Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 30.01.1975

Delo, Šport: ... Poljaki in Lhotse

Kot smo že poročali, so Poljaki tudi v Himalaji začeli zimsko sezono. Ne sicer tako uspešno kot v Hindukušu (vzpon na Nošak), toda vzgled je bil dan in v vse prej kot ugodnih razmerah so dosegli (tudi ob drugem poskusu) 8200 metrov.
Iz Kathmanduja do Lukle je odpravo prepeljalo letalstvo. Potem pa jim je v dveh kolonah pomagalo 300 nosačev. Bazo so pričeli postavljati 21. oktobra (na višini 5340 m). Pet dni kasneje je na 6050 m stal tabor I, 3. novembra tabor II (6500 m) pod steno Everesta in 7. novembra pod Ženevskim rebrom še tabor III (7150 m). Potem se je razdivjal vihar in vsi so se morali umakniti v bazo. Šele 26. novembra so lahko nadaljevali, oziroma pričeli znova. Najprej so obnovili tabor III, 6. decembra so morali obnoviti enojko in dan za tem dvojko. Veliki plazovi so skoro povsem uničili varovanja na trasi. In kljub temu so 8. decembra uspeli postaviti T IV (7800 m) pod Južnim sedlom! Toda prav tedaj so bolezni izločile štiri alpiniste in štiri (od petih) Šerp. Dovoljenje pa so imeli le do 23. decembra. Poskusili so dvakrat in prišla na okoli 8200 m (vrh meri 8511 m).
Ves pomen poljske odprave bomo spoznali šele z leti, ko ji bodo sledile podobne. Toda eno je znano - snežni nanosi pozimi nikakor niso pretirano visoki, veter brije tudi z 200 kilometri na uro, temperatura pogostokrat pade pod minus 30 stopinj Celzija (pokali so jim termometri), nevarnost plazov pa ni pretirana. In še nekaj so uspeli. Posneli so (v dolžini prek enega kilometra) sledi dveh (večjega in manjšega) »jetijev« in to med taborom ena in dva torej na ledeniku, v povprečni višini prek 6000 metrov.

Hrvatska odprava
V četrtek dopoldne je odpotovale v Ande osemčlanska hrvatska odprava. Vodi jo Jerko Kirigin (32), člani pa so dr. Borislav Aleraj (28 - zdravnik), Vladimir Mesarič (25 - namestnik vodje), Marijan Čepelak (26), Velimir Barišič (25), Vedran Bubanj (26) - vsi iz Zagreba ter Goran Gabrič (25) in Damir Filipovič (36) iz Splita. Te dni so predvidoma pripotovali v Mendozo, od koder bodo skušali doseči Aconcaguo, potem pa gredo še v skupino Tupungato. Odprava ima okoli tri tedne zamude, ker niso pravočasno dobili argentinskih vizumov.

X. zimski pohod na Stol
Alpinistični odsek PD Jesenice vabi na jubilejni zimski pohod na Stol, ki bo v dneh od 21. do 28. februarja. Podkomisija za turno smučanje bo v teh dneh organizirala tudi turni smuk s Stola.

Zimski tabor v Krnici
Od 23. februarja do 2. marca bo v Krnica zimski alpinistični tabor (takoj za tem pa tečaj), ki ga bo vodil Uroš Župančič. Vodja, na katerega naslov (Titova 3, 64270 Jesenice) je potrebno poslati tudi prijave odsekov s kavcijo (po 50 din na prijavljenca), že sedaj opozarja, da se morajo udeleženci predhodno dobro seznaniti z možnimi turami in sestopi ter da morajo prinesti s seboj popolno zimsko opremo. Za vsak dan bodo udeleženci dobila po 60 din hranarine.

Registracija alpinistov
Komisija za alpinizem bo letos opravljala registracijo alpinistov le do 1. marca. Alpinistični odseki morajo poslati do tega roka v potrditev izkaznice aktivnih članov in sicer skupaj s seznamom, iz katerega mora biti razvidno tudi število vzponov (v lanskem letu) za vsakega posameznika. Za pravilnost navedb jamči načelnik s podpisom (opravljeno mora biti tudi zavarovanje pri zavarovalnici Sava).

Novo vodstvo revije Mountain
Najkvalitetnejša alpinistična revija, angleška Mountain je lansko leto zašla v škripce. Posamezne številke so zamujale (tudi januarske še ni), za kar je bili morda kriv tudi prehod na 10 številk v letu (poprej le 6) in posledica tega je novo vodstvo. Izdajatelja bosta poslej Chris Brashe in John Clarc, dosedanji - Kan Wilson pa bo le sodelavec in svetovalec.

Na tečaj DAV
Branko Kajžar in Jože Rožič, člana GRS postaje Rateče, bosta od 26. t. m. do 2. februarja letos sodelovala na zimskem reševalnem tečaju v Oberstdorfu. Na tečaj so naše reševalce povabili nemški tovariši.

Knjiga o V. JAHO
Udeleženci naše zadnje himalajske odprave, odprave rekordov kot jo na splošno že imenujejo, te dni opravljajo še eno zadnjih nalog - pišejo prispevke za knjigo, ki bo jeseni izšla pri Mladinski knjigi.

Pismo iz Argentine
Boris Kambič, ki se je zaradi priprav na povratek moral odpovedati sodelovanja v hrvatski odpravi (namesto njega bo sodeloval Mitja Štrukelj, vice konzul naše ambasade v Buenos Airesu in nekdaj član AO Matica), se je zopet oglasil s kratkim pismom. Poroča, da bo Moyano v Patagoniji zopet oblegan kar z dveh strani. Tako kot lani se bodo nanj skušali povzpeti Italijani (Favo s tovariši) ter mešana odprava (Jure Skvarča s tovariši). Argentinci se zopet pripravljajo na Everest (čeprav dovoljenja še nimajo!) in so dolgo računali na južno steno Aconcague, sedaj pa gredo v skupino Fitz Roya.

Mala kronika hrvatskega alpinizma
V zadnji (11-12) številki revije »Naše planine« je izšla obsežna preglednica (čeprav jo je avtor dr. Željko Poljak imenoval »mala kronika«) najpomembnejših dosežkov hrvatskih alpinistov. Avtor je v uvodu zapisal - ni še čas za vrednotenje, saj je večina akterjev se živih in celo aktivnih, prav pa je, da rešimo pozabe čim več je mogoče. Morda bi se po tem lahko vzgledovale tudi naša komisija za alpinizem in formirala skupino, ki bi pričela z delom, ki ne bo ne lahko in ne hitro opravljeno. Toda odlašati ali prelagati na druge ni dobro.

Poskus v Matterhornu
Prejšnji četrtek je odpotovala v Wallis kamniška naveza: Klemenc, Pollak, Kramar. V petek so odšli opoldne od Schwarzseeja proti Hörnlihütte, na poti pa jih je zajel plaz (kloža). Ker je kazalo, da je sneg povsod zelo plazovit, so se odpovedali načrtu preplezati Schmidtovo smer v Matterhornu in prispeli že v nedeljo domov. Poročajo, da so razmere v steni sicer ugodne, da pa je povsod dosti snega in je potrebno vsaj en teden lepega vremena, da bi se posedel. V steni je bilo opaziti veliko pršnih plazov.

Program turnih smukov
Program turnih smukov v letu 1975 je že narejen, prijave pa sprejemajo na PZS, Dvoržakova 9, Ljubljana, prvi izlet pa bo že 15. II.: Rudno polje-Viševnik-Srenski preval-Veliki Draški vrh-Konjščica-Uskovica-Srednja vas. Izletov bo vsega skupaj 13. Prvi izlet bo vodil Franci Šuštaršič, odhod pa je ob 5.30 izpred Planinske zveze.

  30.01.1975


Doslej (po)objavljene Alpinistične novi8ce
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: Genadij Štupar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.