Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 30.06.09

Dež je ogulil informacije do kosti.

Vreme je, kakršno je. A tudi v mnogo slabšem se je že kaj pametnega preplezalo. Sem pa po dolgem času malo brskal po raznih straneh.

Plezanje brez meja

Člani AO Kranj zadnje čase zelo radi obiščejo plezališče Göltschach. Včasih je bil popularen Finkenstein in so vsi malo bolj ambiciozni plezalci rinili preko meje. Sedaj je očitno vodstvo vsaj začasno prevzel Göltschach. Veliko smeri do 8b je zagotovilo za pester plezalski dan, le nekaj več lažjih smeri manjka za kakšen družinski izlet. V plezališču v okolici Beljaka so Kranjčani uspeli v kar nekaj težkih smereh. Močno previsen konglomerat z luknjami je pisan na kožo močnih in vzdržljivih fantov. Dominik Fon je 20.06. preplezal svojo najtežjo smer Parodia Ricardia (7c), blizu uspeha pa je bil tudi v smeri z oceno 8a. Janko je pretekli vikend preplezal Finebetton (7c+), svojo drugo smer z tako oceno. Luka Zazvonil nadaljuje povratek v stare tire in je preplezal smer Rentier Rudolf (8a+) ter v Mesa Verde (8b).

Martina se vrača

Isto plezališče rada obišče tudi Martina Čufar, ki se očitno uspešno vrača po poškodbi. In še kaj več. Najbolj me je presenetil vzpon, ki ga je že pred časom opravila s soplezalcem Gerhardom Schaarom. Kljub še nedokončanemu zdravljenju gležnja sta s klasičnim varovanjem preplezala novo smer (raztežaj) in ga poimenovala Piece of gibanica (7b+). Nove dimenzije? V že omenjenem plezališču Goltschach je preplezala Duft der Frauen (8a). Ker ji smer res ne ustreza, kot sama pravi, združuje vse njene najšibkejše točke: previs in umetne oprimke na dolžini fantov in ker se vrača po poškodbi, bo smer gotovo imela posebno mesto v sicer pravi poplavi osemajev. Kasneje se je udeležila še Petzel Rock Tripa, ki je tokrat gostoval v Millau. Tokrat so se zgledovali po Silvu Karu in puncam pripravili sto metrov dolgo smer, ki je bila pravzaprav sestavljena iz treh raztežajev z ocenami 7a+, 7b in 7c. Le da so punce plezale varovane od spodaj in tudi najlažja vrv je po sto metrih že prekleto težka. Silvo?

Begunjščica

Zanimiv prispevek se je znašel na straneh AO Tržič. Upam, da sedaj že lahko napišem, avtor vodnička za Begunjščico Miha Zupan je v slabem vremenu, ki smo mu priča, uspel izkoristiti nekaj ur brez dežja. Kot sam pravi, je takšno vreme idealno za nekajurno popoldansko plezanje v Begunjščici. Z redno soplezalko Majo Duh sta tako preverila, kakšne so te smeri v resnici. Preplezala sta smeri Treska, Smer za stolpom, Macesnova smer, Dratarska, Rumena grapa z Direktnim vstopom. Več si poglejte na straneh AO Tržič.

Kar tako

Če se, Bog ne daj, zgodi, da bo tudi ta konec tedna tako ‘poscano’ vreme ali pa če nimate drugih načrtov, se za konec tedna, v petek, 3. julija, odpravite na 13. tradicionalno tekmovanje v vzpenjanju ob vrvi v okviru športnega Lenta na festivalu LENT 2009. Dogodek se prične ob 17. uri na mariborskem Lentu "pod starim mostom”.

In še misel ali dve o tem, kaj radi berete ali pa kaj ne. Berete predvsem tisto, kar s Tomažem izvohava ali kar nekateri bolj vestni pošljete na naslov alp.ple@planid.org. Težko je zbrati vse novice, pa čeprav pokličeš cel imenik prijateljev. Stranem odsekov so se najprej pridružile osebne strani, kasneje blogi, sedaj so tu še razni fejsbuki in prisežem, da ni več človeka, ki bi uspel vse pregledati. In tako smo v dobi informacij, kjer lahko zveš za vsako nepomembnost, v bistvu brez informacij. Ali kot bi rekel stari učitelj fizike, ko centripetalne sile podležejo mimobežnim, se zgodi neizogibno. Res, da sem že blago v letih in kot Tomaž pravi, rad malo nergam, ampak malo razmisleka ne škodi nobenemu.

Lep pozdrav do prihodnjič, pa pišite nama kaj!

Peter Mežnar

1 komentarjev na članku "AN - 30.06.09"

Andrej Kecman,

Dominik Fon (starejši deček), sicer so v tej starosti tudi kaj več zlezli, a se mi zdi, da je tudi Dominikov vzpon izjemen za to starost

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.