško.

 29.10.1970


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, za G-L priredil: Genadij Štupar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.