Išči

Arhiv

Poobjave gradiv z aktualnimi vsebinami, objave naših sodelavcev  ...

Objavljalci

Authors

Arhiv

AN - 31.01.1969

Delo, Šport: ... Prvenstveni zimski vzpon

V soboto, 25. t. m. sta jeseniška alpinista Tone Žagar (32) in Milan File (20) preplezala zajedo med Malo Mojstrovko in Šito glavo. V spodnjem delu stene ju je motil globok sneg in mestoma požled, zgoraj pa jima je prehod zaprl previsen kamin z ledenimi svečami. Umaknila sta se mu v desno in izplezala šele v prvem mraku. Vzpon, kakor kaže, še ni bil opravljen niti v kopni skali, tako da ni samo prvi zimski, pač pa tudi prvenstven.
O verjetno prvem zimskem vzponu javljajo tudi s Kofc, kjer sta Gregor Rupnik in Lovre Ušeničnik prečila Košuto od Srednjega vrha prek Velikega vrha in zahodnega dela Košute.

433 smeri in 62 fotografij
Uredniški odbor, ki pripravlja izdajo novega plezalnega vodnika Julijskih Alp, je na zadnji seji pregledal gradivo, ki prihaja v poštev za objavo. Ugotovil je, da je v Krmi in Kotu 37 smeri, v Vratih 82, v Martuljku 66, Pišnici 78, Planici 70, Trenti 90 in v okolici Sedmerih jezer 10, skupno torej 433 smeri. Vsaka smer bo imela tri številke, prva bo pomenila dolino, drugi dve pa zaporedno številko smeri v dolini, od leve proti desni.
Večja težava je s fotografijami sten, ki jih bo po sedanjih računih kar 62. Nekaj posnetkov namreč še vedno ni dovolj kvalitetnih, pa tudi dve ali tri skice, ki bodo nadomestile fotomontažo, še niso izdelane.

Raz Notre Dam
Kakor poročajo nekateri tuji časopisi, so bili v ekipi, ki je obesila zastavo Vietkonga na vrh Notre Damske cerkve, prav gotovo tudi dobri alpinisti z odlično opremo. Eden od dokazov za to je tudi konec nove plezalne vrvi, ki je ostal na vrhu stolpa. Sedaj policija išče levo usmerjene alpiniste, ki so bili tedaj v Parizu.

SV stena Bishorna
V Ženevi so sporočili da so trije švicarski alpinisti opravili prvenstveni vzpon in hkrati prvi zimski vzpon po novi smeri v SV steni Bishorna (4161 m). Plezalci so bili v steni 4 dni, vreme pa jim je posebno zadnji dan močno nagajalo.

Slabe razmere v Makedoniji
Alpinizem v Makedoniji nima tradicije in tudi vsi poskusi, da bi mu zagotovili trdno osnovo, se navadno končujejo zaradi nerazumevanja. V lanskem letu je prišlo povrhu vsega še do nesoglasij v vodstvu planinske organizacije in vsega skupaj so opravili le 49 vzponov in še te le v Matki (okoli 200 m), ki je nekoliko večji plezalni vrtec.
Tudi v letošnjem letu člani AO Skopje (4 alpinisti in 12 pripadnikov) ne računajo več na boljše razmere. Najprej so morali zaradi pomanjkanja denarja odpovedati zimski tečaj na Ljubotenu, sedaj pa vse kaže, da bodo morali še letnega na Solunski glavi.

Norsk Alpincenters
Eden najaktivnejših norveških alpinistov Niels Faarlund je v Hemsedalu osnoval alpski center, nekakšno alpinistično šolo. Napravil je primerno reklamo in sedaj imajo skoro vse tečaje polne, čeprav še daleč ne morejo nuditi tega kot v alpskih deželah. Zimski alpinizem so kombinirali s turnim smučanjem, vožnjo s polarno vprego, osnovami reševanja in podobnim, napravili primeren prospekt in njihov vodja je pustil službo inženirja ter se posvetil le vzgoji in turizmu.

»IAMES«
Slovaški plezalci so leta 1924 ustanovili svojo organizacijo in jo imenovali IAMES (Idealizmus Alpinizmus Moralità Evgenika Solidarita). Leta 1948 je bila ukinjena, lani pa so jo rehabilitirali in znova postavili na noge.

Preloženo prečenje
Včeraj dopoldan so se v Ljubljano vrnili alpinisti, ki naj bi z Vršiča prečili v Bohinj. Ustavilo jih je slabo vreme in obilica novega snega. S prečenjem bodo ponovno poskusili, ko se bodo izboljšale razmere v gorah.

Obletnice zimskih vzponov
11. februarja 1939 so Anderwald, Slapar, Jordan in Malovrh prvič pozimi preplezali »Slovensko smer« v severni steni Triglava. Čeprav je od tedaj minilo že 30 let, so zimski vzponi po tej smeri še vedno redkost.
Tudi druga obletnica (20) je pomembna za zgodovino doline Vrat. 30. januarja 1949 so Janez Krušič, Janko Šilar in Stane Koblar prvič pozimi preplezali vzhodno steno Stenarja (Jugova smer), ki je bila (in je še) mnogim na očem kot izredno lep primer za zimski vzpon.
Tretja obletnica pa bo 15. februarja - prvi zimski vzpon na Triglav, ki sta ga leta 1882 opravila ing. Avgust Sušnik z Dunaja in vodnik Jakob Jelar z Ribčevega laza. Sestopila sta čez Komarčo v Bohinj.

Na Severni pol
Guido Monzino, znani italijanski alpinist in pisec številnih ekspedicijskih knjig, pripravlja za leto 1970 veliko ekspedicijo »Severni pol«. Udeležencem, ki jih bo izbral, bo plačal celo izgubo zaslužka, tako da ima kandidatov dovolj. Kandidati se bodo že letos skupaj pripravljali na Grönlandu, ker je v načrtu odprave dolgotrajno prečenje s sanmi in krajše vmesne ture na vrhove. Sodeloval bo tudi John Andersen, član lanskoletne Danich East Greenland Ekspedition.

  31.01.1969


Doslej (po)objavljene Alpinistične novice 
pa izpis objav:

o alpinizmu | o odpravah ipd.| o prvenstvenih


Vir: arhiv planID, priredil: G.Š.

Za objavo komentarja se prijavite ali registrirajte.

ARHIV

Objave naših sodelavcev in poobjave (nam dosegljivih) člankov/objav.