Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 30.06.1977

Delo, Šport: ... O treningu alpinistov

Nekdaj je veljalo, da je za alpinista dovolj, če je čim več v gorah in da pleza, pleza ... Potem so posamezniki spoznali, da je tudi v alpinizmu moč doseči več s primemo (telesno, tehnično, taktično in psihično) pripravo. Toda kakšna naj bo ta priprava? O tem je malo napisanega, zato si je skupina študentov VŠTK, ki usmerja planinstvo zadala nalogo, da jeseni organizira razgovor o tem, na osnovi katerega bi lahko pričeli s sistematičnim delom za pripravo navodil našim alpinistom, kako bi se čim uspešneje pripravljali na najtežje vzpone in odprave. Razgovor bo pod pokroviteljstvom VŠTK in PZS, nanj pa bodo povabljeni strokovnjaki za treniranje in aktivni alpinisti.

Tečaj za začetnike
Komisija za alpinizem PZS bo od 24. do 31. julija priredila letni začetniški alpinistični tečaj za vse, ki jih zanima alpinizem. Prijave morajo poslati PD (do 8. julija na PZS), ki morajo obenem tudi jamčiti, da bodo tečajniki nezgodno zavarovani ter plačilo po 500 din na udeleženca. Enak znesek bodo morali prispevati tudi tečajniki, druge stroške pa bo krila KA PZS. Prijavi mora vsebovati ime in priimek, točen naslov, poklic in rojstne podatke. Do tega roka naj se prijavijo tudi GV in inštruktorji, ki bi bili voljni sodelovati na tečaju.

Mojstrančani prvi
Na VII. ledeniškem teku reševalcev na Koroškem so se med 36 ekipami najbolje odrezali člani prve ekipe iz Mojstrane (Rabič, F. in B. Kotnik). Ekipa Mojstrane II je bila deveta, radovljiška pa 23. Vrstnega reda ekip pa niso določali kot je običajno po najboljšem času, ampak potem, katera se je najbolj približala povprečnemu času. Tekmovanje je bilo 19. t. m. na ledeniku Valentin, organizator pa je bila postaja avstrijske GRS Kötschach-Mauthen.

»Črna zavesa«
Franček Knez (AO Celje) je v soboto sam preplezal (10 ur) prvenstveno smer v Ojstrici (ob smeri Modec-Režek), ki jo je imenoval »črna zavesa«, ocenil pa s IV-V, A 1-2. V zgornjem delu ga je presenetila sodra, čeprav tudi drugače ni imel lepega vremena. Toda to mu ni bilo dovolj in v nedeljo je sam preplezal še Drofenikovo v Planjavi ter Zupančičevo v Mali Rinki.

V vodniku ni smeri
V soboto, 18. t. m., so člani AAO Tine Mihelič, Janez Rupar, Vlado Šlamberger in Jože Žumer preplezali levi (vzhodni) steber Vevnice, ki v Buscainijevem vodniku nima vrisane nobene smeri. Toda pod vrhom so našli zabit klin iz česar sklepajo, da so verjetno plezali le novo varianto (direktno po stebru, kjer je ocena V+, V in bi morali ostati sledovi plezanja). Vso smer, ki je visoka okoli 600 m, so plezali 10 ur.

Petnajst vzponov
OA Šmarna gora je imela 25. in 26. t. m. zaključek AŠ v stenah nad Češko kočo. Tečajniki so v navezah s pripravniki in člani opravili 16 vzponov v Skuti, Dolgem hrbtu in Grintovcu. Vanja Matijevec in Lado Vidmar sta v SV steni Dolške škrbine, desno od zajede Ekar-Jamnik 24. t. m. preplezala »smešno smer« (V, večinoma III-IV, 3 ure, 300 m), ki pa je v spodnjem delu do Luknje (oz. križanja z »diagonalo«) že morala imeti obiskovalce. Luštrek Franjo pa je z Janezom Knificem preplezal novo smer v S steni Skute (III-IV). Člani AAO pa so imeli zaključek v dolini Bele vode. V dveh dneh je 35 udeležencev preplezalo povprečno vsak po dva vzpona. Večina smeri (10), ki so jih plezali ima oceno okoli IV.

Ponovitve
Stane Belak in Srečo Modic (oba AO Matica) sta v nedeljo kljub dežju, ki jih je pričel močiti že okoli poldne, v 12 urah preplezala direktno smer v Široki peči. Rado Fabjan in Bojan Kranjc (oba Postojna) sta v soboto 18. t. m. ponovila zajedo spominov v Stenarju, ki sta jo dan kasneje preplezala tudi Dušan Markič in Jože Rozman (Tržič). Franc Luštrek in Lado Vidmar (oba Šmarna gora) sta 19. t. m. ponovila Tržiško smer v Koglu, dan kasneje pa še Kamniško v isti steni. V petek 24. t. m. sta Bogdan Biščak in Rado Fabjan (Postojna) v nekaj več kot 9 urah v dežju ponovila zajedo v Šitah. V soboto pa sta Tržičana Željko Perko in Iztok Tomazin prav tako v slabem vremenu preplezala redko ponavljano zajedo Travnika.

Zajeda usmiljenja
V nedeljo, 26. t. m. sta Domžalčana Bergant in Mrdjenovič v 6 urah preplezala zajedo usmiljenja v Vežici. Bilo je to prvo ponavljanje (28. maja letos sta jo kot prva preplezala Perko in Štremfelj), vendar sta se izognila tehničnega (A2) srednjega dela.

Prva ponovitev
V soboto sta Marička Škrlep in Janez Volkar (oba AO Kamnik) v 6 urah opravila prvo ponovitev smeri Jana Platenshusa (št. 31 v novem vodniku) v Dolgem hrbtu. Smer je bila mokra, klini slabo prijemljejo in ocena je verjetno nekoliko prenizka. Drugi kamniški plezalci, ki so odšli z lepimi nameni v Vrata, pa niso imeli toliko sreče z vremenom. Le naveza Pollak-Klemenc (zadnji AO Domžale) je preplezala Jugovo grapo.

Jeseničani pod Grossglocknerjem
Jeseničani, ki so se 18. t. m. mudili pod Grossglocknerjem niso imeli sreče z vremenom. Kljub temu so preplezali ledeno višino Fuscherkerkpfa, dva pa sta se povzpela na Johannesberg. Doma pa je ena naveza ponovila raz Mojstrovke, ki ga je sam preplezal nato še Niko Hrovat. Tudi v soboto so plezali v Mojstrovki. Dve navezi sta plezali severni raz, Gorazd Jeršin sam Deržajevo smer, ena naveza kamine v Mali Mojstrovki, dve smer Košir-Brelih v Nad Šitom glavi in dve smer Debelakove v Veliki Mojstrovki. Ena naveza je plezala tudi Bavarsko smer v Triglavu.

Trekking okoli Anapurne
Komisija za stike s tujino PZS prireja od 25. septembra do 3. novembra letos že dalj časa načrtovano planinsko popotovanje okoli Anapurne. Natančnejše informacije in prijave v pisarni PZS (telefon 312-553).

Veliko snega tudi v BiH
Brata Slobodan in Srdjan Žalica (Bjelašnica) sta 11. t. m. opravila prvo ponovitev »zlatega raza« v Sivadijama-Prenj, Muhamed Gafič (Bjelašnica) in Dragan Tomič (Željezničar) pa istega dne drugo ponovitev Ilijeve smeri v S steni Botina-Velež. Sarajevski plezalci so v tem času plezali tudi na Prenju in vsi poročajo, da je v gorah še veliko snega. Na Veležu ga je mestoma tudi še po 10-16 m in robne poči so zelo široke.

Novice izpod Kleka
V soboto, 11. t. m., sta Zagrebčana Branko Ognjanovič in Hrvoje Manšič v 6 urah ponovila »danonočno« smer v Kleku (tretja ponovitev). Sicer pa KA PSH pripravlja tabor na Vršiču, ki bo od 15. do 24. julija in ga bo vodil Drago Belačič. Takoj za tem pa bodo imeli enotedenski ledeniški tečaj pod Ortlerjem (vodja Borislav Aleraj) in potem še tabor.

Izlet na Durmitor
PD Delo prireja od 1. do 8. julija izlet na Durmitor (Žaboljak). Odhod s posebnim avtobusom bo v petek ob 7. uri izpred Doma tiska. Prostih je še nekaj sedežev. Prijave na tel. 315-366 int. 149.

  30.06.1977


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredila: I.K.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.