Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 30.10.2000

Tomaž Jakofčič: Martina Čufar zdaj še v daljših smereh

Martina Čufar in Tomo Česen sta v Paklenico odšla že nekaj dni pred prazničnim navalom. V Anića kuku sta preplezala Klin (6c+), Brid za mali čekić (6c+) in Rajno (7a) katero je Martina plezala na pogled in vse kot prva v navezi. Pred tem je v Dolžanovi soteski na pogled ponovila Direktno (7c), v Mišji peči pa v tretjem poizkusu od spodaj, Oktoberfest (8a).

T.J.

Obvestila
Alpinistični odsek Črnuče organizira alpinistično šolo. Uvodno predavanje ob diapozitivih bo v četrtek, 9. novembra 2000 ob 20. uri v sejni sobi, v prvem nadstropju kulturnega doma Črnuče, Dunajska 367 (pri Mercatorjevi trgovini). Dodatne informacije: Iztok Besedič tel. 540-43-90, 511-12-15, e-pošta: iztok.besedic@fotona.si ali Miha Vuk GSM 041-955-142.
AO Domžale organizira v soboto 4. novembra v OŠ Rodica v Domžalah bolšji sejem alpinistične in planinske opreme.

Nori Angleži
Prosto plezanje v Angliji je že nekaj časa razdeljeno v dve struji. Mlajši struji bi lahko rekli klasično športno plezanje v s svedrovci opremljenih smereh. Drugo imenujejo Angleži »trad climbing«, kar se najtežjih smeri tiče pa bi se lahko imenovalo tudi noro plezanje. V »trad« smereh je dovoljeno samo klasično, naravno varovanje s klini, zatiči in metulji, brez vrtanja svedrovcev. Najtežje smeri so tako največkrat praktično brez varovanja.
John Dunne že nekaj časa velja za enega vodilnih plezalcev tradicionalnih smeri in noben plazalec v Angliji ni preplezal toliko novih, težkih smeri kot prav on. Njegov zadnji uspeh je smer Breathless v Lake Distictu. Ker se smer nahaja na vrhu Tophet Wall je moral Dunne petnajstkrat opraviti dve uri dolg strmi prisop na vrh, kjer je potem lahko z varovanje od zgoraj študiral smer. Ko je dodobra obvladal vse kombinacije gibov je smer v prvem poizkusu preplezal tudi naprej. Za drugi poizkus verjetno tudi ne bi imel možnosti....Smer je dolga 27 m in konstantno previsna za 20 stopinj. Začne se s plezanjem spodnje devete stopnje do klina-noža, zabitega za krušljiv blok. To je zadnje varovanje v smeri, težave pa se tu šele začnejo. Ocena drugega dela je 8b+, ključni dinamični gib pa je deset metrov nad zabitim nožem. Dunne je smer ocenil z E10, kar je ob njegovi Divided Years na Irskem in Bentlyevo Equilibrium, tretja smer s to oceno na svetu. Seveda je na svetu kar nekaj fizično težjih športnih smeri, v kombinaciji s psihičnimi težavami, o čemer govori tudi ocena E, pa je to ena najtežjih smeri na svetu.
Tudi na področju športnega plezanja so se stvari premaknile. Steve Mc Clure je preplezal star projekt Bena Moona v Kinsley Cragu. Moon je začel na projektu delati leta 1995 in se z njim brez uspeha ukvarjal cela tri leta. Nekateri pravijo, da so ga frustracije vodile celo v prenehanje plazalne kariere. Res pa je, da se Moon od takrat dalje ukvarja samo še s plezanjem po balvanih. Mc Clure je za smer porabil 15 dni, smer pa ocenil proti pričakovanjem »samo« z 9a.

Arhiv Alpinističnih novic
Izpisi objav o: alpinizmu
odpravah ipd. | prvenstvenih

   

 

 


preneseno iz arhiva

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.