Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 30.12.1971

Delo, Šport: ... Pripravljeni na sezono

Začetek koledarske zime je znamenje za alpiniste, da se je začela zimska sezona, čas, v katerem naj bi izpolnili svoje skrite načrte. Teh pa letos ni malo, čeprav je tudi res, da jih nihče ne obeša na veliki zvon in da za številne morda ne bomo niti izvedeli.
Kot vse kaže bo še vedno zanimiva Triglavska stena, kjer je nekaj smeri pozimi še nepreplezanih, med njimi pa izstopajo »Zlatorogove police«, še večje je zanimanje za grebene v Julijskih Alpah, le za uresničenje starih načrtov celotnega prečenja menda ni pravega navdušenja. In potem je tu še stena Škrlatice, ki doslej pozimi sploh še ni imela obiska in številne druge. Kot pravijo poznavalci - zimskih problemov ne bo zmanjkalo še za nekaj generacij.

Za otvoritev Štruca
Kot kaže je bil prvi prvenstveni zimski vzpon nove zimske sezone opravljen v Kamniških Alpah, in sicer v Štruci. Znano »Kamniško« smer, ki poteka direktno prek stene, so v nedeljo v sedmih urah preplezali Matjaž Anderle in Tomaž Kavar iz Tržiča ter Ljubljančana Igor Golli in Milan Rebula. Nekaj več snega so imeli le v spodnjem delu, drugače pa je bila povsem suha.

Na vrsti je Fitz Roy
V Argentini se je z decembrom začela glavna poletna alpinistična sezona in večina odprav je že na poti ali celo že pod gorami. Med njimi je letos tudi mešana. Peter Skvarča, Cesarino Faba ter nek Anglež in Argentinec, ki imajo v načrtu Fitz Roy. Preplezati ga nameravajo v kombinaciji dveh smeri. Spodaj žele izkoristiti smer buenosaireških plezalcev, ki vodi na sedlo z zahodne strani, naprej pa smer kalifornijske odprave iz leta 1968. Na ta način bi se izognili dolgotrajnemu prenašanju bremen po vzhodnih ledenikih, obenem pa bi vzpon tudi izredno skrajšali, kar je v patagonskin Andih izrednega pomena. Omenjeno kombinacijo so skušali uresničiti že lansko leto Jorge Aikes, Hugo Bella in Osuna, toda ker se je Bella pri padcu na fiksni vrvi zadušil, so prekinili poskus.

Nošak - modni sedemtisočak
Čeprav je Nošak s 7452 m drugi najvišji vrh Hindukuša, se ga je že oprijelo ime modni sedemtisočak, čeprav morda po krivici, saj jih je še precej, ki so lažje dostopni. In v čem je vzrok? Prav gotovo v veliki popularnosti in številnim obiskom. Doslej je bilo na njem že vsaj dvanajst odprav z vseh štirih strani, med njimi so bili tudi že ženske in celo smučar - Avstrijec Schulz - se je spustil z njega. Toda na videz nedolžna gora je letos terjala življenje petih Bolgarov.

Sprejem v AO Kamnik
Sredi meseca so alpinisti PD Kamnik sprejemali nove člane v alpinistični odsek. Sprejeli so Janija Volkarja, Sreča Podbevška in Jožeta Močnika, ki so vsi trije uspešno opravili izpit.

Čevlji za turne smučarje
Čevlji za turno, posebno visokogorsko smučanje, pri nas in na tujem, še zdaleč niso tako izdelani kot oni za smučanje ob vlečnicah. Če že ne v tej, pa vsaj v prihodnji sezoni - obljublja prof. dr. France Avčin - bomo imeli končno lastne proizvode. V tovarni »Alpina« so po njegovih napotkih že pripravili odličen prototip, vprašanje je le, kdaj ga bodo pričeli izdelovati, ker se zanj zanimajo tudi Švicarji. Podplat je iz srednje debele profilirane gume in bo pregiben le v sredini tako, da bo omogočal normalno hojo.

Meteorologija
Za potrebe planinske vzgoje doslej pri nas še nismo izdali posebnega priročnika, ki bi obravnaval vremenske pojave in nevarnosti v gorah ter preventivne ukrepe, ki so povezani z njimi. V začetku prihodnjega leta bo na voljo srbohrvaški prevod francoskega učbenika znane šole iz Chamonixa (ENSA), ki ga je pripravil dr. Marin Tolič, izdala pa planinska smučarska zveza Beograda (Bg. Zmaja od Nočaja 9/IV), kjer ga je mogoče tudi naročiti za 10 din. Obenem bodo izdali tudi prevoda brošur »Prva pomoč« in »Sneg, lavine, opasnost u planini leti i zimi«.

Turni smuki - Julijske Alpe
V planinski založbi bo v letu 1972 kot prvi izšel vodnik »Turni smuki - Julijske Alpe«. Opise je zbral Ciril Praček, dopolnili in za tisk pripravili pa so jih Tine Mihelič, Jošt Razinger in Franci Savenc, katerim so pomagali še številni znani turni smučarji. Vodnik bo izšel konec februarja ali v prvi polovici marca, cena v subskripciji (velja do 1. februarja) pa bo 30 din ob osebnem prevzemu. V vodniku bo zbranih 55 opisov, ki jih bodo ilustrirale črno-bele fotografije na umetniškem papirju, za pomoč pri orientaciji pa bo šest dvobarvnih zemljevidov v merilu 1:50.000. S samostojnimi sestavki so sodelovali tudi prof. D. Ulaga (namesto uvoda), prof. dr. F. Avčin (Narava, človek in turno smučanje) in inž. P. Šegula (Plazovi), ne bodo manjkali pa tudi napotki za opremo, telesno pripravo in podobno.

  30.12.1971


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, za G-L priredil: Genadij Štupar

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.