Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 30.09.08

Izredni dosežki športnih plezalcev, jesenska poplezavanja v gorah in nekaj obvestil!

Alpinisti se umirjajo in počasi se že brusijo za zimo! Zato nas v teh nenavadnih zgodnje jesenskih dnevih grejejo dosežki športnih plezalcev. Jesen je pač čas obiranja pridelkov!

Tekmovanja

26. in 27.09. se je v Puursu odvilo težko pričakovano nadaljevanje tekem svetovnega pokala. Slovenska reprezentanca je v ženski konkurenci slavila dvojno zmago. Maja Vidmar je bila najboljša še drugič letos, Mina Markovič tokrat na drugem mestu. V skupnem seštevku si sledita v obrnjenem vrstnem redu. Mina je na drugem, Maja na tretjem in Natalija Gros na petem mestu. Da se na zaključku v Kranju zgodi lanski finale in zmaga ponovno ostane doma, je torej povsem mogoče. Ni pa več nobene možnosti, da bi še katera od Slovenk lahko ponovila dosežek Maje in osvojila svetovni pokal. Če ne bi Mina prepozno prišla v tako odlično formo, če ne bi Maja manjkala toliko časa, če …. Natalija Gros je tokrat v polfinalu osvojila 10. mesto.

Če smo pri ženskah vajeni tako dobrih rezultatov, pa so dosežki Klemena Bečana, ki se zadnje čase konstantno uvršča v finale, prav tako sanjski. Tokrat je bilo prikazano dovolj za 7. mesto. Matej Sova je končal v polfinalu na 25. mestu. V pokalu narodov je Slovenija v težavnosti prepričljivo osvojila 1. mesto.

V Slovenj Gradcu so ponovno gostili tekmo državnega prvenstva balvanistov. Preseneča predvsem skromna udeležba najboljših. V razredčeni konkurenci sta tako zmagala Blaž Rant (PK Škofja Loka) ter Mateja Hohkraut (PK Laško). A tista znana vsekakor velja: zmagi se ne gleda v zobe!

Športno plezanje

Matej Sova je torej postal tretji avtor, tretje slovenske smeri z oceno 9a. Smer Halupca 1979 je ena od mnogih, ki so v dobrem letu nastale v slavni Pajkovi strehi pod veliko steno, a je nekaj posebnega, saj je najtežja! Smer je v začetku lanskega leta navrtal Klemen Bečan, 22.09. pa je smer doživela prvi uspešen vzpon. Matej Sova (Iglu sport, La Sportiva, Camp, Beal) že nekaj let prednjači pri nastajanju novih težkih smeri. Za to pravi, da je suverena 9a, zanjo pa je porabil od 30 do 40 poizkusov. Nadaljevanje in morebitna 9a+ pa vsi upamo, da še sledi.

Dejan Koren (DUMO, AO Vipava) je glede na potencial, ki ga kaže v velikih stenah in tudi v plezališčih, kar predolgo odlašal z vzponom v eni najbolj legendarnih smeri pri nas. Magična goba (7c) v Ospu mu je zbujala mogoče celo preveč strahospoštovanja. Večino raztežajev (razen 7b+) je zmogel na pogled in potrdil da mu motivacije za daljše smeri nikoli ne zmanjka. Komentar: »nora in še enkrat nora smer, ki je res ubranila vse tiste superlative, ki sem jih slišal iz ust tistih, ki so smer že plezali.« Vzponu je v četrtek, 25.09., uspel dodati še uspeh v 'svojem' osapskem projektu Fantasic voyage (8a/a+).

Po gorah

Ker se je na moje pisanje o umikanju alpinizma v ilegalo sprovociralo Borisov dopis, sledi kratek nagovor. Seveda vem, da se v hribih pleza mogoče še malo več kot takrat, ko sem sam še bolj aktivno plezal v začetku in sredini 90ih, ko sem bil sam kamor sem šel (pa ne mislim samo na trentarske stene Vršaca, Planje, Jerebice,…; tudi v Rušici in Šitah smo samevali, pa v Chamonixu). Glede objave, seveda imajo prednost tisti, ki vzpone pošljejo sami in jih opremijo s sliko, skico itd. Objavimo skoraj vse, zlasti pa sam rad pišem o težjih vzponih, novih smereh, manj poznanih koncih … skratka stvareh, ki so kakorkoli zanimive!

Vsake toliko se pojavi alpinist, katerega vzponi kažejo željo preplezati več od sivega povprečja. Tokrat besedica več o Matjažu Dušiču (APD Kozjak Maribor), ki je pred koncem poletja preplezal nekaj zanimivih smeri: Južni raz - Solda v Torre di Babele (VI-, 300 m) ter Cassin-Rattijev raz v Torre Trieste (VII+, 700 m) s Perom Ferkom.

Po vrnitvi z odprave sta Luka Lindič (AO Celje) in Rok Blagus (AO Ljubljana-Matica) očitno zopet željna plezanja in druženja. V nedeljo, 28.09., sta brez težav, kot se za taka kalibra spodobi, preplezala Ago (VI, 150 m) in Lijak (VI+, 250 m) v Rušici.

II sez., 1. del

Ida Kravanja sta Peter in Darko dala ime smeri, ki sta jo preplezala v Vrhu krnice. Sorodni smeri in sorodni imeni, ki pa namigujeta vsaj na to, da je bila zasedba prve naveza nekoliko bolj umetniška!

Sicer malo bolj športna novica, a ker o AO Črnuče pišem samo, ko Andrej kaj prepleza objavljam vest, da je njihov Blaž Grmek uspešno nadgradil vzpon v Pokraculji v klasični retoveljski duatlon in 27.09. preplezal še Brdavsa (8a+).

Johanov memorial

Ponovno, tokrat na že 11. memorial Janeza Jegliča – Johana, ste vabljeni vsi, ki ste Johana bodisi poznali, slišali o njem ali preprosto uživate v spektaklu, ki se enkrat letno dogaja okoli Ospa. Akcija se začne v soboto, 11.10. ob 11. uri, v veliki steni nad Ospom. Občudovali boste najboljše športne plezalce in plezalke v sto metrov 'dolgem raztežaju' zvečer pa prisluhnili predavanju alpinista Filipa Benceta - Tačrnega, ki se že 40 let intenzivno ukvarja z alpinizmom. Za tiste, ki še niso slišali: Janez Jeglič – Johan je bil eden najboljših svetovnih alpinistov, ki se je pred enajstimi leti smrtno ponesrečil na Nuptseju v Himalaji. Bil je vsestranski alpinist, ukvarjal se je s klasičnim, športnim in lednim plezanjem, udeleženec številnih uspešnih odprav v Severno in Južno Ameriko ter v Himalajo. Skupaj s Frančkom Knezom in Silvom Karom je prvi v Sloveniji preplezal smer VIII. in kasneje IX. težavnostne stopnje. V enem koledarskem letu je preplezal prvenstveno smer v zahodni steni Bagiratija III, opravil vzpon na najvišjo goro sveta – Mount Everest in preplezal športno plezalno smer X. težavnostne stopnje.

Kotečnik

Mogoče rahlo spregledana tema, da so prejšnjo soboto v Kotečniku končno uredili dostop. Težave s kmetom so znane, zanje pa s(m)o v prvi vrsti krivi večinoma plezalci sami – zlasti tisti najbolj pametni in tisti, ki težko hodijo. S pomočjo občine Žalec so postavili table in opozorila. Parkirati je torej mogoče pri kmetiji Tratnik, kjer se tudi začne na novo urejen dostop do plezališča. Pot je celo krajša in manj strma. Sedaj je torej le še na nas plezalcih, da pokažemo nekaj osnovnih pravil obnašanja in končno pokažemo, da se dobro zavedamo, da smo v okolici plezališč predvsem dobrodošli gostje in manj vandali v najširšem pomenu besede!

Srečno!

Peter Mežnar

Magična goba

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.