Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 30.06.1997

Delo, Šport: ... Martina Čufar se je na Mastersu v San Diegu v ZDA uvrstila v finale

KRANJ - Iz ZDA se je vrnila naša najboljša športna plezalka Martina Čufar, ki je v San Diegu nastopila na Mastersu najboljših plezalcev sveta. Tekma je bila v okviru t. i. Extreme games, ki so si v ZDA v zadnjih treh letih pridobile veliko medijsko podporo. Organizatorji so v športnem plezanju povabili 20 najboljših plezalcev v ženski in moški konkurenci, ki so v treh dneh na atraktivni umetni steni ob pacifiški obali merili moči. Mojstrančanka Martina Čufar (Inntal, Zavarovalnica Triglav, Five Ten) je spet potrdila odlično formo, tekma sama pa je spet pokazala, da je ženski svetovni vrh sestavljen kar iz nekaj plezalk in da razvrstitve pri vrhu včasih krojijo drobne malenkosti. Tako si bo najbrž tekmo v San Diegu dobro zapomnila Francozinja Liv Sansoz, ki je sicer do vrha splezala vse tri smeri, vendar je v četrtfinalu zadnji komplet vpela 2 sekundi prepozno (plezala je precej počasi in ji je tako zmanjkalo časa), kar jo je stalo delitve prvega mesta. Sicer so bile finalistke same odlične plezalke. V odlični formi je spet Rusinja Ovčinikova (ki je bila nekaj časa zaradi rojstva drugega otroka odsotna, živi pa sicer že tri leta v ZDA), med najboljše pa se tokrat ni uspelo uvrstiti Nemki Uhden, sicer bronasti kolajni iz zadnjega svetovnega prvenstva. Naša Martina Čufar je plezala vseskozi odlično, v polfinalu odnehala tri oprimke pod vrhom in šla v finale s petim rezultatom. Finalna smer je bila dolga kar 58 gibov in na koncu so bile razlike med tekmovalkami izredno majhne. Vse so se razvrstile v zadnjih sedmih gibih, je pa res, da so imele po rasti manjše plezalke pri prehodu čez zadnjo streho tik pod vrhom manjšo prednost. Tekma se je končala s ponovno zmago male Američanke, 16-letne Katie Brown.
Pri moških je že od četrtfinala naprej kazalo, da ima Francois Legrand največ možnosti. Edini je splezal do vrha četrtfinalno smer, v polfinalu se je vrha dotaknil, v finalu pa sta z Japoncem Hirayamo pokazala, kako plezajo najboljši med najboljšimi. Oba sta smer splezala do vrha,pri Legrandu je kazalo, da je to naredil malodane »za šalo«. Zaradi boljšega rezultata iz polfinala je zmago domov odnesel Francoz. Za obema pa se je uvrstil mladi up ameriškega plezanja, 16-letni Chris Sharma. Zanimivo je to, da je imel velike težave z uvrstitvijo tako v polfinale kot tudi finale. Martina Čufar je pred tekmo v San Diegu izkoristila obisk ZDA tudi za plezanje v naravni skali in pred tekmo obiskala Red Rocks v bližini Las Vegasa, kjer ji je spet uspelo na pogled ponoviti smer z oceno 7c (to je bil njen šesti vzpon na pogled te težavnosti). To je bila znana smer The Gift v steni Gallery, sicer najbolj znani v Red Rocksu.
Rezultati iz San Diega - ženske: 1. Katie Brown (ZDA), 2. Liv Sansoz (Fra), 3. Muriel Sarkany (Bel), 6. Martina Čufar (Slo): moški: 1. Francois Legrand (Fra), 2. Yuji Hirayama (Jap). 3. Chris Sharma (ZDA).

TOMO ČESEN

V soboto hitrostna tekma v Pivki
PIVKA - Lansko leto je bila na umetni steni v Pivki prva hitrostna tekma v Sloveniji in organizator Pavel Tanko tudi za letos ponovno pripravlja takšno preizkušnjo. Medtem ko se lanskemu vabilu ni odzvalo pričakovano število plezalcev (in jim je bilo kasneje kar malo žal), upamo lahko, da bo na letošnji tekmi nekoliko drugače. Tekma bo v soboto, 5. julija. V kvalifikacijah, ki bodo na sporedu ob 18. uri, bodo vsi tekmovalci plezali obe smeri, seštevek časov iz obeh bo končni rezultat in po 8 najboljših v obeh kategorijah bodo nastopili v finalu v medsebojnih dvobojih na izpadanje. Finale bo zvečer ob 22. uri v soju žarometov, tako kot lanski. Lanska prireditev je lepo uspela, bilo je veliko zabave in vsi tekmovalci so obljubili, da pridejo tudi letos. Ni razlogov, da se jim ne bi pridružili tudi tisti, ki jih lani ni bilo. Spomnimo se še lanska zmagovalca: David Stepanjan pri moških in Martina Čufar pri ženskah.

T. Č.

Granit nad Courmayerjem
Erik Švab (AO SPD Trst) in Daniela Consolaro (CAI) sta konec maja obiskala dolino, ki se od Courmayerja, kraja na italijanski strani Mt. Blanca, vleče proti vzhodu. Povzpela sta se do koče Dalmazzi, ki leži pod stenami Mont Rouges de Triolet in Aiguille de Leschaux, v katerih je bilo v zadnjih letih preplezanih veliko novih smeri. Stene ležijo 2500 do 3500 metrov visoko, marsikatera novejša smer pa je delno ali v celoti opremljena s svedrovci. Zaradi nestabilnega vremena sta preplezala le dve 150 metrov visoki smeri, v katerih težave niso presegle francoske ocene 6b.

M. P.

Uspešni Danec
Michael Knakkergaard (28) je - kot smo že poročali - začel kot smučarski učitelj in profesionalni vojak (bil je tudi v enotah ZN v Bosni). Sedaj pa je že najuspešnejši danski alpinist. V Himalaji je 1994 začel z Island Peakom, potem bil dvakrat na Pokalde, uspelo mu je na vzhodnem Lobučeju in Čukungu, leta 1995 pa na Everestu s severne strani. 23. maja letos se je brez dodatnega kisika povzpel tudi na Lotse (8516 m).
Knakkergaardova predavanja (2-3000 DEM računa za eno) so vedno dobro obiskana, za dansko TV pa je pripravil film o lanski tragediji na Everestu (pomagal je pri reševanju) in svojo aktivnost sproti predstavlja na svetovnem spletu (internetu).

F. S.
 

30.06.1997


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


 Vir: arhiv planID, Priredil: G.Š.

 

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.